Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Év játéka 2004.

Kiértékeltük a beérkezett szavazatokat, lássuk, mi lett a tavalyi év legjobb játéka!

2005.02.06. 00:00 | szerző: PC Dome | Egyéb

Pár napja lezárult a tavalyi év legjobb játékai címekért kiírt szavazásunk. Kiértékeltük az eredményeket, és ezúton is köszönjük mindenkinek a részvételt a szavazásban (különösen azoknak, akik vették a fáradságot és statisztikai kérdéseinkre is válaszoltak). A szavazásra kiírt időszakban közel 2500-an éltek a lehetőséggel, hogy beleszóljanak a végeredménybe. El kell mondani, hogy nagy meglepetés igazából sehol se született, a legtöbb kategóriában az a játék kapta a legtöbb szavazatot, amire mi is számítottunk. Lássuk tehát, mely játékok találtattak érdemesnek a PC Dome „Év játéka 2004.” díjakra!

Év játéka 2004.

Akció - FPS
Az akció kategória első csoportjába az elsődlegesen egyszemélyes játékra tervezett first-person játékok kerültek. A győztes egyértelműen a novemberben végre boltokba került Half-Life 2 lett, mely a szavazatoknak több mint felét kapta. A szintén nagyon várt, de kevésbé sikeresnek bizonyult DOOM 3 igencsak hátul végzett, a dobogóra se került fel a szavazatok 8,1%-ával.
1. Half-Life 2 (Valve/Vivendi) 53,5%
2. Far Cry (CryTek/Ubi Soft) 18,2%
3. Medal of Honor: Pacific Assault (Electronic Arts) 15,5%

Akció – multiplayer FPS
Nem akartunk egy kategóriába 5-6-nál több játékot, így különválasztottuk azokat az FPS-eket, melyeket elsődlegesen multiplayer játékra fejlesztettek, vagy inkább az lett népszerűbb belőlük. Meglepetés itt se született: a Half-Life 2-höz mellékelt felújított Counter Strike: Source vitte a szavazatok harmadát, utána kissé lemaradva pedig a népszerű Unreal Tournament sorozat aktuális része következett.
1. Counter Strike: Source (Valve/Vivendi) 35,6%
2. Unreal Tournament 2004 (Digital Exremes/Epic/Atari) 27,3%
3. Star Wars: Battlefront (LucasArts/Activision) 17,3

Akció – TPS
Ez a kategória a folytatásoké volt az elmúlt évben. A 47-es ügynök, a Herceg, Sam fisher és Gareth egyaránt folytatta kalandozását a világ különböző részein, vegyes sorszámmal ellátott epizódokban. A pálmát a Prince of Persia sorozat felújítása óta megjelent második rész, a Warrior Within vitte.
1. Prince of Persia: Warrior Within (Ubi Soft) 45,0%
2. Splinter Cell: Pandora Tomorrow (Ubi Soft) 22,8%
3. Hitman: Contracts (Eidos) 18,3%

Kaland
Az első kategória, amibe hazai fejlesztés is belekerült, a Pierrot és csapata révén készült, epizódonként megjelenő A.G.O.N. személyében. Bár a nagyobb nevek miatt nem került dobogóra, mindenképpen ígéretes, hogy a sok stratégiai és autós játék mellett más játéktípusokban is képviselik magukat hazánk programozói. A győztes a népszerű Myst sorozat negyedik része lett.
1. Myst IV: Revelation (Ubi Soft) 39,0%
2. CSI: Dark Motives (Ubi Soft) 24,8%
3. Return to Mysterious Island (The Adventure Company/Dreamcatcher) 21,4%

RPG
Ez se volt nevezhető a legnépesebb kategóriának, azonban az ebbe került játékokat nem akartuk a kaland kategóriával egybemosni, mint egy-két alkalommal már megtettük. A vámpíros téma jött be ezúttal legtöb
1. Vampire: The Masquerade – Bloodlines (Troika/Activision) 47,9%
2. Sacred (Ascaron) 25,3%
3. Deus Ex: Invisible War (Eidos) 20,6%

