Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech G25 Racing Wheel

Az új csúcskormány mellé manuális váltó és három pedál jár.

2006.10.25. 00:00 | szerző: Toya | Kütyü+hardver

Eddigi PC Dome-os pályafutásom alatt nem volt szerencsém hardvert tesztelnem, de amikor a Logitech G25 kormány tesztelésére lehetőség nyílott, egyértelmű volt, hogy a kormányt nekem is próbára kell tennem, és a véleményemet meg kell osztanom Veletek. Az évek során rengeteg kormányt volt szerencsém kipróbálni, köztük a Logitech termékeit is, amelyekről számtalan kedvező vagy éppen kedvezőtlen tapasztalatot sikerült szereznem. Sok szimulátorossal együtt így aztán én is örömmel üdvözöltem, hogy a kifejezetten hardcore játékosoknak szánt „G” széria egy kormánnyal is bővül idén, amely a G25 nevet viseli.

Logitech G25 Racing Wheel

A G25-öt tűkön ülve vártam, és a kibontás procedúrája után jobban szemügyre is vettem az egyes elemeket. Ami a legjobban szemet szúr, az a minőségi anyagok használata: szinte minden fontosabb alkatrész vagy bőrborítással van ellátva, vagy rozsdamentes acélból készült. Ennek megfelelően a kormány kézzel varrott bőrborítást kapott, amely mögött a két rozsdamentes acélból készült pillangó-váltót találhatjuk, valamint a kormány küllőin két gombot. A rögzítéshez két menetes fül szolgál, de természetesen lehetőségünk van a további rögzítésre is az alul található menetes furatok segítségével. A Logitech G25 kormányban debütál az első dupla motoros force feedback mechanizmus, amely pontosabb és erősebb hatást garantál a játékosok számára a versenyek alatt. A 28 centiméter átmérőjű kormánykereket 900 fokban tudjuk forgatni.

A pedáloknál szintén találkozhatunk néhány érdekes újdonsággal. Talán a legszembetűnőbb, hogy a kritikusnak nevezhető részeken a Logitech ezen is leváltotta a műanyagot, és a tartósabb és mutatósabb rozsdamentes acél elemeket alkalmazta. A pedál rögzítésére gumitalpak szolgálnak, de a Logitech kihajtható „szőnyegfogó” rendszerét is megtalálhatjuk a kormány alján, valamint a kormánynál már említett extra rögzítő furatokat is. A megfelelő rögzítésre szükség is van, mivel a pedálokat eltérő erővel kell nyomni a kívánt hatás eléréséhez.

Logitech G25 Racing Wheel

A váltó igazi érdekesség, hiszen annyi funkciót zsúfoltak rá hogy szinte lehetetlen mindet felsorolni. A kar rögzítésére három menetes fül szolgál. A váltókart kétféle üzemmódban használhatjuk, amelyet egy kapcsoló segítségével választhatunk ki. Lehetőségünk van sima szekvenciális módban használni (a kart előre-hátra kell lökdösni a váltáshoz), vagy használhatjuk H elosztásban is (6 sebesség előre+ hátra menet), manuális váltáshoz. A váltóegységen ezen kívül helyet kapott még nyolc programozható gomb és egy nyolcirányú D-Pad is.

A kormány összeszerelése elsőre bonyolultnak tűnik, de némi gyakorlatot szerezve már néhány perc alatt üzemképessé varázsolhatjuk a G25-öt. Az összes elemet (tápegység, váltó, pedál) a kormányba kell csatlakoztatnunk, pontosabban a kormány alsó részébe és a kormányunk USB csatlakozóját kell a gépbe dugnunk. A kábelek elvezetésére pedig külön csatornákat is kialakítottak az aljzatban.

Logitech G25 Racing Wheel

Az összeszerelés és csatlakoztatás procedúrája után szerencsére a Windows XP egyből felismerte a kormányt, így nem volt más dolgom, mint az általam már korábbról ismert Wingman Profiler programot feltelepíteni. A kipróbálás előtt néhány dolgot érdemes beállítani, amivel könnyebbé tehetjük a versenyeinket. Első és legfontosabb, hogy a gáz- és fékpedál tengelyeit különválasszuk, valamint hogy a kormány elfordulási szögét beállítsuk. Ha ezekkel megvagyunk, nincs más hátra, mint belevetni magunkat a versenyzésbe.

Több játékkal kipróbáltam a Logitech G25-öt, és elég vegyesek a tapasztalataim. Néhány játék pillanatok alatt felismerte, más programok csak bizonyos részeit voltak hajlandóak használni. A GTR2, az rFactor, a Live for Speed és a Nascar Racing 2003 alatt pillanatok alatt üzemképes állapotba sikerült hoznom a kormányt, a 18 Wheel of Steel sorozat azonban egyszerűen rá sem hederített a váltó részre. Ezek alapján azt tanácsolom mindenkinek, aki G25-öt szeretne vásárolni, előtte feltétlenül tájékozódjon a neten, hogy az általa kedvelt játékok támogatják-e 100%-ban a kormányt.

Logitech G25 Racing Wheel

Kicsit kellemetlen helyzetben vagyok, amikor egy ilyen kiváló kormányról kell értékelést írnom, de azért megpróbálom néhány mondatban összegezni a tapasztalataimat. A kormány fogása jónak tűnik, bár én egy kicsit vékonynak találtam a kormánykereket. A bőrborítás nagyon impozáns látványt nyújt, de a két órás online verseny alatt a bőr minden hátrányával is sikerült szembesülnöm. A 900 fokos elfordulás számomra egy kicsit haszontalan dolognak tűnt, de biztosan vannak játékosok, akik ezt ki tudják majd használni. A rendkívül erős force feedback, a rendkívüli pontosság, a csendes üzemelés azonban határozottan előnyére válik a kormánynak. A pedálokról csak jókat tudok írni. Az eltérő pedálerőket jól jellemzi, hogy a fékezésnél a gumitalpakon álló pedált egyszerűen előre toltam, így ki kellett hajtanom a padlószőnyeghez ajánlott karmot is. Természetesen a gáz-fék együttes kezelése sem ütközik gondba, ami a komolyabb autóverseny programoknál elengedhetetlen. A váltó szekvenciális üzemmódban tökéletesen működött. A H-elosztással voltak kisebb gondjaim, de ez sem a váltó hibájából adódott, hanem az én kapkodásomból. A sok gombbal szemben a váltón voltak kétségeim, de mivel az egyik kezünk úgy is állandóan a sebességváltón pihen, így kifejezetten kézre esnek a gombokra helyezett extra funkciók. Kipróbáltam a kormányt több módban, online és offline játékban is. A tapasztalataim szerint a H-elosztású váltóval és kuplungpedál használatával másodperceket lehet bent hagyni a pályán. A jó idő eléréséhez sok időre, gyakorlásra, tehetségre és precíz vezetésre van szükség.

Az árat (300 euró – a hazai ár egyelőre nem ismert) figyelembe véve azt hiszem, jó szívvel csak azoknak ajánlhatom a kormányt, akiknek a számítógépes autóversenyzés több mint játék és a realizmus mindennél előbbre való. A magyar boltokba kerülése a jelenlegi információk szerint év végére várható. ■

hozzászólások (1)

sanya581
sanya581 2008.03.17. 19:14
Sziasztok! Én 2008 Júniusában vettem a Logitech G-25-öt és 80 000Ft volt!
De nem bántam meg!Eddíg akármihez csatlakoztattam,mindenhez működött és tökéletesen tudtom alkalmazni egy kis gyakorlás után.(PC, PS2,PS3,)
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.