25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Sims 2: Megnyitottunk - Vár az üzlet

A harmadik kiegészítőben saját üzletet nyithatunk és futtathatunk fel simjeinkkel.

Írta: Gerry

Ha létezik jól menő üzleti vállalkozás, akkor a Sims kiegészítők gyártása mindenképpen annak mondható. Nem túlzottan grandiózus erőfeszítésekkel lehet horribilis összegeket kasszírozni, ráadásul úgy, hogy ezzel a rajongók abszolúte meg vannak elégedve, és még a szaksajtó sem fanyalog különösebben. Will Wright és kicsiny csapata hozzávetőleg fél évvel az előző kiegészítő, a Nightlife (magyar változatban Éjszakák) megjelenése után elő is rukkolt a Sims opus soron következő újabb felvonásával, mely a Megnyitottunk: vár az üzlet nevet kapta („eredetileg” Open for Business volt).

Mint azt a kiegészítő nevéből is sejteni lehet, ezúttal legfőbb feladatunk nem a különféle bőr-, haj- és piercing-színű simek összeboronálása lesz, hanem egy jól működő üzleti vállalkozás elindítása, növelése és persze életben tartása. Első blikkre azt hittem, hogy akkor én itt és most elindítok egy minimum Wal-Mart nagyságú piciny boltot, azonban ebben csalatkoznom kellet, lévén boltunkat a telkünkön nyithatjuk meg, ami némileg limitálja a lehetőségeinket. Természetesen munkaerőt is felvehetünk, akire, avagy akikre átruházhatjuk teendőink jó részét. A játék során ők is fejlődnek, a jobb munkavégzésen kívül fejlődésük főként a bérek követelésében mutatkozik meg, melyet persze időben kell leperkálnunk, már ha van miből. És persze jó, ha túl sem terheljük rabszolgáinkat, mert ez sem fog jót tenni – sem a munkavégzésnek, sem pedig a morálnak.

Kicsiny boltunkat természetesen be is kell rendeznünk, hiszen a jó design jelentős vásárlócsalogató erővel bír. Ezen a ponton is érvényesül a Sims játékok törvényszerűsége, melynek értelmében először egy árva vasunk sincs, így dekorációként vagy a nagyi asztalterítőjét, vagy pedig egy 80-as évekből származó, kissé megviselt erotikus naptárat tehetünk ki. Természetesen ahogy egyre jobban fogunk állni financiális téren, úgy bővül a kitehető elemek palettája is, míg végül több mint száz különféle dekoráció közül, választhatunk majd. Fontos lesz eldöntenünk azt is, hogy milyen üzletet is kívánunk nyitni: autószalont, avagy éppen babakocsiboltot, számítógép szaküzletet vagy pedig könyvesboltot, lehetőségeink ezen a téren is igen széles spektrumot fognak át.

Kezdetben voltaképpen igen egyszerű dolgunk van: megpróbálunk eladni mindent, ami csak a kezünk ügyébe kerül, illetve amely megvételére a kedves vásárló némi hajlandóságot mutat. Magától adódik, hogy az üzletre rá is beszélhetjük a mit sem sejtő vevőt, hiszen micsoda véletlen: nekünk is pontosan ugyan olyan aranyszínű hörcsög nyakörvünk van otthon, csak éppen a pitbullon, és ilyen lehetőséget kihagyni nem lehet. Amennyiben jól brillíroztunk, a vásárló buksija fölé egy szimpatikus kis csillagot kapunk, mely jelzi, hogy jó irányba haladunk, és hamarosan magasabb kategóriába fognak minket sorolni. A magasabb kategória mindig valamiféle új lehetőséget, hadicselt, avagy éppen piszkos trükköt hoz el – kár, hogy az Erővel nem lehet az ingadozó vásárlókat rábírni, hogy ugyan, vásárolják már fel a teljes árukészletet. Persze nem minden vevő kedves, aranyos és segítőkész: vannak olyan gaz lelkek, akiket nemhogy pénzköltésre nem lehet rávenni, hanem még üzletünk hírnevét is rontják.

Grafikailag az új kiegészítő nem sokat változott az elődökhöz képest, azonban ennek dacára is egész korrekt látványvilágot kapunk, a szokásos plusz apró ketyerékkel, melyek sokat dobnak a hangulaton. A hangok terén is történt némi változás, ugyanis az új kiegészítőhöz új zene gyanánt nem a fejlesztők által összerakott zenebonákat kapjuk, hanem valós zenekarok valódi számait. Ezen felül természetesen új effektek is belekerültek a játékba, mint azt elvárható is volt.

Hosszasan lehetne sorolni a Megnyitottunk: vár az üzlet újdonságait a különféle alkalmazottaktól kezdve a most debütáló robot karakterekig, de ebben az esetben nem cikket kellene írnom az új kiegészítőről, hanem enciklopédiát. Az játék alapötlete jó, a kedves vásárló ismételten úgy érzi, hogy valami értelmeset kapott a pénzéért, nem csak egy szép színes tokot, benne egy szintén szép és persze színes CD-vel, mert az eladó is épp ezzel játszik. Nincs szégyenkeznivalója a Maxis csapatának, ismételten olyan Sims kiegészítővel rukkoltak elő, amiből nem keveset fognak elszórni, teljesen megérdemelten.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

80%
grafika
8
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
  • Ötletes alaptéma
  • Jó megvalósítás
  • Rengeteg új tárgy
Negatívumok
  • Néhol kissé bosszantó mikromenedzsment
  • Nagyobb játékmenetbeli újítások hiánya

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!