Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Harmony távirányítók

Hogyan váltsuk fel egyetlen eszközzel a lakásban található távirányítók tömkelegét?

2006.03.24. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

2004 nyarán jelentette be a Logitech, hogy felvásárolta a kanadai Intrigue Technologiest, mely a Harmony fantázianevű univerzális távirányítók gyártójaként volt ismert az óceán túlpartján. Ezzel a lépéssel egy újabb piaci szegmensre lépett be másfél éve a Logitech, és ezt követően nem sokkal később, 2004 októberében megjelentek Európában is az első Harmony modellek. A termékcsalád aztán folyamatosan bővült, újabbnál újabb típusokkal. A kezdeti nehézségek – konkrétan a megfelelő beállítás túlzott bonyolultsága – után mostanra úgy néz ki, igazán kiforrott eszközök kerültek a termékpalettára, melyeket érdemesnek találtunk részletesen is bemutatni.

Logitech Harmony távirányítók
Logitech Harmony 525, 688 és 885

Mivel alapvetően a Harmony sorozat tagjait ugyanazon célból – azaz a lakásban található rengeteg távirányító egyetlen eszközzel történő kiváltására – hozták létre, alapjait nézve nincs eltérés köztük. A különbség kialakításukban, azaz elsősorban a formában, az LCD kijelzőben és a gombok mennyiségében/elrendezésében van. A jelenlegi legkisebb modell, az 525-ös külsejét tekintve egyelőre kilóg a sorból: a többi típus piskóta formájú, miközben ez alakban inkább lekerekített téglatesthez közelít. Azonban mégis ez a legelegánsabb – és szerintem legjobban kinéző – az összes közül. Ezzel a véleménnyel pedig valószínűleg nem vagyok egyedül, hiszen a nemrégiben bejelentett két újabb modell, az 555 és 785 mind ezt a formát követi már. Közös mindegyik típusban, hogy háttérvilágításos LCD kijelzőt tartalmaz, a jelenlegi csúcsmodell, a Harmony 885 azonban nagyobb méretű – ráadásul színes – LCD-t kapott. Szintén eltérés a csúcsmodellnél, hogy míg a többi sima AAA-s elemekkel használható, a 885-be tölthető akku került, és egy tárolásra is használható töltőegység jár mellé.

A Harmony távirányítók tervezésénél a fő kulcsszó a „tevékenység-orientáltság” volt. Ez alatt azt kell érteni, hogy elsődlegesen nem azt kell kiválasztanunk, hogy épp melyik eszköz vezérlője helyett szeretnénk használni az univerzális távirányítót, hanem hogy például zenehallgatáshoz vagy filmnézéshez van kedvünk. A megfelelő tevékenység gombjának megnyomásakor a távirányító az összes érintett berendezésnek elküldi a megfelelő jeleket (bekapcsolás, üzemmódváltás, lejátszás indítása, stb.), és azonnal ennek megfelelően működnek a gombjai is.

Logitech Harmony távirányítók
Harmony 525

A Harmony család kicsit kényes pontja a programozás. Ez ugyanis az átlagosnál több türelmet és időt igényel. Kicsit érthetetlen okból kifolyólag a tervezők egy száz százalékig webes felületű szoftvert mellékeltek a készülékekhez, kicsit körülményessé téve a megfelelő beállítást (ráadásul a program a Norton Internet Securityvel összeakadt, így azt ideiglenesen ki kellett kapcsolni). Persze a létrehozott óriási eszköz-adatbázishoz való hozzáférést valószínűleg így volt a legegyszerűbb megoldani, de sokkal kényelmesebbnek tűnne egy sima Windowsos (illetve más felhasználókra is gondolva Maces) program, melyben egy képen magát a távirányítót látva rendelhetnék hozzá az egyes gombokhoz a megfelelő funkciókat. A programozás első lépése az, hogy regisztráljuk magunkat az ingyenes webes szolgáltatásra. Ekkor kell megadnunk, hogy milyen készülékkel rendelkezünk (ha esetleg többet is vettünk, akkor külön regisztrációra van szükség mindegyikhez, hogy különböző módon programozhassuk azokat). Ezután következik a háztartásunkban található, vezérelni kívánt elektronikai berendezések kiválasztása. Itt jön képbe az évek során összegyűlt óriási adatbázis: a legutóbbi adatok szerint több mint 3.300 gyártó 120.000-nél is több termékének távirányítójáról van adata a Logitechnek. Ekkora adatmennyiség mellett igen kis esély van arra, hogy erősítőnk vagy CD/DVD játszónk ne legyen az adatok között. Ha pedig valami okból mégse lenne eszközünk az adatbázisban, akkor marad a meglévő távirányítóról történő programozás. A Harmony alsó felén található „bemeneti” infra port szolgál erre a célra, arra kell ráirányítani a gyári távirányítót, és megnyomni a megfelelő gombját. Ha minden gombot betanítottunk, a szoftver adatainkat feltölti az adatbázisba, így később mások is használhatják már ezeket a beállításokat.