MMORPG
Az elmúlt évek során egyre nő a kizárólag online játszható játékok népszerűsége hazánkban is, annak ellenére, hogy ezek mind havidíjas játékok. A Csillagok háborúja téma MMO feldolgozása sikerült az elmúlt évben legjobbra, a nagy csata pedig elmaradt, mert a Warcraft világában játszódó MMORPG európai megjelenése 2005-re került.
1. Star Wars Galaxies: An Empire Divided (LucasArts/Activision) 47,3%
2. Everquest II (Ubi Soft) 25,2%
3. Final Fantasy XI (Ubi Soft) 23,6%

Stratégia
Legnehezebb dolgunk ezzel a kategóriánk volt az előzetes válogatás során, mert nem akartunk semmi fontosat kihagyni belőle, ugyanakkor alcsoportokra osztására se találtunk semmi épkézláb megoldást. Így aztán ebben a kategóriában hét játék került nevezésre, köztük két magyar fejlesztéssel. A győztes talán nem meglepő, a Total War sorozat egyre népszerűbb lett az évek során, és elsőségét még a Gyűrűk ura filmekhez kapcsolódó játék se tudta elvenni.
1. Rome: Total War (Digital Assembly/Activision) 25,6%
2. The Lord of the Rings: Battle for Middle Earth (Electronic Arts) 23,0%
3. Codename: Panzers (Stormregion/CDV) 15,7%

Szimuláció/menedzser
Szintén nagy gondban voltunk, amikor arról kellett döntenünk, hogy a The Sims folytatása vagy a felújított Pirates! melyik csoportba kerüljön, hiszen elég egyedi játékok, számos kategóriát egyesítve magukban. Végül megszületett az ötlet: szimuláció néven nyitottunk egy kategóriát, mely a stratégiai-szimulációs és gazdasági-menedzser típusú játékokat tartalmazza. A végeredmény elég egyértelmű lett: a The Sims 2 elsöprő fölénnyel nyerte a mezőnyt, utána pedig feleannyi szavazattal következett Sid Meier klasszikusának új változata. (Itt egy érdekes megfigyelést is szeretnék megosztani: a 23-30 évesek körében a Pirates! az aktuális Sims játék előtt végzett, ami nem csoda, hiszen ez a korosztály az, akinek sokat jelentett annak idején a klasszikus Pirates!)
1. The Sims 2 (Maxis/Electronic Arts) 55,0%
2. Sid Meier’s Pirates! (Firaxis/Atari) 26,9%
3. Rollercoaster Tycoon 3 (Atari) 12,1%

Sport
Ez az a kategória, amiben évről évre gyakorlatilag ugyanaz a játék nyer: az EA Sport FIFA sorozata továbbra is a legnépszerűbb sportjátéknak számít. A FIFA Football 2005 a szavazatok közel felét kapta olvasóinktól.
1. FIFA Football 2005 (Electronic Arts) 47,0%
2. Tony Hawk’s Underground 2 (Activision) 24,3%
3. NHL 2005 (Electronic Arts) 12,7%

Autóverseny
Miután a 2003-as év visszafogott termése után egy – utólag nézve – nem túl szerencsés során a sportjátékok közé tettük a Need for Speed Undergroundot, a tavaly megjelent számos autóverseny egy külön kategóriát tett indokolttá. Jól látszik, hogy továbbra is az arcade típusú autós játékok a népszerűbbek a komolyabb szimulációknál, így a szavazatok közel háromnegyedével nyert a Need for Speed Underground 2. A valós szimulációhoz közelebbi játékok közül a Colin McRae sorozat legutolsó darabja vezeti a listát (tavaly kettő taggal is folytatódott a széria).
1. Need for Speed Underground 2 (Electronic Arts) 72,6%
2. Colin McRae Rally 2005 (Codemasters) 11,9%
3. Richard Burns Rally (SCi) 7,0%

