Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

C64 Classics

3000 Commodore 64-es játék és egy emulátor egy CD-n.

2004.05.30. 00:00 | szerző: Đuke | Egyéb

Most először jelent meg Magyarországon olyan CD, mely arra vállalkozik, hogy több mint 3000 Commodore 64-es játékot egy korongra helyezzen azok számára, akik vagy nem ismerik e géptípust, vagy egyszerűen kedvük van a nosztalgiához. Azon gondolkodtam, hogy vajon ilyen mennyiségű játék eredeti hordozón (floppyn) mennyit nyomna. Kis számolás után úgy gondolom, hogy ez közelítene az egy mázsához, a lemezek által elfoglalt teret pedig már ne is említsük (vajon ha ennyi lemezt egymásra helyeznénk, milyen magas tornyot kapnánk? :-). Annak idején 1-1 jobb játék egy teljes lemezt is elfoglalt, nem beszélve az olyakról, mint a Project Firestart, a Dragonwars vagy a Zak McKracken melyek 2-3 lemezt (4-6 lemezoldalt) is kóstáltak. Hihetetlen, hogy ez mind-mind lazán ráfér egy CD-re!

C64 Classics

Apropó CD! A játékokon kívül (melyek két könyvtárban ABC sorrendbe vannak szedve) találunk egy emulátort is, a CCS64-et. Ennek ugyan egyszerű a kezelése, de messze nem a legjobb. Példának okáért, azóta már (elég régen) megjelent a Vice64 is, mely nemcsak Windows alapú (már ami a menüket illeti), de a TV-kre annyira jellemző „sávozott” illetőleg „homályos” (PAL Emulation) megjelenése is sokkal jobban megoldott (az egyéb apróságokról, mint amilyen pl. a zene, már ne is beszéljünk). Ez a PAL emuláció tudja csak igazán visszaadni azt a feelinget, amit a TV-re kötött C64 nyújtott, így ennek használata feltétlen ajánlott (tudniillik ezzel a színek összemosódnak és jóval többnek tűnnek, mint 16)! A mellékelt CCS64 emulátorról amúgy rövid ismertető is található a dobozban.

Bár kétségtelenül sok játék van a CD-n, én azért hiányoltam pár nagyon jót (pl. Zamzara, Fist II vagy az F-14 Tomcat), pár nagyon rosszat (pl. Altered Beast, Savage, bár zenéje kétségtelenül király), sőt, olyat is találtam, melyek duplán szerepelnek, más névvel és más töréssel (pl. az EXPLFIST és az EXPLODIN ugyanaz az Exploding Fist+). Az is lehet, hogy a hiányoltak fent vannak, csak sajnos a játékok címei rövidítve vannak megadva, így némi nehézségbe telik kisilabizálni, melyik melyik. Soknál könnyen lehet következtetni (pl. DEFCRWN1 – Defender of the Crown első lemezoldal), de szép számmal vannak olyanok is, melyek nevei így eléggé semmit mondóak (pl. a már említett Project Firestart a PRJFST nevet kapta az új keresztségben). Persze – belátom – ilyen mennyiségű játéknál szinte lehetetlen átnevezni mindegyiket.

Ettől függetlenül egy csodás gyűjtemény, sok-sok nagyszerű játékkal és sok-sok nap (hét) kellemes kikapcsolódással. A nosztalgikusok úgyis megszerzik, azok viszont, akiknek nem lehetett részük ebben a világban mindenképp ajánlom; talán őket is megcsapja az a hangulat, ami bennünket anno. ■

hozzászólások (60)

Đuke
Đuke 2004.06.08. 18:13
Nyilván valamelyik Outrunra gondolsz.

Outrun (Coin Up)
Turbo Outrun
Outrun Europe

stb.

Szerintem az első az amelyiket keresed..
U.R.H.
U.R.H. 2005.04.29. 18:20
Hamarosan újra fel kell tennem az EMU-kat, hogy nosztalgiázzak egy jót!;-)
padavan
padavan 2005.04.29. 18:26
Nekem meg azért, hogy dühöngjekk egy sort azon, hogy miért nem műxik rendesen az emu.:-D
makoj
makoj 2005.08.30. 18:25
nekem megvan a evm féle c64 classics szar emu-van rajta a ccs64 v2.0
meg csomó játék nem indul el vagy töbször van ugyanaz a játék
de ettöl függetlenül király a c64 classics
én a vice 1.16-ost ajánlom király emu
Kinek van meg az amiga classics 1 2 milyen?
U.R.H.
U.R.H. 2005.11.19. 02:44
Az melyik játék volt mikor egy csóka egykerekü biciklin nyomul és fák nak az ágai elöl kell elhajolni vagy átugrani? Aztán lesz egy rész ahol a teknősök tetején kell átugrani és utána egy mocsár felett is elmenni egy madár segítségével?!

Több dolog nagyonnem jut eszembe róla! mindig elfelejtem a nevét! Szóval segítsetek!
ajánlott olvasnivaló