Miután kiválasztottuk az összes vezérelni kívánt berendezést, jöhet a tevékenységek beállítása. Ez is igen sokféle lehet, választhatunk előre beállítottak közül (filmnézés, rádióhallgatás), vagy definiálhatunk sajátot (például DVD Audio hallgatás). A tevékenység kiválasztása után megadhatjuk, mely berendezésekre van szükségünk hozzá (pl. rádiózáshoz általában az erősítő elég, esetleg a különálló tunerrel, filmnézéshez viszont például az erősítő, DVD játszó és TV vagy projektor a szükséges eszköz). Még azt is megadhatjuk, hogy a megfelelő berendezések bekapcsolása után valamilyen extra parancsot adjon ki a vezérlő, például rögtön elindítsa a lejátszást.

Logitech Harmony távirányítók
Harmony 525, 688 és 895 oldalnézetben

Ha mindennel megvagyunk, utolsó lépésként már csak rá kell töltenünk a távirányítóra az adatokat. Ebben a mellékelt USB kábel van segítségünkre. Miután végeztünk az adatátvitellel, használatba is vehetjük távirányítónkat. Persze ha menet közben kiderül, hogy valami gomb még nem úgy funkcionál, ahogy szerettük volna, bármikor lehetőségünk nyílik az utólagos korrekcióra. Ha például nem tetszik, hogy mely funkciót melyik konkrét gombra definiálták, akkor külön mi is megadhatjuk ezt: legördülő menükben választhatunk, hogy a távirányító egyes gombjai milyen funkciót töltsenek be.

A Harmony 525-tel szerzett tapasztalatok a kb. egy órásra nyúlt programozást követően igen pozitívak voltak. Végre tényleg megszabadulhattam minden más távirányítótól, és egyetlen eszköz segítségével hallgathattam zenét vagy nézhettem filmet, nem kellett mindig más távirányítót keresgélni egy-egy funkció eléréséhez. Az egyes tevékenységek indításánál kb. 10-20 másodpercbe telik, mire minden berendezés megkapja a távirányítótól a jelet, utána pedig a beállításoknak megfelelően vehettem használatba a Harmonyt. Persze meg kell jegyezni, hogy melyik gombhoz lettek hozzárendelve a funkciók, de ha valamilyen egyszerű logika szerint tervezzük meg elhelyezésüket, elég hamar megszokható minden. Sőt, egy gombnyomásra a kijelzőn jelennek meg a lehetőségek, és ott „lapozgatva” választhatjuk ki a megfelelőt. Az egyetlen tapasztalt probléma talán az volt, hogy ha az eddig megszokott módon, a hangerőszabályzó gyors egymás után nyomkodásával növeltem/csökkentettem a hangerőt, akkor az erősítő saját távirányítójánál lassabb reakciót kaptam: a Harmony minden egyes jel után kb. 1 másodperc szünetet tartott. Ellenben ha folyamatosan nyomtam a gombot, akkor a jelet is folyamatosan küldte a berendezés felé.

Logitech Harmony távirányítók
A Harmony család paramétereinek összehasonlítása (forrás: logitech.com)

A Logitech Harmony termékcsalád praktikus megoldás azok részére, akik megunták, hogy távirányítók tömkelege lepi el asztalukat, és mindig azt nem találják, amelyre épp szükségük lenne. A sokféle típus közül biztos, hogy szinte mindenki megtalálja a számára megfelelő változatot, és a beállítások elvégzése után a fiók mélyére rejti az összes többi távirányítót. A Harmony 525-ös típus jelenleg 16.000 Ft körüli áron kapható, a 688-as ára 30.000 Ft, míg a jelenleg kapható csúcsmodell 885-ös bruttó ára 50.000 Ft táján alakul. A garancia mindegyik típusra két év. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló