Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Godfather

Az EA a világhírű mozifilm-trilógiához kapcsolódó játékot adott ki.

2006.06.11. 00:00 | szerző: JOKER | Ismertető/teszt

A filmtörténet kétségkívül egyik nagy klasszikusa Coppola Keresztapa trilógiája. Sikerét egyértelműen jelzi a kilenc Oscar-díj, valamint az a tény, hogy világszerte a maffia főnököket ennek nyomán kezdték széles körben „keresztapaként” emlegetni, holott a kifejezés már előtte is ismert volt.

The Godfather

Mindezek tükrében nem meglepő az a megállapítás, hogy az Electronic Arts nagy fába vágta a fejszéjét, amikor egy ilyen világsikerű film játékadaptációját készítette el. Tovább nehezítette a dolgát az a tény, hogy ebben a műfajban már létezik egy nagysikerű játék, a Mafia, amelynek sikeressége a PC-s játékok között hasonlóan kiemelkedő volt, mint a Keresztapának a filmes világban. Az EA mindezek ellenére vállalta a kihívást és kiadta a The Godfathert. Lássuk, hogy mit is sikerült kihozni belőle.

A történet hűen kötődik a film eseményeihez, de természetesen vannak új szálak is, nem csak a filmet kell újból lejátszanunk. Egy-egy hosszabb-rövidebb epizódot felvillantva találkozhatunk a moziból már korábban megismert eseményekkel, néhány küldetés pedig közvetlenül a filmbeli cselekményekhez kapcsolódik. Így például mi vihetjük el Don Corleonet a kórházba, miután lelőtték, vagy Michaelnek nekünk kell eljuttatni a pisztolyt a Sallazzo elleni akciónál, de nem maradhatott ki a híres levágott lófejes akció sem. Mindezek ellenére azonban mégis azt mondhatjuk, hogy igazából teljesen önálló a cselekmény, melynek során a főhős bőrébe bújva kell egyre feljebb jutnunk a bűnszövetkezet ranglétráján, míg mi nem leszünk a maffia család feje.

The Godfather

Kezdetben a Corleone család egyszerű verőembereként indulhatunk neki az alvilági életnek, a fő feladatunkat a védelmi pénzek kicsikarása teszi ki. Később persze, ahogy haladunk felfelé a ranglétrán, jó alaposan alá kell merülnünk a bűn feneketlen bugyraiba. Az „egyszerű” verés kiosztástól kezdve a rabláson át egészen a gyilkosságig mindent meg kell tennünk ahhoz, hogy egyre elismertebbek legyünk, és egyre fontosabb szerepet töltsünk be a családban. Elég változatos – és időnként szadista – módszerek állnak rendelkezésünkre, a hegedűhúrral történő megfojtás, valamint a géppisztoly általi szitakészítés, vagy a hülyére verés mind-mind a feladatunk része lesz. Ahogy nő az elismertségünk, úgy tudunk egyre jobb és jobb fegyvereket használni, illetve a meglévőket különféle „upgrade”-eknek alávetni. A fegyverarzenál is óriási, az egyszerű revolvertől kezdve, a shotgun, a géppisztoly, vagy akár a Molotov-koktél, a csőbomba, vagy a dinamit is rendelkezésünkre áll. Ezeket tudjuk továbbfejleszteni a titkos fegyverkereskedők révén. Aki a puszta öklét akarja használni, az is megtalálhatja a számítását, hiszen a falhoz passzírozás, az ököllel pépessé verés, vagy akár a nyakkitörés is a repertoárunk része.

A GTA-ban megismert módon hatalmas területeket járhatunk be, szinte teljesen szabadon kószálva a városban. A közlekedésünk megkönnyítése érdekében lophatunk autókat, ha ahhoz tartja kedvünk, elgázolhatjuk a békés járókelőket is, vagy akár szitává lőhetünk mindenkit, aki az utunkat keresztezni merészeli. Persze mindezt nem tehetjük meg büntetlenül, a zsaruk nem nézik jó szemmel, ha túlságosan rossz fiúk vagyunk. Ilyenkor sorsunk a szomorú üldöztetés, aminek a vége bizony sokszor az, hogy lelőnek. Ez nem nagy dolog, hiszen a GTA-ból megismert módon itt is a közeli kórháznál újraéledhetünk, némi pénzlevonás után.

The Godfather

A fő feladataink a küldetések végrehajtása, ezek között számos mellékküldetés is akad. Ezek végrehajtása nyomán nő az elismertségünk, új képességeket tanulhatunk, illetve megnő az egészségi szintünk, a sebességünk, hatékonyabban tudunk harcolni, lőni, stb. A végcél, hogy elnyerjük New York város Donja címet, amihez az összes kivégzési módot és küldetést végre kell hajtanunk.

