Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Sziget Fesztivál 2007 előzetes

Egy kis programajánló a nyár utolsó hónapjára.

2007.05.07. 00:00 | szerző: Gerry | Egyéb

Ha nyár, akkor Sziget. Ugyan jelenleg még pusztán a tavaszt és a vészesen közelgő vizsgaidőszakot próbálja meg túlélni az ifjúság, miközben a már végzett yuppie-k azon filozofálnak, hogy vajon jut-e idejük kinézni a 2007-es Sziget Fesztiválra. Már csak a szép emlékek, avagy éppenséggel a jubileum miatt is, hiszen idén immáron a tizenötödik Szigetnek nézünk elébe. Úgy bizony, az évek jönnek és mennek, s a kezdeti Szigetek törzsközönsége nemhogy harmincas évei derekát tapossa, hanem lassanként beéri az első hallásra mérsékelten szimpatikus negyvenet is. Ennek örömére, avagy éppenséggel bánatára adott a lehetőség, hogy áttekintsük, mi minden várható idén augusztus 8-15. között a Szigeten.

Sziget Fesztivál 2007 előzetes
nine inch nails

Először is, úgy tűnik, jó ötletnek bizonyult a 2005-ös Sziget nulladik napján az „utolsó utáni” Illés koncert, amely a Sziget nem éppen hagyományos törzsközönségének számító 50-es, 60-as korosztályt is megmozgatta, hiszen idén a Locomotív GT-t üdvözölhetjük majd az első előtti napon. Ez a jó hír. A rossz, hogy nem csupán az LGT-t üdvözölhetjük, hanem az erőteljesen dráguló heti-, illetve napijegyeket, hiszen az ottalvós hetijegyeket május 10-ig 30000, míg utána 37000 Ft-ért vesztegetik, a pestiek anyagi gondjaira gyógyírt jelentő hazamenős hetijegyek május 10. előtt 25000, míg utána 30000 forintot kóstálnak. Azoknak, akik csupán az egyes koncertekre kíváncsiak, ha nem is minden mennyiségben, de továbbra is van napijegy, ami elővételben 7000, míg a helyszínen 8000 forinttal könnyíti meg a pénztárcánkat.

S hogy kik is azok az előadók, akikért érdemes egy kissebfajta nyaralás árát feláldozni a jó eséllyel bekövetkező lábgombásodás oltárán? Kezdjük talán a (jelenleg) tudható húzónevekkel, azaz a Nagyszínpad fellépőivel, akik jó eséllyel tízezreket vonzanak majd, és akik miatt az esti órákban lépni nem lehet majd a fő kajálda részeken. Itt van rögtön Trent Reznor legendás egyszemélyes együttese, a stílusteremtő nine inch nails, amelynek éppen áprilisban jelent meg a legújabb, Year Zero névre keresztelt lemeze. Az indusztriális metál koronázatlan királyától némiképpen populárisabb húrokat csap meg a pár év alatt többszörös megújulásra képes Pink. Az igazán felhasználóbarát, slágeres rockzenét játszó, Las Vegas-i The Killers is minden bizonnyal szép számú rajongót fog szórakoztatni, akárcsak a stílusilag erősen, professzionalitásában viszont alig eltérő Chemical Brothers. A '80-as, '90-es évek egyik legnépszerűbb ír énekesnője, Sinéad O’Connor is tiszteletét teszi nálunk, akárcsak Damon Albarn szupergruppja, az év elején roppant hatásos albummal bemutatkozó The Good, The Bad and the Queen. A Nagyszínpadon fellépők közül érdemes még megemlíteni a Szigeten sokadszorra fellépő Faithlesst, a már szintén látott svéd The Hivest, avagy éppen Juliette Lewis zenekarát, a Juliette and the Lickset. Bár Magyarországon még kevéssé ismert, jön Európa nyugati felének aktuális popkedvence, Mika is, kinek koncertjén várhatóan fürtökben lehet majd fellelni az elaléláshoz közel álló német és olasz leányzókat, a franciákról és belgákról már nem is beszélve.

Sziget Fesztivál 2007 előzetes
Pink

A hagyományosan erős világzenei nagyszínpad olyan neves zenészeket lát majd vendégül, mint az afropop egyik atyja, Salif Keita, a szaxofonos Manu Dibango, a ska neves képviselői, a jamaicai Skatalites, a szentpétervári Lelingrad, avagy éppen a kilenc Grammy-díjjal büszkélkedhető Eddie Palmieri salsa-zenekara, a La Perfecta.

A Wan2 színpadot erősíti, a belga Hooverphonic, az angol Hyper, a szintén a szigetországból érkező Fun-Da-Mental, avagy éppen az izlandi Gus-Gus, hogy az olasz Sud Sound Systemet már ne is említsük.

Sziget Fesztivál 2007 előzetes
Juliette and the Licks

A Party Aréna sem okoz csalódást a mérsékelten változatos elektronikus zenék kedvelőinek, hiszen fellép a veteránnak számító Goldie, a house japán fenegyereke Satoshi Tomiie, Dj. Hell, a Silicone Soul, és Timo Maas is.

Az Party Arénával erőteljesen ellentétes zenei ágakat képviselő HammerWorld színpadon üdvözölhetjük a nagy öreg Killing Joke-ot, illetve a szintén nem mai gyerekekből alakult Napalm Death-t, a német nyelvterületen igen népszerű Within Temptationt, és a nem túlzottan meglepő módon finn illetőségű Negative-ot.

Sziget Fesztivál 2007 előzetes
Within Temptation

Meglehet a fentiekben leírt névsor erőteljesen felsorolás jellegű és korántsem teljes, mindennek megvan a maga egyszerű, mégha nem is tökéletes magyarázata, amely imigyen szól: a fellépők száma hatalmas, a lista pedig jelenleg még erősen foghíjas. Mindez persze nem baj, így, május elején még mindig több mint negyed év van hátra a 2007-es Szigetig. Addig is a folyamatosan csordogáló információkért és egyéb nyalánkságokért látogassátok nagy szorgalommal a www.sziget.hu/fesztival honlapot. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló