Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

TrackMania Sunrise

A két évvel ezelőtti arcade autóverseny folytatása látványosabb grafikával.

2005.03.18. 00:00 | szerző: Dino | Előzetes

Bizonyára sokan vannak, akik hozzám hasonlóan nem a realizmust előtérbe helyező szimulátorokat, hanem inkább az arcade típusú játékot biztosító autóversenyeket szeretik. Ezt támasztja alá a Need for Speed sorozat nagy sikere is, de az arcade autós játékok piacának főszereplője mellett számos más hasonló játék is napvilágot látott már. Ezek egyike volt a TrackMania, melynek hamarosan megjelenik a folytatása, a TrackMania Sunrise. Szerkesztőségünkbe egy preview verzió jutott el belőle a kiadótól, melyből néhány pályán kipróbálhattuk, nagyjából mire számíthatunk a hamarosan megjelenő játékban.

TrackMania Sunrise

A TrackMania Sunrise legfőbb erénye a gyors játékmenet. Nem kell figyelni szinte semmire, csak nyomnunk kell a gázt és követni a kanyargós – és helyenként megszakadó – utat. A TrackMania pályái ugyanis nem folyamatos aszfaltcsíkok: számos helyen ugratók, (fél)csövek, alagutak és más érdekes pályaelemek színesítik a versenyt. Ellenfeleinkre sem a szokásos módon kell figyelnünk. Az ütközés-detektálás ugyanis teljes mértékben kimaradt a játékból. Ehelyett a többi versenyző szellem-autó képében látható monitorunkon. Kicsit fura mondjuk, hogy úgy is elérhetünk jó helyezést, hogy közben ellenfeleink a szemünk láttára előttünk érnek a célba, de erre az a magyarázat, hogy csak az előre meghatározott szintidő elérését figyeli a program helyezésünk megállapítása során.

Háromféle járművünk lehet: egy hagyományos sportautó, egy 400 km/h sebesség felett száguldó turbós járgány és egy nagyobb SUV. A programba épített szerkesztő segítségével ezeket tetszésünknek megfelelően teljesen átszabhatjuk – már ami a külsejüket illeti. Festhetjük, matricázhatjuk, feliratozhatjuk a járműveket, ahogy csak jól esik.

TrackMania Sunrise

Verseny során – például ha felborult az autónk – egyetlen gombnyomással a legutóbbi checkpointhoz ugorhatunk. Igaz, ezzel jelentős hátrányba kerülünk, de legalább folytathatjuk a versenyt. Szerencsére szintén egyetlen gombnyomásba kerül az is, hogy a startról kezdjük újra a pályát, így egy-egy hiba után felesleges töltögetés nélkül hamar újra nekivághatunk a versenynek. A billentyűvel való irányítás amúgy sajnos hagy némi kívánnivalót maga után. Főleg, ha például egy keskeny platformra kell átugranunk, ekkor ugyanis nagyon finom korrekcióra lehet szükség a „nekifutás” során. Erre pedig nem a billentyűzet a legalkalmasabb vezérlő...

Játékmódból többféle is vár ránk. A sima versenyek során egy-egy versenysorozat minden pályáján megfelelő eredményt elérve kapunk lehetőséget a folytatásra. Persze már az is nagy kihívás, hogy minden pályán aranyérmet szerezzünk, így ez is cél lehet. (A preview változat minimális pályaszáma mellett különösen ki is használtam ezt: addig mentem egy-egy már teljesített pályán, míg nem sikerült megszereznem mindenütt az első helyet.) Érdekesre sikerült a teljesen új „Platform” mód. Ebben a pálya még inkább külön részekből – platformokból – áll, melyek között „repkedhetünk” autónkkal a meghatározott útvonalon. Ezúttal nem időre megy a verseny, a cél ugyanis az, hogy megadott mennyiségnél kevesebbszer nyomjunk Entert autónk helyreállítására. Vigyáznunk kell tehát, nem mindig mehetünk maximális sebességgel, mert az veszélyes lehet felborulás tekintetében. A Puzzle játéktípus is egyéni megoldás: gyakorlatilag a pályaszerkesztőt láthatjuk, korlátozva. Az adott helyszínen a pálya egyes részei – általában a checkpointok – jelennek meg, és ezeket nekünk kell összekötnünk a rendelkezésre álló elemekkel, hogy azután minél rövidebb idő alatt végigszáguldjunk rajta. Természetesen nem maradt ki a többszemélyes verseny sem: helyi hálózat vagy internet mellett ráadásul lehetőség van hot-seat módban játszani.

TrackMania Sunrise

A fejlesztők által tervezett pályák kezdetben még egyszerűek, de elég hamar szembesülünk aztán egy-egy durvább résszel. Van például, ahol nem célszerű maximális sebességgel haladnunk, mert egy domb ekkor pont úgy dobja meg autónkat, hogy az beleütközik a felüljáróba, esetleg simán annak tetején landolunk. Sőt, egyik helyen különösen oda kell figyelnünk a sebességre, mert ha lassan megyünk, nem érjük el a cél-platformot, ha viszont túl gyorsan, akkor egyszerűen átrepülünk az ellenőrzési pont felett.

Már az első résznek is komoly előnye volt, hogy a játékba épített szerkesztőnek köszönhetően gyakorlatilag folyamatosan jelentek meg a rajongók által készített pályák. Ez várhatóan most is így lesz, hiszen ezúttal se maradt ki a pályaszerkesztő, sőt, még tovább is fejlesztették, és már az egeret is lehet használni benne. Első ránézésre mondjuk nem a legegyszerűbb a kezelése, de kis gyakorlás után bele lehet jönni. A környezet (napkelte, napnyugta, stb.) kiválasztása után egy teljesen üres teret kapunk, ahol aztán mi alakíthatjuk ki az útvonalat a föld felszínén és alatta.

TrackMania Sunrise

Pergő játékmenetével és látványos grafikájával remek kis játéknak ígérkezik a TrackMania, mely az arcade-faneket sokáig lekötheti. Én mindenesetre nagyon kíváncsian várom a teljes verziót... ■

TrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania SunriseTrackMania Sunrise
TrackMania Sunrise
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
TrackMania Sunrise

hozzászólások (2)

trash17
trash17 2005.03.19. 02:16
Hi!Nagyon királyság a játék!Én még csak a demówal játszottam,de űberkomoly!Méltó folytatása az első résznek!Nekem eddig full bejött!
Az nem is látszik hogy az engine csak ráncfelwarrwa wan!& a multi is nagyon király,teljesen külön pályákat raktak bele abba is!
Underground 2 bekaphatod!:-O
ajánlott olvasnivaló