Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Harmony 1000 univerzális távirányító

Érintőképernyős luxus-távirányítóval bővült a Harmony sorozat.

2007.07.10. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Három éve már, hogy a kanadai Intrigue Technologies felvásárlásával egy újabb piaci szegmensre lépett be a Logitech, méghozzá az univerzális távirányítókéra. Az elmúlt időszakban természetesen folyamatosan fejlesztették a Harmony termékeket, melynek eredményeként nemrég megjelent az első érintőképernyős luxus-változat is, a Harmony 1000.

Logitech Harmony 1000 univerzális távirányító

Külsőre a ma divatos fényes fekete és polírozott alumínium kombináció jellemzi az új távirányítót. A hagyományos távirányítóktól eltérően fekvő téglalap alakú, melyen egy 9 centiméter átlójú, érintőképernyős LCD kijelző foglalja el a legtöbb helyet. Mellette kilenc háttérvilágított gombot és egy négyirányú vezérlőt találunk, ezeket a leggyakrabban használt funkciókra célszerű beállítani. Ennek megfelelőek a rajtuk lévő ikonok is: csatornaváltás, hangerőszabályzás, elnémítás, előre/hátra léptetés. A kijelző bal felső sarkánál egy ki/bekapcsoló gombot kapunk, alatta pedig Activities felirattal még egy gomb helyezkedik el. Ahogy ugyanis a Harmony család többi tagjánál már megszokhattuk, az új modell is elsődlegesen tevékenység-alapú vezérlést tesz lehetővé. Tehát nem azt kell kiválasztanunk, hogy rendszerünk melyik komponensét szeretnénk épp irányítani vele, hanem hogy mit szeretnénk csinálni: tévét vagy DVD-t nézni, zenét hallgatni, esetleg játszani, és a kijelző, valamint a jobb oldali gombok ennek megfelelően állnak át a beprogramozott funkciókra.

Míg a Harmony sorozat első darabjai programozás tekintetében még rettentően szerepeltek, a tavalyi modelleknél már erőteljes javulás történt az egyik legkritikusabbnak nevezhető téren. Hiszen ki akarna napokat eltölteni a távirányító programozásával a használatbavétel előtt. A megfelelő beállítás még így is legalább fél, de inkább egy órát igényel, a finomhangolással együtt pedig pár óránk is rámehet a távirányító rendszerünkhöz illesztésével, de utána már csak használnunk kell azt. A Harmony 1000 programozása ha nem is egyszerűsödött sokat a legutóbbi típusokhoz képest, a szoftver fejlesztésének köszönhetően több szabadságunk nyílik a beállítások elvégzésére. Sajnos oda még továbbra se jutott el a program, hogy például drag-and-drop módon, vagy a távirányító képének megjelenítése mellett válasszuk ki az egyes gombok funkcióit, de sok-sok legördülőmenün keresztül szinte mindent saját szájízünk szerint állíthatunk be.

Logitech Harmony 1000 univerzális távirányító

A programozásnál az accountunk létrehozása utáni első lépés most is az, hogy megadjuk a távirányítani kívánt rendszer összes komponensét. A Logitech által összegyűjtött netes adatbázis több ezer gyártó immáron közel 200 ezres készülék-listáját tartalmazza, így szinte biztos, hogy minden részegységünket megtaláljuk. A teszt során egyedül a klímaberendezés adatait nem leltem meg, ilyen esetben azonban az eredeti távirányító segítségével lehet beprogramozni a Harmony 1000-est. (Igaz, történetesen valamilyen okból kifolyólag nem sikerült minden gomb adatát átvinni ilyen módon a készülékbe.) Ha megvannak a komponensek, második lépésnek azt kell kiválasztanunk, hogy milyen tevékenységekből álljon a főmenü. Ahogy már említettem, ilyen lehet a zenehallgatás vagy DVD nézés. Mindegyik tevékenységhez kiválaszthatjuk, hogy mely komponenseket kell bekapcsolnia a távirányítónak (a többit általában kikapcsolja), illetve például az erősítőn vagy projektoron milyen bemenet válasszon ki a bekapcsolás után. Sőt, még azt is megadhatjuk, hogy ha mindent bekapcsolt, indítsa is el például a lejátszást. Ezután a mellékelt USB kábelen tölthetjük át a szükséges adatokat a Harmonyba (ez a folyamat pár percet vesz igénybe), és utána rögtön meg is kezdhetjük a használatát.

