25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech G5 Laser Mouse

Kifejezetten játékosoknak tervezték az új, 2000 dpi felbontású, változtatható tömegű egeret.

Írta: Phoenix

A profi gamer-egerek piacán az amúgy sem túl kiélezett harcban mindezidáig két egeret emelhettünk ki esélyesként a „kategória legjobbja” címre: a Razer Diamondbacket és a Logitech MX518-at. A Logitech mérnökei ezúttal úgy gondolták, hogy az új egerükbe beletesznek mindent, amit lehet, és még megfejelik a dolgot egy olyan újítással, ami a legvadabb álmainkban sem jutott volna eszünkbe...

Nézzük tehát szépen sorban: az egér mozgáskövetési érzékenysége maximálisan 2000 dpi. Ez a már ismert Logitech-féle lézeres érzékelő érdeme. Nem tudom, ezt a részt meddig lehet még fokozni, de én személy szerint már az 1600 dpi-nek sem láttam sok jelentőségét. 400 és 2000 dpi között öt tetszés szerinti felbontást állíthatunk be, és ha úgy tartja kedvünk, az új drivernek köszönhetően az X és Y tengelyre akár külön-külön is megadhatjuk a dpi értéket. Ez például FPS-ekben lehet praktikus: oldalirányban így tudunk megfelelően gyors mozdulatokat tenni, míg fel-le irányban stabilabban tudjuk fejmagasságban tartani a célkeresztet. Alapból három felbontás van beállítva, ezeket rögtön váltogathatjuk is a megfelelő gombbal, és az egér tetején visszajelzést is kapunk a változásról, itt ugyanis 3 kis LED hivatott jelezni az éppen aktuális felbontást. Ha ötféle felbontást programozunk be, akkor is egyértelműen láthatjuk, hogy melyik az aktív, ilyenkor a két köztes felbontásnál 2-2 LED ég.

A formavilágot tekintve jóformán semmi nem változott. Nem is lett volna értelme változtatni, hiszen a klasszikus, tenyérbe illeszkedő kialakítás az MX500 óta szolgál ki minket hibátlanul. Az oldalsó részek enyhe recézést kaptak, ezáltal sokkal jobb fogás esik rajtuk, míg az egér teteje a horpadozott krómot szimuláló MX518 után most koptatott-rozsdás hatást kelt. A G5 felszíne azonban a korábbi modellhez képest matt, így egy kicsit kevésbé izzad meg rajta a kezünk. A festést játék közben amúgy se látjuk, viszont mindenképpen exkluzív külsőt kölcsönöz az egérnek, ha épp szabadon van. (Sőt, teljesen egyedit is: a gyártás során a G5-ös festése olyan módszerrel készül, hogy gyakorlatilag nincs két teljesen egyformára színezett egér.)

Gombok számának tekintetében sajnos negatív változást kellett tapasztalnom. Hüvelykujjunknál egy gombot „leselejteztek”, mondván, hogy ez gamer-egér, ne legyen ott útban a másik, nehogy véletlenül megnyomjuk. Középső ujjnál, a görgő előtti részről szintén eltűnt egy gomb, de mögötte a másik kettő megmaradt (ezek alaphelyzetben a felbontást váltó gombok). Mindez nem olyan fájó pont, de ha tárgyilagosak akarunk lenni, akkor eddig már két gomb mínuszban vagyunk. És ez nekünk nem olyan jó... Viszont a scroll gomb most már oldalirányban is működik, ezáltal tehát gyakorlatilag visszakapjuk az elveszített két gombot, igaz, ez talán kevésbé esik kézre. Az oldalra is funkcionáló görgő lenyomása szükségszerűen keményebb, mint a régiek, így hát nem igazán tudnám eldönteni, hogy ezt a változtatást pozitívnak vagy negatívnak mondjam, mindenesetre elsőre szokatlan.

Még egy apró újítás történt: az egér nagyméretű talpai a súrlódási együttható minimalizálásának érdekében politetrafluor-etilénből vannak. Nektek sem mond ez az elnevezés semmit, ugye? Persze nekem sem, de lényeg, ami lényeg: az egér tökéletesen csúszik gyakorlatilag minden felületen. Persze értsd jól: minden olyan felületen, amin egy épeszű embernek eszébe juthat egeret tologatni... Én leginkább az asztalomon szeretem használni az egeret, de némelyik optikai érzékelő bizony megszenvedett a hófehér felületen, azonban a G5-nek ilyen jellegű problémái nincsenek. A talpaknak köszönhetően pedig a csúszása is jó volt.

És végül, de nem utolsó sorban említést tennék a Logitech G5 legfontosabb újításáról, az egyéni ízlés szerint beállítható tömegről. Megmondom őszintén, mikor erről először hallottam, fogtam a fejem, és azon gondolkodtam, hogy ilyen agyament ötlet kinek juthatott eszébe. Hát létezik az, hogy egy egér túl könnyű? Ugyanezen gondolkodtam, mikor az egeret kézbe vettem. De hiszen ez így tökéletes, ahogy van, nem kell ebbe súly! Na de ha már adott a lehetőség, próbálkozzunk vele! Az egérhez kapott kis fém dobozkában 8-8 db 1,7 illetve 4,5 grammos kis fémtablettát találunk. Ezekből egy, az egér alján becsúsztatható műanyag keretbe helyezhetünk el maximum nyolc darabot, így 0 és 36 gramm közötti plusszal egészíthetjük ki az egér saját tömegét. De nemcsak a tömegre, hanem a tömegközéppontra is befolyással van a kis súlyok elhelyezkedése, az egér játék közbeni megemelésénél pedig ez is számíthat. Így aztán érdemes kezdetben elszórakozni ezzel, aktív játék közben is kísérletezni vele, és kisakkozni, hogy milyen súlyeloszlással tudjuk legkényelmesebben használni az egeret.

Összegzésképpen azt mondhatom, hogy a G5 egy nagyon jól sikerült eszköz, véleményem szerint a maga 2000 dpi-s érzékenységével és a beállítható tömeggel a ma létező legjobb gamer-egér. A 18.000 Ft körüli ára láttán egy kicsit elgondolkodhat az ember, hogy vajon megér-e ennyit, de miután kipróbálta, és megtalálta a neki legmegfelelőbb beállításokat, azután valószínűleg már nem leszek efelől kétségei.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech G5 Laser Mouse
  • Logitech G5 Laser Mouse
  • Logitech G5 Laser Mouse
  • Logitech G5 Laser Mouse

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!