25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

DJ Mixer

MP3 lejátszó keverőpulttal és más DJ funkciókkal.

Írta: LeMon

Egy egyszerű, de annál hasznosabb programot készített a magyar Private Moon fejlesztőgárdája. Céljuk nem volt más, mint egy olyan DJ „szimulátor” elkészítése, melynek elsajátítása nem kíván komolyabb hozzáértést, viszont a lehető legjobb módon kaphatunk betekintést, hogy milyen is lehet egy igazi DJ munkája.

A program maga alig foglal 11 MB-nál többet. Ebbe beletartozik a programfájlokon kívül egy hasznos programleírás, valamint egy-két hangeffekt, melyekkel a dalokat turbósíthatjuk majd fel keverés közben. Igazából úgy kell elképzelni a djMixert, mint egy rendkívül összetett MP3 lejátszót. Külön mappájába kell bemásolunk a lejátszani kívánt zenefájlokat, melyeket aztán a program songs könyvtárából el tudunk érni. A két nagy tárcsa jelenti tulajdonképp a playlistet, melyekre a dalokat simán csak rá kell húzni. Kétszer 8 zeneszámot tudunk egyszerre feltenni, ami azonban nem azt jelenti, hogy ennél hosszabb műsort nem tudunk összeállítani: a lejátszott dalok helyei megüresednek, és oda újakat pakolhatunk. A számok sorrendje pedig – ha mi nem avatkozunk közbe – az óramutató járásával megegyezik. Mindkét tárcsához tartozik egy kis kezelőfelület, melyen megtalálható a play, stop, hold gombok, két csúszka a csévéléshez és sebesség állításához, hangerő-szabályozó, valamint egy panel hangszínszabályzó. Természetesen mindkét tárcsa számait el lehet egyszerre indítani, hiszen ez az alapköve az egész DJ kultúrának, mikor 2 különböző dalt egyszerre tudnak megszólaltatni, vagy egymásba átúsztatni, átkötni.

A legfőbb funkciója tehát a DJ mixernek a lejátszó rész, melynek működtetése teljesen egyértelmű. A hangszínszabályzóval se lesz senkinek problémája. Viszont van két jópofa lehetőség, mellyel tényleg még egy lépéssel közelebb juthatunk a DJ „kultúrához”. Az a legprofibb DJ előadás, mikor anélkül, hogy változna a tempó vagy megugrana a ritmus, át tudjuk keverni egyik számot a másikba. Ilyenkor a DJ-k két külön fejhallgatóval dolgoznak, és érzékükre hagyatkozva állítják be a lemezjátszó sebességét. Nekünk az a lehetőség jutott, hogy a lejátszandó számoknak előre le tudjuk mérni a sebességét, melyet a program elraktároz, és ha bekapcsoljuk az egységes tempó funkciót, akkor a dalok egymáshoz képest ugyanazzal a tempóval kerülnek lejátszásra. A bal tárcsa közepére kell ráhúzni a zeneszámokat, s ekkor megjelenik egy ablak. Elindítjuk a zenét, és tulajdonképp négy ütemnek jelöljük be az elejét és a végét. Automatikusan kiszámolja nekünk a tempót, s ha kell, akkor finomítunk, kerekítünk. A másik fő funkciója a programnak a baloldali tárcsa közepén található. Az ide behúzott daloknak új kezdőpontot adhatunk. Vagyis ha van egy szám, aminek az elejét nem akarjuk lejátszani, mert nem tudnánk rendesen kötni két dalt, itt egy új kezdőpontot állíthatunk be. A számlistánkon egyébként jelölve vannak azok a dalok, melyeknek kezdőpontot adtunk, vagy a tempójukat bemértük. Átkapcsolhatunk aztán az effektjeink listájára, melyekből ha kiválasztottuk a legmegfelelőbbeket, a mellette lévő SamplerPlayerbe bedobálhatjuk őket. Ha elindítottuk a műsorunkat, s a számok közben épp nincs ott egy kiscsaj, akivel lehet foglalkozni, akkor elszórakoztathatjuk magunkat a különböző hangok bejátszásával. Természetesen ezt a listát mi magunk is bővíthetjük. Továbbá lehetőség van arra is, hogy műsorunkat megörökítsük unokáinknak. Ilyenkor saját formátumba menti el az anyagot, melynek lejátszásához szintén a djMixer szükségeltetik.

A készítőknek nem az volt a céljuk, hogy egy professzionális DJ programot alkossanak, hanem egy olyan kis házi kütyüt, mellyel bárki otthon, vagy egy buliban szórakoztassa a társaságot. Erre pedig a djMixer nagyon is alkalmas!

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • DJ Mixer

DJ Mixer

Platform:

Forgalmazó: Ecobit Rt.

» Tovább a játék adatlapjára

LeMon

LeMon
A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!