25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Shrek 2 DVD

A zöld ogre újabb kalandjai egy újabb fergeteges rajzfilmben.

Írta: Dino

2001-ben került mozikba a zöld ogre történetét feldolgozó egészestés rajzfilm, a Shrek, mely az animációs filmek kategóriájában még Oscar-díjat is kapott. Az alkotók pedig nem tétlenkedtek a becses díj birtokában sem, idén bemutatták a folytatást, mely ha a dobozon szereplő idézet ellenére azért nem feltétlenül „kétszer olyan vicces, mint az eredeti”, a rengeteg mókás szereplőnek és jelenetnek, valamint a számos humoros utalásnak (filmekre, helyszínekre, stb.) köszönhetően nagyszerű szórakozást tud nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Shrek 2 DVD

A történet ott folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt (jajj, de nem szeretem ezt a közhellyé vált kezdést :-). Shrek és Fiona nászútjukról hazatérve üzenetet kapnak, hogy Fiona szülei szeretnék látni szíve választottját. Így aztán irány a távoli Óperencián Túl, az utazásból pedig természetesen a nagyszájú Szamár se marad ki. Csakhogy megérkezésük nem lesz örömteli: Fiona apja egy (sőt, egész pontosan A) Szőke Hercegre számított... A bonyodalomba belekeveredik a Jótündér Keresztanya és Csizmás Kandúr is, és talán nem lövök le semmit azzal, ha elárulom, hogy a befejezés a „minden jó, ha a vége jó” elvet követi. A remek poénokra, helyzetkomikumokra és egyes filmek kiparodizálására (pl. A gyűrűk ura) építő Shrek 2 nagyszerűen próbára teszi a rekeszizmokat, és többszöri nézés során is nagyfokú élvezetet biztosít.

A kitűnő képminőségű DVD átiratot az eredeti angol hang mellett magyar és cseh szinkronnal nézhetjük meg, melyek mindegyike 5.1-es Dolby Digital kódolásban került a lemezre. Az extrák kínálata mennyiségileg bőséges, igaz, akad köztük pár olyan, melyek egyszerűen csak „linkek” a film bizonyos jeleneteire. A legjobban kiemelt – és egyben legjobban sikerült – bónusz anyag a film végi party folytatása. Ez egy „Megasztár” típusú énekes versenyt takar, a film szereplőinek részvételével. Kisebb interaktivitást is tettek bele, ugyanis a néző szavazhat, hogy ki legyen a győztes, és ehhez igazodik a befejezése. A kötelező werkfilmek elég általánosak. Az 5-10 perces összeállítások egyike a főbb technikai újításokról szól, egy másikban a főszereplők hangját adó színészeket láthatjuk, kapunk egy külön összeállítást, melyben Csizmás Kandúrról nyilatkozik Antonio Banderas és a többi szereplő, és láthatunk egy pár perces filmecskét a filmben igen fontos szerepet kapó betétdalokról. A bakiparádét ez esetben a számítógépes renderelés során adódó hibák közzététele jelenti: láthatjuk Shreket vagy Fionát megnyúlt kézzel, vagy jeleneteket, melyekben az egyes objektumok nem mozognak együtt.

A werkfilmeknél sokkal több érdekességet tartalmaz a filmhez kapcsolódó két audiokommentár. Az egyikben a két rendező, a másikban pedig egy producer és egy vágó beszél. (Bár végig még nem volt alkalmam hallgatni ezeket, a belehallgatás során az előbbi tűnt tartalmasabbnak.) Igen pozitív, hogy az extrák mellett mindkét audiokommentárhoz is készült magyar felirat. Nem maradtak ki a filmelőzetesek se, melyek közül a Shark Tale (Cápamese) automatikusan el is indult a DVD behelyezésekor, átugorhatatlanul. Néhány interaktív játék is található a DVD-n: az egyik egy kvíz (ez csak angolul), a másikban pedig az erdőben kell megtalálnunk Csizmás Kandúrt, aki valamelyik tereptárgy mögé bújt el. Igazából egyik se valami komoly dolog, de a kisebbek esetleg ez utóbbin jót szórakozhatnak 1-2 alkalommal. Még két extrát kell megemlíteni: az egyik („Fiona zenedoboza”) segítségével közvetlenül ugorhatunk a filmben lévő egyes dalokhoz, illetve hallgathatjuk meg Jótündér Keresztanya dalát, a másikban pedig szereplőkre lebontva kereshetünk elő egy-egy jelenetet.

Shrek 2 DVD

A lemezen kiemelten kezelik a számítógépen elérhető anyagokat is: a DVD-t számítógépes lejátszóba helyezve rögtön elindul a keretrendszerül szolgáló HTML file. Innen egyrészt linkeket találunk a film és a Dreamworks weboldalára, másrészt elérhetjük a PDF formátumban lévő nyomtatható anyagokat, melyek a Sztárok túl az Óperencián extrához kapcsolódnak: eredményjelző lapokat, sajtóinfót és fotókat a „sztárokról” és egy nagy posztert.

A már alap változatában is remek DVD kiadvány két speciális formában is kapható (illetve kapható lesz). Már a boltokban van a fent bemutatott lemez mellett egy második korongon egy negyedórás, 3D-s Shrek filmet tartalmazó változat, melyhez a szükséges 3D szemüveget is mellékelik (és rajta van szemüveg nélkül nézhetően is a 15 perces filmecske). December elején pedig egy limitált változat is várható, mely egy beszélő dobozban tartalmaz a mozifilm mellett egy második korongon néhány kisfilmet. Akinek tetszett az első rész, szerintem semmiképpen ne habozzon: ha a történetet tekintve nem is egy csúcs filmről van szó, a fergeteges humor ezúttal is önfeledt szórakoztatást biztosít minden egyes megnézéskor.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Shrek 2 DVD
  • Shrek 2 DVD
  • Shrek 2 DVD
  • Shrek 2 DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!