Hazai fejlesztésű játékok
Magazinunkban már az 1998-as indulás óta kitüntetett figyelmet szentelünk a magyar fejlesztőcsapatok munkáinak. A 2004-es év során bőségesen került a boltok polcaira az ő alkotásaikból is, így ez évben egy új kategóriát is indítottunk. Az első helyért folytatott harc igen szoros eredménnyel zárult: az EA kiadásában első magyar fejlesztésű játékként megjelenő Armies of Exigo egyetlen százalékponttal maradt el a győztes Codename: Panzerstől, a S.W.I.N.E. után második világháborús témára váltó Stormregion nagyszerű alkotásától. Harmadik helyen a Digital Reality stratégiája végzett. (Akiktől az év során egy másik hasonló játék is napvilágot látott, D-Day címmel.)
1. Codename: Panzers (Stormregion/CDV) 31,0%
2. Armies of Exigo (Black Hole Games/Electronic Arts) 30,0%
3. Afrika Korps vs Desert Rats (Digital Reality) 15,9%
4. Nexus: The Jupiter Incident (Mithis/HD Interactive) 12,5%
5. Cross Racing Championship (Invictus) 6,4%
6. A.G.O.N. (Private Moon Studios) 4,2%

Az év játéka 2004.
A globális kategóriában idén is bárki megnevezhette azt a játékot, ami a legjobban tetszett neki a 2004-es megjelenések közül. (Ugyan volt, aki félreértette a kérdést, és pl. a Soko-Bant vagy más régebben megjelent játékot írt be. :-) Az első hely nem okozott ezúttal se meglepetést, a legtöbb szavazatot a Half-Life 2 kapta, megérdemelten.
1. Half-Life 2 (Valve/Vivendi) 33,8%
2. Need for Speed Underground 2 (Electronic Arts) 6,5%
3. Far Cry (CryTek/Ubi Soft) 5,7%

Az év DVD-je 2004.
A DVD rovatunkhoz kapcsolódó kategória győztese se volt meglepetés, hiszen már az elmúlt két évben is kiemelkedő eredménnyel szerepelt A gyűrűk ura filmtrilógia aktuális részének bővített kiadása. Ezúttal kicsit jobban elaprózódtak a szavazatok, így 24,5% jutott A király visszatérnek, míg a többi toplistára került film jóval lemaradva, de egymástól néhány szavazatnyi különbséggel követik.
1. A gyűrűk ura: A király visszatér – bővített változat (Warner)
2. Shrek 2 (Universal)
3. Csillagok háborúja klasszikus trilógia (InterCom)

Nos, ezzel végére értünk az eredményhirdetésnek. Ezúton is gratulálunk a győzteseknek (de természetesen hivatalosan is értesíteni fogjuk a kiadókat és forgalmazókat az eredményekről). Zárásul pedig még egyszer szeretnénk megköszönni mindenkinek a részvételét – egy év múlva ismét visszatérünk szavazásunkkal. ■

hozzászólások (37)

KoKo
KoKo 2005.02.08. 18:03
Én is ezt mondom, nem tom miért kell leszólni egy gamet azért mert az illetőnek nem tetszik. Én igen is napokat eltöltöttem az NFSUG 2 előt. Richard burns tényleg jó, de nekem nem tetszett annyira, lehet lenne kormányom bejönne, de így nem.:)
padavan
padavan 2005.02.09. 07:10
Nekem sincs kormányom. :-P
MagicMoment
MagicMoment 2005.02.09. 08:07
jóhát,akkor majd valamikor kiprószálom. de nem fogom elsietni a dolgot :)
KoKo
KoKo 2005.02.09. 09:13
Mindegy padavan, akkor különbözünk.:)
padavan
padavan 2005.02.10. 08:54
Ja, te más vagy? :-D
ajánlott olvasnivaló