A gép mesterséges intelligenciája elég jónak mondható, bár van benne néha kivetnivaló. Az ellenfelek lövöldözés során fedezéket keresnek, ha többen vannak, megpróbálnak bekeríteni, de ugyanakkor vannak megmagyarázhatatlan jelenségek is. A járókelők néha öngyilkos módjára vetik magukat az autónk elé, vagy a fenyegetően fellépő gengszterek egyszer csak minden ok nélkül elteszik a fegyvereiket és odébbállnak.

The Godfather

Nézzük a látványvilágot! A grafika nem nyújt különösebben kiemelkedőt, megkockáztatom azt is, hogy egy kicsit elmarad a mai színvonaltól, de ennek ellenére élvezhető. A játék során feltűnnek a film ismert szereplői is – többek között a Corleone család tagjai –, akik hű másai az eredeti színészeknek, sőt, a szinkronhangokat is az eredeti színészek hangján hallhatjuk. Kivéve ez alól Michael, mivel Al Pacino nem adta hangját a játékhoz, de ez mit sem von le a hangulatból. Ez a tény, valamint az, hogy a saját kinézetünket is a legapróbb részletekig beállíthatjuk (a korábbi EA sportjátékokban megismert módon), mindenképpen pozitívum a külső megjelenést tekintve. A különböző időjárási változások, valamint a napszakok megjelenítése is nagyban hozzájárulnak a megfelelő hangulat kialakításában. Sőt, a helyszínek, az utcák is mind-mind a filmből már ismertek, mindez hihetetlen realisztikussá teszi a játékot. A remek hangeffektusok az eredeti filmzene és a szinkronhangok révén is pompás élménnyel varázsolnak el minket.

Ami viszont sokat levon a játék értékéből az a pocsék irányítás. Nagyon nehézkes, sokszor áttekinthetetlen, mivel inkább egy gyakorlott konzoljátékosnak való, mintsem egy PC előtt éjszakába nyúlóan görnyedő hardcore gamernek :-). Ez a hátrány főleg az autók vezetésénél jön elő, ami nagyon idegesítő tud lenni. Jó lett volna, ha a Mafiában megismert rendszert „ellopva” programozták le volna ezt a részt, mert ott legalább ezt elég jól megoldották. Pedig ez is a látványos részek közé tartozik a játéknak, noha az autók formája eléggé le van egyszerűsítve. Amennyiben megbarátkozunk azonban ezekkel a hiányosságokkal, nagyon jó játékélményben lehet részünk. A történet változatos és lebilincselő, a küldetéseink változatosak. Rendelkezik mindazzal a pozitívummal, ami annak idején a Mafia játékot oly népszerűvé tette.

The Godfather

Be kell vallanom őszintén, hogy amikor először kipróbáltam a The Godfathert, eléggé szkeptikus voltam, hogy vajon az EA meg tudja-e közelíteni a nagy előd sikerét. A játékban előrehaladva azonban azt vettem észre, hogy ugyanúgy élvezem, mint hajdanán a Mafia eseményeit. Felmerül akkor a kérdés, hogy megtörtént-e a trónfosztás a The Godfather révén? Nos, a válasz egy kissé határozatlan nem, de ez inkább köszönhető a pocsék irányításnak és a kicsit elavult grafikának. Ám mindenképpen kiemelkedő egyéb tekintetben a program, és bizton állíthatom, hogy aki ennek a műfajnak a rajongója, vagy nem játszott korábban a Mafiával, annak meghatározó játékélményt nyújt. Az EA csapata megint jó játékot alkotott, ha a meglévő hiányosságokat kiküszöbölik, akkor úgy gondolom, hogy lehet még etalon mások számára a The Godfather esetleges 2. része. ■

értékelés

The Godfather

Pozitívumok
  • Változatos történet
  • Jó hangulat
Negatívumok
  • Nehézkes irányítás
  • Elnagyolt grafikai megoldások
8,0
grafika 7
hangok 9
játszhatóság 6
hangulat 9
The GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe GodfatherThe Godfather
The Godfather
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Godfather

hozzászólások (5)

digislaci
digislaci 2008.05.06. 13:25
Nekem nagyon tetszik a játék.
Egy bajom van vele,hogy nem tudok kiszállni az autóból.

Már végig nyomogattam az összes gombot,de egyik se jó.
Valaki segítsen!!
carbonpeti
carbonpeti 2008.05.24. 21:19
asszem van hozzá egy patch.
peterszky
peterszky 2008.05.24. 21:33
Ez sajnos a warez verzió sajátossága ;)
kicsidick
kicsidick 2008.08.10. 13:23
Szia!
Nekem is ez a bajom és még én se jöttem rá. Ha megtudtad elküldenéd a választ a kicsidick@gmail.com címre?
Előre is köszi!

Ricsi
ajánlott olvasnivaló