25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Dark Messiah of Might & Magic

Hamarosan megjelenik a M&M sorozat univerzumában játszódó, Source engine-es FPS.

Írta: Madrac

Biztos sokan ismerik a Might & Magic sorozatot, vagy stratégia párját, a Heroes of Might & Magicet, melynek világa komoly változáson esett át az elmúlt időben. A nemsokára megjelenő Dark Messiah új megközelítése lesz majd a témának, hisz először készül fantasy akciójáték belőle. Egy korai előzetes verzió alapján röviden bemutatjuk, mire is számíthatunk pár hét múlva.

Egy ifjú kincsvadász szerepét kapjuk, aki mestere irányításával épp a záróvizsgáját végzi: egy kristályt kell ellopnia egy ősi kriptából. Hamarosan kiderül, hogy a nekromanták is szemet vetettek a tárgyra, ügynökeik pedig már a helyszínen is vannak. Bár nekünk sikerül megszerezni a nagy erejű mágikus tárgyat a küzdelem még nem zárul le ezzel.

A játékrendszer kellően egyszerű, és mégis sok lehetőséget ad. Támadni a bal egérgombbal tudunk, de attól függően, hogy épp merre mozdulunk el más-más támadások jöhetnek létre. Ha hosszú életet szeretnénk, akkor védekezni se árt, ajánlott mindig így is tenni a harcok során, és ki-kitámadni a fedezékből. Ha fejlesztjük a fegyverhasználatot, egészen új támadási módok is megjelennek, több gyors támadást indíthatunk, rohamozhatunk, vagy akár le is fegyverezhetjük az ellenfelet. Különbséget tesznek a kardok és a tőrök között. A kard inkább a harcos fegyvere, míg a rövidebb pengét az orvgyilkosok kezébe képzelték el. A lőfegyverek használata még egyszerűbb, bár figyelni kell azért arra, hogy egy nyílvessző ívesen repül, és nem egyenesen.

A mágia erősre és mégis gyengére sikerült. A varázslatok pusztítóak és könnyen kezelhetőek, de igen sok mannát használnak el, így hamar kifogyhatunk belőle. Maga az arzenál igen mutatós, a tűzlövedék mellett helyet kapnak olyanok, mint a fagyasztás, mely után kicsit Duke Nukem 3D utánérzéssel szétrúghatjuk az ellenfelet, de akadnak komolyabb, több ellenfélre ható pusztító mágiák is.

A feladatok teljesítésével kapunk pontokat, melyekből az új képzettségeket tanulhatjuk meg. A legtöbbnek három szintje van, egyre jobban beavatnak a használatba, erősebb ütések, biztosabb íjhasználat vagy épp erősebb mágiák állnak a rendelkezésünkre velük. Vannak nem harci képzettségek is, mint a zárnyitás, de akár maximális életerőnket is megnövelhetjük a hálál elodázására.

Mivel a pontok mennyisége véges, így igazán három út közül választhatunk majd a játékban, a harcos (karddal vagy íjjal), a mágus és az orvgyilkos áll a rendelkezésünkre. Mindhárom teljesen más játékstílust követel meg, akadnak pontok a játékban, mikor az egyikkel, máskor pedig a másikkal lenne könnyebb megoldani a feladatokat.

A fejlesztők a Source engine-t választották, mely már bizonyított több más játékban is. Itt is remekül helyt áll. Hála a további fejlesztéseknek is, a karakterek mozgása életszerű, a harc pedig látványos lett. A helyszínek jól kidolgozottak és szépek, bár néhol a tesztváltozatban erősen leterhelték még a gépet.

A kipróbált változatban három pálya kapott helyet, melyeket remek hangulat és folyamatos kihívások jellemeztek. Sajnos nem találkozhattam az ogárral, mely a demo pályának a végén látható és egy trükkös harcot feltételez. Ha az egész játékot hasonló stílus és színvonal jellemzi, akkor könnyen lehet, hogy az év játéka belőle. Hamarosan meglátjuk...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Dark Messiah of Might & Magic
  • Dark Messiah of Might & Magic
  • Dark Messiah of Might & Magic
  • Dark Messiah of Might & Magic
  • Dark Messiah of Might & Magic
  • Dark Messiah of Might & Magic
  • Dark Messiah of Might & Magic
  • Dark Messiah of Might & Magic
  • Dark Messiah of Might & Magic
  • Dark Messiah of Might & Magic

Dark Messiah of Might & Magic

Platform:

Fejlesztő: Arkane Studios

Kiadó: Ubisoft

Forgalmazó: seven m

Megjelenés: 2006. október

Minimális rendszerigény: Pentium 4/Athlon 2,6 GHz, 512 MB RAM, 128 MB-os DirectX 9 kompatibilis videokártya, 7 GB HDD

Ajánlott konfiguráció: 3,2 GHz-es processzor, 1 GB RAM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!