25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Kaspersky Internet Security 6.0

Az orosz cég vírusirtó és internet-védelmi szoftverét teszteltük.

Írta: Viper 2 hozzászólás

A Kaspersky Internet Security 6.0-ás magyar verzióját nagy érdeklődéssel telepítettem fel a gépemre, hiszen ezzel a termékkel korábban még nem voltak tapasztalataim. Ugyanakkor adott volt egy összehasonlítási alap – hiszen manapság ki ne használna valamilyen védelmi eszközt. Az elején már annyit előre vetítenék, hogy pusztán felhasználói szemmel elég könnyű volt megszeretni ezt a terméket.

A teljes körű internetes védelmet a program alábbi összetevői nyújtják:

 • Fájlvírus-kereső: a gépünkön található fájlokat vizsgálja azok megnyitása előtt.
 • Levélvírus-kereső: az e-mailben érkező vírusokat gyomlálja.
 • Internetvírus-kereső: az internet-böngészés közben érkező vírusokra figyel.
 • Prokatív védelem: a még ismeretlen vírusok felderítésében van segítségünkre, az alkalmazások tevékenységének ellenőrzésével.
 • Kémblokkoló: az adathalászatra specializált modul.
 • Hackerblokkoló: tűzfal és internetről érkező támadásblokkoló komponens.
 • Levélszemét-blokkoló: a kéretlen reklámlevelek leküzdésében jeleskedik.

  A Kaspersky Internet Security fő képernyőjén áttekintést kaphatunk az egyes védelmi összetevők állapotáról és pár fontosabb kapcsolódó statisztikai adatról. Különböző vizsgálatokat indíthatunk, bizonyos szolgáltatásokat kezelhetünk (többek közt frissítés, helyreállító-lemez), valamint itt láthatjuk azokat a megjegyzéseket és tippeket, amelyek a program helyes használatát teszik könnyebbé. Ezen megjegyzések közül a kritikus vagy fontos besorolásúak a Windows indulásakor automatikusan is megjelennek az asztal jobb alsó sarkában felbukkanó ablakokban.

  A telepítés után mi más is lehetne az ember első dolga, mint végigbogarászni a beállítási lehetőségeket, és a biztonságot szem előtt tartva finomhangolni a rendszert. Az egyes beállítási lehetőségeket egyrészről a fent felsorolt összetevők mentén csoportosítva, másrészről pár általános kategóriába sorolva találjuk, véleményem szerint éppen optimális mélységben: amit az ember egy ilyen rendszerben be szeretne állítani, azt többnyire be is lehet. Sok összetevő esetében egy csúszka segítségével állíthatjuk az általunk óhajtott biztonsági szintet, de ezek mellett lehetőség van az egyes paraméterek egyenkénti változtatgatására is.

  Ha mindent beállítottunk, frissítsük fel a védelmi adatbázisokat, hogy a program fel legyen vértezve a legfrissebb támadások ellen is. Természetesen beállítható, hogy működő internetkapcsolat esetén a Kaspersky Internet Security automatikusan végezze el a frissítést a háttérben, amelynek gyakorisága alapbeállításban 24 óra. Erre bizony szükség is van a napjainkban robbanásszerűen terjedő új fenyegetések elleni hatékony védekezés érdekében.

  Ha megvagyunk a frissítéssel, jöhet a teljes rendszer átvizsgálása. Erre a műveletre jó, ha rászánjuk az időt, ugyanis alapértelmezett beállításokkal minden fájlt és e-mail végignéz, sőt, a tömörített fájlokba is belekukkant. Így 13 GB-os adatmennyiséget kb. 5 óra alatt emésztett meg a kereső. Hiába, jó munkához idő kell, márpedig a munkát jól végzi, ugyanis nem kis meglepetést szerzett, hogy a korábban meglévő védelem ellenére az észlelt fenyegetések listája több elemet is tartalmazott. Itt minden egyes észlelt fenyegetésre (vírus, adathalász email, stb.) meghatározható, hogy mit szeretnénk kezdeni vele: vírusmentesíteni, törölni, karanténba rakni, vagy a bátrabbak akár érintetlenül is hagyhatják.

