25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Desperate Housewives: The Game - Született feleségek

A Lila akác köz lakóinak életébe pillanthatnak be a sorozat rajongói.

Írta: Dino

Manapság már szinte minden új mozifilmhez kapcsolódóan elkészül egy játék is, mely több-kevesebb sikerrel igyekszik meglovagolni a film sikerét. De ha már filmekhez készülhetnek játékok, miért ne készülhetne egy sikeres TV sorozathoz is? Így gondolkodhattak a Buena Vista Games munkatársai is, amikor megbízták a Liquid Entertainment fejlesztőcsapatot, hogy a 3 Golden Globe díjjal is büszkélkedő Desperate Housewives (Született feleségek) sorozathoz készítsenek játékprogramot.

Desperate Housewives: The Game - Született feleségek

A játék receptje valahogy így néz ki: fogjuk a The Simset, készítsünk egy ahhoz hasonló 3D motort, hozzuk létre és helyezzük a játékba a film főhőseinek virtuális hasonmásait, az ő különféle titkaikkal egyetemben, adjunk hozzá nyomozós kalandjáték elemeket, végül pedig fűszerezzük meg mindezt pár minijátékkal. Tekintve, hogy az eredmény egy viszonylag egyszerűen kezelhető PC-s játék, a sorozat elsődleges célközönségének tekinthető fiatal nők számára is nagyszerűen eladható, és számukra még jó szórakozást is biztosíthat.

A keretül szolgáló sztori szerint egy új család költözik be a Lila akác közbe, valamikor az első évad eseményeit követően. Első lépésként meg kell terveznünk a család hölgy tagjának külsejét – őt fogjuk irányítani a játékban. A The Sims játékokhoz hasonlóan elég sok paramétert megadhatunk, a hajszíntől a ruházatig bezárólag. Ezután választhatunk hozzá a rendelkezésre álló férjek és fiúk közül egyet-egyet – az ő esetükben már nincs túl sok szabadságunk, kész karakterek közül tudunk válogatni. Miután ez megvan, el is kezdhetjük a játékot. Vannak kötelezően teljesítendő feladatok és vannak opcionális mellékküldetések, ezeket általában tetszés szerinti sorrendben végezhetjük el. Ha egy fő feladattal megvagyunk, jön a folytatás, és lépésről lépésre haladhatunk előre, gyakorlatilag lineárisan. Néha azért válaszút elé is állítanak, és ennek megfelelően alakul tovább a sztori. A játék helyszínéül természetesen a Lila akác köz szolgál, ezen kívül a bevásárlóközpontba tudunk még elmenni, ahol egyúttal férjünk munkahelye is van.

Desperate Housewives: The Game - Született feleségek

Ahogy említettem, a kalandjáték részt minijátékok színesítik. A konyhában recepteket készíthetünk el, megfelelő sorrendben hozzáadva az összetevőket, néha kevergetve, majd megfelelő ideig sütve. Kertünket is szépíthetjük, ehhez öntözni, gyomlálni és permetezni kell virágainkat. Az egyik feladat is ehhez kapcsolódik: legyen a mienk a legszebb virágágyás a Lila akác közben – ennek érdekében pedig rossz oldalunkat is elővehetjük: széttaposhatjuk mások ágyását. Esetleg a többi feleséggel összeülhetünk pókerezni, a manapság divatos Texas Hold'emet játszva (annak ellenére, hogy a sorozatban nem ezt a variánst láthattuk). A pókert gyakorolhatjuk is, játékbeli számítógépünkön a netre csatlakozva "még virtuálisabb" ellenfelek ellen. Főhősünknek pedig a Simshez hasonlóan különböző szükségletei is vannak (boldogság, társasági élet, megjelenés), melyeket a megfelelő tevékenységekkel elégíthetünk ki (flörtölés férjünkkel, beszélgetés a szomszédokkal, ruhatárunk bővítése, stb.).

A történetet a TV sorozathoz hasonlóan epizódokra bontották, melyeket a sorozatban is hallható módon narrátorral kezdenek és fejeznek be – ehhez sikerült megnyerni a készítőknek Brenda Strongot, aki a tévében is Mary Alice Youngot alakította. Rajta kívül más nem adta a hangját a játékhoz. Fura amúgy, hogy míg minden szereplő megszólal, saját karakterünknek nincs hangja. A beszélgetések a kalandjátékokban megszokott módon zajlanak, mindig felkínál a program néhány lehetőséget, melyeket kis smiley-ikonokkal is megjelöl, annak függvényében, hogy az például egy barátkozó vagy gonoszkodó típusú reagálás részünkről. Amúgy a játék talán egyik legnagyobb negatívuma a beszélgetések: igazán sok szöveg van benne, melyeket egy idő után általában gyorsan átugrunk, a végeredményt úgyis láthatjuk a következő feladat leírásánál. (Sajnos az angolul kevésbé tudó játékosok számára ez lesz a legnagyobb probléma: ez tipikusan az a játékprogram, melyet érdemes lett volna lokalizálni.) A beszélgetések során lehetünk barátságosak a másikkal, vagy akár ellenségesek is, így alakulhat viszonyunk a szomszédokkal. Ha ügyesek vagyunk, egy-egy titkot is kihúzhatunk belőlük.

Desperate Housewives: The Game - Született feleségek

A Desperate Housewives tipikusan az a játék, melyet nem szabad a mai mainstream játékokhoz hasonlítva értékelni. A grafikája megfelelő, kb. a The Sims 2 színvonalát hozza. A zenével és a hangokkal sincs baj, a célközönség – a sorozat rajongói – számára pedig a tartalom is megfelelő, egy érdekes, a sorozathoz hasonló sztorit kapnak. Üde színfolt a sok ugrálós-mászkálós filmátirat-akciójáték után.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

75%
grafika
7
hangok
8
játszhatóság
7
hangulat
8
Pozitívumok
 • Hozza a sorozat hangulatát
Negatívumok
 • Túl sok beszélgetés, általában lineáris játékmenettel

További képek

 • Desperate Housewives: The Game
 • Desperate Housewives: The Game
 • Desperate Housewives: The Game
 • Desperate Housewives: The Game
 • Desperate Housewives: The Game
 • Desperate Housewives: The Game
 • Desperate Housewives: The Game
 • Desperate Housewives: The Game
 • Desperate Housewives: The Game

Desperate Housewives: The Game

Platform:

Fejlesztő: Liquid Entertainment

Kiadó: Buena Vista

Forgalmazó: Amex-Tec

Minimális rendszerigény: Pentium IV 1,4 GHz, Windows XP, 256 MB RAM, 64 MB-os DirectX 9.0c kompatibilis 3D kártya (GeForce 3 vagy jobb), 8xCD-ROM, 2,5 GB

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!