25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Lavalys Everest Ultimate Edition

Bemutatjuk a hazai fejlesztésű diagnosztikai és sebességmérő programot.

Írta: Blade Runner

A sok játékprogram mellett kivételesen egy egész más célra használható programról írunk. Ez a program minden PC tulajdonosnak hasznos lehet, részben hibamegelőzés és -elhárítás, másrészt pedig a processzor és a memória teljesítményének ellenőrzése céljából. Tesztünk a nemrég megjelent 3.0-ás verzióról készült.

Az Everest egyik hatalmas előnye a többi hasonló célú programmal szemben az, hogy többnyelvű, és ezek között a nyelvek között – hazai fejlesztésről lévén szó – a magyar is megtalálható. Így nem kell a PC ellenőrzésénél még szótárakat is lapozgatnia annak, akinek az angol tudása nem éri el a megfelelő szintet. A fő képernyő bal oldalán a számítógépek belső elemeinek szoftver- és hardver listája, valamint a sebességtesztek ikonja található, a jobb oldalon pedig az egyes lehetőségekhez tarozó adatokat láthatjuk. A lista igen részletes. Minden fontos és lényeges információt megkapunk. Például a processzorunk adatlapjából a nevét, a sebességét, és még azt is, hogy milyen utasításkészleteket, valamint egyéb szabványokat támogat. A lehetőségek túlnyomó többsége a rendszer feltérképezésére szolgál, így fontos információkat tudunk meg az alaplapról, processzorról, memóriáról, videokártyáról, az operációs rendszerről, a hálózati lehetőségekről, a DirectX-ről, a beállításokról általában, és még rengeteg másról.

A sebességtesztek két nagy csoportba sorolhatók: a memória illetve a processzor sebességét felmérő tesztek. A tesztek nemcsak a sebességet mérik, hanem az adott eszköz stabilitását is jelzik. (Ha a teszt nem fut le hibamentesen akkor az eszköz vagy túl van hajtva vagy hibás.) Hálózat, háttértár vagy video sebesség mérésére nincsenek tesztek a programban.

A rendszer része még egy riportkészítő is. Amint egy számítógéppel valamilyen probléma van, a szakértők gyakran kérnek további adatokat a géptulajdonosoktól, amelyekre azok általában vagy nem, vagy sok esetben rosszul emlékeznek. Ez a kis ügyes programrész a teljes rendszert képes feltérképezni, és erről egy szöveges riportot összeállítani, amelyben minden lényeges adat szerepel a gépről, így csaknem 100% valószínűséggel a kérdezett adat is megtalálható lesz benne.

A program kis méretű, és indításkor szinte azonnal összeszedi az információkat a gépről. A nyelvválasztást is azonnal, interfész és adat szinten is végrehajtja a gép, így érdekes lehet megtudni a segítségével, hogy mit jelent a grafikus kártya vagy alaplap mondjuk albánul. ;-) A program nagyon könnyen kezelhető, a sebességteszteknél például kiírja, hogy a teszt alatt ne használjuk az egeret vagy a billentyűt, mert ez befolyásolhatja a teszt eredményét. A súgó angol nyelvű, de ez nem jelent túl nagy hátrányt, mert a program kezelése annyira magától értetődő és egyszerű, hogy erre igazából nem is nagyon van szükség.

A hardver tesztelő programok esetében nagyon fontos a naprakész hardver- és szoftver adatbázis. Szerencsére a fejlesztők gyakran adnak ki frissítést a programhoz, amely kisebb-nagyobb program módosítások mellett tartalmazza a legújabb hardver eszközök felismerését lehetővé tevő adatbázis frissítést is. Például a legújabb Intel processzorok már a hivatalos megjelenés napján támogatottak voltak a programban.

A fentiek alapján azoknak ajánlom ezt a programot, akik komolyan foglalkoznak a gépükkel, szeretnék a maximumot kifacsarni a gépükből, ugyanakkor a rendszer stabilitását is szívükön viselik. Azoknak is nagyon hasznos lehet az Everest, akik kisebb hibákat, rendellenességeket ki tudnak javítani maguk is valakinek a felügyelete alatt, de az illető általában nem tud a helyszínen segíteni. Ebben a helyzetben a riportkészítő funkció nyújthat pótolhatatlan segítséget.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Lavalys Everest Ultimate Edition
  • Lavalys Everest Ultimate Edition
  • Lavalys Everest Ultimate Edition

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!