  Következő lépésként jöhet a levelezés testre szabása. A Kaspersky Internet Security közvetlen támogatást nyújt az Outlook és Outlook Express, valamint a The Bat! levelezőkliensekhez, beépülő bővítmények formájában. A programok eszköztárába kerülő gombokkal egy kattintással megmondható, hogy egy adott email levélszemétnek számít-e vagy sem, illetve a beállítások menübe is belekerül egy új fül. Mivel mindenkinek mások a levelezési szokásai, ezért ezt a levélszűrőt is be kell tanítani. Ennek legegyszerűbb módja a tanítás varázsló bevetése, amelyben a meglévő leveleinket tartalmazó mappákból kijelölhetjük, hogy mely mappák biztosan nem tartalmaznak, és mely mappák biztosan tartalmaznak levélszemetet, amely leveleket végignézve a szűrő feltérképezi a levelezési szokásainkat. Éles működés közben a szűrő ellenőrzi az engedélyezett és blokkolt feladók listáját, kiértékeli a blokkolt kifejezések listáját, többek közt beveti az öntanuló iBayes algoritmust, és ha ezek alapján az adott levél szemétnek számít, akkor a levél tárgysorába belerak egy [!! LEVÉLSZEMÉT] vagy [?? Valószínűleg levélszemét] jelölést, amit aztán a levelezőkliensük már le tud kezelni, például az adott jelölés megléte esetén külön mappába válogatással.

  A Kaspersky Internet Security háttérbeli aktivitásáról a tálcán helyet kapó ikonocska ad tájékoztatást, méghozzá a megfelelő műveletnek megfelelő ikonra való átváltással. (Az utolsó képen a lehetséges állapotjelző ikonok láthatók.) Amikor valami beavatkozást igénylő esemény történik, például fertőzést vagy támadást észlel a rendszer, akkor egy figyelmeztető ablak jelenik meg a képernyő jobb alsó sarkában, a veszélyhelyzet néhány jellemzőjének ismertetésével, valamint a lehetséges műveletek kínálatával. Amíg a felhasználó ki nem kapcsolja, addig egy horrorisztikus sikoly is kíséri a figyelmeztető ablak megjelenését, amelytől elsőre majdnem hátraszaltót ugrottam az ijedségtől. A figyelemfelkeltést talán kissé túlzásba is sikerült vinni...

  További említést talán a Proaktív védelem és a Kémblokkoló érdemel. Előbbi funkciói közé tartozik egy alkalmazástevékenység-elemző az alkalmazások működésük alapján történő vizsgálatához, egy alkalmazásintegritás-védelem az alkalmazások sértetlenségének ellenőrzésére, egy rendszerleíró adatbázis-védelem a registry módosításainak ellenőrzésére, illetve egy Office-védelem az Office makrók ellenőrzésére. A kémblokkoló eszközei közé tartozik az Adathalászat-blokkoló, a popup-blokkoló, a banner-blokkoló, valamint a tárcsázó-blokkoló.

  Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy ez a gazdag funkcionalitás mennyi erőforrást emészt fel. A tapasztalataim alapján a helyzet sokkal jobb, mint vártam, ugyanis a teljesítmény szempontjából középkategóriás tesztgépen gyakorlatilag alig érezhető teljesítményromlás.

  Mindent egybevetve a Kaspersky Internet Security egy könnyen testre szabható, a háttérben szolidan meghúzódó, igencsak nagy tudású, viszont a gépünk teljesítményén alig érezhetően visszafogó védelmi eszköz.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • A Kaspersky Internet Security 6.0 fő képernyője
 • A kémblokkoló beállításai
 • Megkezdődött a file-ok vírusellenőrzése
 • A hackerblokkoló tanítása
 • Vajon itt mit engedélyezünk: a vírusmentesítést vagy a fájlhoz való hozzáférést? Nem mindegy...
 • Az állapotjelző ikon variációi

HOZZÁSZÓLÁSOK

kelkáposzta
kelkáposzta [6439]
A cikk elolvasása után le is szedtem, és azóta ezt használom, és mondhatom h naon pro a cucc. Mostanában járt le a keyem és szembesültem h mennyire sebezhető vagyok nélküle, ehh. Spybot nyár óta alig talált vmit, viszont az elmúlt pár napban tömeges tlaáltaok voltak, szóval go torrent és kerestem működő regkeyt. Azóta újra semmi gondom vírusokkal.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)