Miután az LCD kijelzőn lenyomtuk a választott tevékenység gombját, a Harmony 1000 máris megkezdi a jelek küldését. Ez a folyamat pedig akár 10-15 másodpercig is eltarthat, nem véletlenül: egy-egy komponens (például projektor) esetében meg kell várnia a "bootolás" vagy bemelegedés idejét, és csak ezután küldheti annak az eszköznek a további utasításokat, mint például a videojel-forrás kiválasztását. Miután ez készen van, megjelenik a kijelzőn az aktuális tevékenység során leggyakrabban használt gombok képe, például CD lejátszáskor a play, pause, stop, tekerés és léptetés előre/hátra gombok, plusz 3-4 egyéb funkció. A négy sarokban négy aloldalra léphetünk, mint a számbillentyűk (pl. közvetlen trackválasztáshoz), vagy az egyéb funkciók oldalára. Végül, ha szükséges, három érintéssel kiválaszthatjuk, hogy melyik komponenst szeretnénk közvetlenül vezérelni, és ekkor annak összes funkciója listázásra kerül. Igaz, nem épp a legkényelmesebb módon: képernyőnként 9 gomb jelenik meg, majd lapozhatunk. Az erősítőm esetében nem kevesebb, mint kilenc oldalra fért ki az összes gomb, de a CD vagy DVD játszóhoz is 5-6 oldalnyi kellett. Nagyon hiányzott a készülék programozását biztosító alkalmazásból ennek a résznek a jelentősebb testreszabhatósága. Mennyivel jobb lenne, ha a tevékenység gombjait teljesen úgy rendezhetném el a képernyőn, ahogy az nekem jólesik, és én adhatnám meg, hogy a közvetlen vezérlés oldalain milyen sorrendben legyenek a gombok (értelemszerűen első oldalra téve a fontosakat). Úgy gondolom, van még hová fejlődnie a programnak, és remélem, hogy a Logitech tervezői is rájönnek arra, hogy közel se tökéletes, amit jelenleg a távirányítóhoz biztosítanak.

Logitech Harmony 1000 univerzális távirányító

A Harmony 1000-esbe akkumulátor került (mely ráadásul cserélhető is), a töltéséhez pedig egy bölcsőt mellékeltek a dobozban. Az akku szerencsére elég sokáig bírja, nem sűrűn kell a bölcsőre tennünk a távirányítót, kb. hetente egyszer pár órára. Kiegészítőül pedig vásárolhatunk hozzá egy RF modult is, mely ahhoz kell, hogy a távirányító az infravörös jelek mellett rádiófrekvenciás jelekkel is kommunikálhasson az erre alkalmas berendezéseinkkel.

A korábbi modelleknél már tapasztalt kisebb problémák sajnos itt is felmerültek. Ha például sokszor egymás után megnyomtam a hangerőszabályzót vagy a sávléptetés gombot, akkor a kiküldött jelek közé késleltetést rakott a Harmony. Persze a gomb folyamatos nyomva tartásával kiküszöbölhetjük ezt a késleltetést, de ha például tudjuk, hogy 10 értékkel akarunk arrébb lépni (akár hangerőben, akár a trackek között), akkor sokkal jobb lenne, ha nem bírálná felül a távirányító az időzítésünket. Az LCD megadott idő után kikapcsol, értelemszerűen az akkuval való spórolás érdekében. Aztán ahogy megmozdítjuk, vissza is kapcsol. Csakhogy amikor a jobb oldali fix gombokat akarjuk csak használni, igazából feleslegesen kapcsol be az LCD, így ez a funkció hosszú távon inkább csak zavarónak bizonyult. Például egy filmet nézve a hangerő kis szabályzása során az LCD-ből jövő plusz fény elég bosszantó tud lenni. Végül az érintőképernyős megoldás hátrányaként említhető még, hogy míg egy klasszikus felépítésű távirányítót használva sötétben, vagy oda se nézve is ki tudjuk tapogatni, épp melyik gombra van szükségünk, ez a Harmony 1000 esetében csak a fix gombokra igaz, a kijelzőn megjelenőkre már mindenképpen rá kell néznünk.

Logitech Harmony 1000 univerzális távirányító

A Harmony 1000-el a Logitech egyértelműen nem az átlagfelhasználókat célozta meg. Elegáns megjelenésével csodálatos éke lehet egy modern nappalinak, segítségével pedig kényelmesen vezérelhetjük rendszerünket, azonban közel 100 ezer forintos árával valószínűleg csak a luxuslakások része lesz ez a modell. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló