25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

takeMS flash memóriák

Bemutató cikkünk a német Memorysolution flash kártyáiról.

Írta: Dino

A német Memorysolution cég az elérhető árú minőségi memóriák piacra dobását tűzte ki céljául. Nemrég hazánkban is forgalomba kerültek takeMS márkanévvel megjelölt termékeik, melyek között hagyományos számítógép-memóriákat, flash memóriakártyákat valamint pen drive-okat találhatunk. A számítógépekbe szánt memóriák választékában vásárolható SDRAM, valamint DDR és DDR2 memória, különböző méretű változatokban, típustól függően 128 MB-1 GB közötti modulokban. Cikkünkben azonban elsődlegesen a flash memóriák kerülnek bemutatásra, melyek manapság igen széles körben használnak.

A tetszőlegesen írható, olvasható és törölhető flash memóriakártyák egyre több készülékhez használhatóak: digitális fényképezőgépek és videokamerák, MP3 játszók, mobiltelefonok, PDA-k memóriájának növelésére válogathatunk számos gyártó kisebb-nagyobb kártyái közül. A legelterjedtebb formátum talán a CompactFlash (CF), ilyen használható például a Canon fényképezőgépeihez. Fizikai méreteit tekintve ez a legnagyobb kártya, de ennek köszönhetően kapacitásban is ebbe képesek a gyártók a legtöbbet „belepréselni”: nem ritkák már a több gigabyte kapacitású CF kártyák, a takeMS célja pedig a 2005-ös CeBIT-re a 12 GB elérése. 64 MB-tól 4 GB-ig kaphatóak jelenleg takeMS CF kártyák, illetve a HighSpeed verzió esetében 2 GB a felső határ. A hasonló külsejű SecureDigital (SD) és MultiMedia Card (MMC) memóriákat is több gyártó használja, így például a Panasonic fényképezőgépeibe és kameráiba ilyet rakhatunk, de MMC kártya helyezhető például az Nokia N-Gage játékgépébe és számos telefonjába is. A takeMS kínálatában 32 MB-tól 1 GB-ig kaphatóak SD és MMC típusú flash memóriák. Ugyanakkor létezik mindkét formátumnak egy kisebb méretű változata is, az RS-MMC (ahol az RS a „reduced size”, azaz „csökkentett méretű” rövidítése) illetve a Mini SecureDigital, ezekből 128 és 256 MB-os verzió létezik. Az igen vékony SmartMedia kártya mára már inkább csak régi készülékekben látható, 32-128 MB közötti kapacitásával ma már nem tartozik a közkedvelt kártyák közé.

A flash kártyákon sokat nem lehet designolni, elsősorban azért, mert a formát és méreteket a szabvány írja elő. Így maximum a műanyag színét, vagy a rá kerülő matricát változtathatja meg egy-egy gyártó. A takeMS esetében az utóbbit tervezték meg a német cég munkatársai, bár őszintén szólva nem vitték túlzásba a dolgot, így az eredmény nem lett túlzottan elegáns. Egy ezüst matricára piros és kék színnel kerültek feliratok, valamint egy pirosból átlátszóba áttűnő háttérminta. (A Transcend vagy SanDisk kártyák mintája ennél sokkal tetszetősebb, több színt kombinálnak és látványosabb grafikai megoldásokkal operálnak.) A takeMS kártyák esetében azzal se törődtek, hogy a kártya hátára is helyezzenek matricát, amire esetleg alkoholos filccel írhatnánk feliratot. (Mondjuk a kártya tartalmát nem sok értelme lenne amúgy se ráírni, de akinek több azonos típusú kártyája van, az biztos szereti valamilyen megkülönböztető jelzéssel ellátni azokat.)

Egy kisebb sebességmérést is elvégeztünk a tesztelésre érkezett 1 GB-os CF és SD kártyákkal. Ehhez egy USB 2.0-ás felületen csatlakozó kártyaolvasót használtunk, hogy ne fogja le a régebbi USB szabvány sebessége az átvitelt. A takeMS SD kártyájára kb. 4000 kbyte/sec sebességgel tudtunk írni és 5500 kB/seces sebességet mértünk olvasáskor, míg a CF kártya esetében az írási sebesség 3500 kB/sec, az olvasási pedig 4500 kB/sec körül alakult. Összehasonlításul kipróbáltunk egy 45-szörös sebességűnek jelzett Transcend CF kártyát is, melyről 6000 kB/sec sebességgel olvasta a gép az adatokat. (A memóriakártyák esetében a CD-ROM-hoz hasonlóan az 1-szeresnek jelzett sebesség 150 kbyte/sec-et jelent.)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • takeMS flash memóriák
  • takeMS flash memóriák
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!