25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Fantastic 4

A Marvel képregénye alapján a mozifilm mellett játék változat is készült.

Írta: Gerry

Gonosz bácsik és nénik mindig is voltak, vannak, és lesznek is. Ugyanígy jó nénik és bácsik is örökké léteznek, hogy elnáspángolják a gonoszokat, s megmentsék a világot, az emberek pedig igen jól elszórakoznak ezen. Egyes emberkék nem is oly régen kitalálták: a nénik és bácsik kalandjai remekül illenek a filmszínházakba, így mind több és több alkotás veszi górcső alá a kedves jók, és a némileg kedvetlenebb gonoszok világmegváltó harcát. S mint az a nénikkel, bácsikkal, és pénzel teli világunkban lenni szokott, ha egy üzlet beindul, a folytatás csőstől jön, minden létező platformon. Így esett, hogy a klasszikus jó és rossz –ezúttal csak bácsiból van negatív kiadás, néniből nem – harcát bemutató legújabb opus, a Fantasztikus négyes PC-s inkarnációja landolt a kezeim között.

A képlet egyszerű: adott egy tudóscsapat, tokkal vonóval – azaz pilótával, főnökkel, űrsiklóval – és egy kozmikus baleset. A baleset folyományaként az öt bátor ember különleges képességekre tesz szert: Reed Richards prof gumiemberré válik, Sue Storm láthatatlanná tud válni, ezen felül pszichés energiákkal is rendelkezik, Johnny Storm „emberi fáklyává” lényegül át, Ben Grimm pedig a „Lény” lesz – egy eleven kőszikla. A kakukktojás az ötödik tag, Victor Von Doom, aki újonnan szerzett acélos erejét nem a négyes által kultivált világbéke megteremtésére használja fel, sokkal inkább a mit sem sejtő peonok terrorizálására. A film a Dr. Doom elleni harcot, és a „Lény” önmagával szembeni vívódását dolgozza fel, a játék azonban némileg messzebb megy: a film cselekményét nagy vonalakban felveszi ugyan, de hozzáadja a képregényekből megismert gonoszabbnál-gonoszabb ellenfeleket, epizódonként egyet.

A játékmenet igen dicséretesen kihasználja a négy főhősből adódó lehetőségeket, így a pályák nagy részét nem egyedül, hanem ketten kell végigvinni, a fejezetek legvégén pedig sokszor mind a négy hőst irányíthatjuk, köztük bármikor váltva. Minden egyes pálya teljesítése után, hatékonyságunktól függően pontokat kapunk, melyeket eloszthatunk vagy hőseink különféle képességei között, vagy pedig a rejtett videók, interjúk, képek tárulnak fel előttünk a megfelelő mennyiségű pont rááldozásával. Ez, kombinálva a hősök közötti választás lehetőségével sokat dob a játékon, csökkenti a monotóniát, javítja az esetleges újrajátszási értéket. Maga a játékmenet persze nem túlzottan szofisztikált – megyünk előre, gyakjuk az ellent, megoldunk valamilyen igen egyszerű minijátékot, majd megyünk előre, kis ügyességi rész, utána pedig lecsapjuk a főgonoszt, és kész is vagyunk. Nagyjából minden hasonszőrű játékban ezt az utat járjuk be, ám ami ezen a téren a Fantasztikus négyes malmára hajtja a vizet a már említetteken kívül, az az ellenfelek egészen korrektnek tűnő változatossága –legalábbis a tavalyi Pókember három egész ellenfele után ezen játék majd’ két tucatnyi szétaprítandó létformája orgazmusközeli élményeket tartogat.

A játékmenethez hasonlóan a grafika is egészen kellemes meglepetéseket rejt. Természetesen nem kell Unreal 3.0 szintű motorcsodára gondolni, de a maga általában elnagyolt, élettelen textúrákkal teli konzolos átirat kategóriájában nagyon is pofásnak mondható látványt prezentál a játék. A zenét a filmből vették át, a szinkronhangokat a már megszokott módon a színészek adják. A hangok terén túl sokat nem vártam, és nem is kaptam, a megszokott pici-puha középszerű audiórészt kapjuk, se többet, se kevesebbet.

Kellemeset csalódtam a Fantastic Fourban. Dacára annak, hogy amennyiben a teljes játékspektrumot nézzük, úgy egy gyengén középszerű játékot kapunk, viszont amennyiben a közelmúlt képregény-adaptációi alapján készült játékokat nézzük, úgy már igen előkelő helyet foglal el a Fantastic Four. Végre kaptunk egy olyan, film alapján készült játékipari terméket, mely fogyasztható a képregény, avagy a film iránti rajongás nélkül is. Ez pedig manapság ritkaságszámba megy...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

65%
grafika
7
hangok
6
játszhatóság
6
hangulat
7
Pozitívumok
  • Épkézláb grafika
  • Korrekt játékmenet
  • Különféle képességek
Negatívumok
  • Igen egyszerű játékmenet
  • Ostoba MI

Fantastic 4

Platform:

Kiadó: Activision

Forgalmazó: Automex

Megjelenés:
2005. július 15. PC
n/a: PS2

Minimális rendszerigény: 800 MHz-es processzor, 256 MB RAM, ATI Radeon/NVIDIA GF2 vagy újabb, 3,6 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!