25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rendezvények

E3 2007: Sony sajtókonferencia

Összefoglalónk a konzolóriás rendezvényéről, helyszíni élményekkel.

Írta: Dino

A konzol-triumvirátusból utolsóként kezdte idei E3-as sajtókonferenciáját a Sony. Az újságírókat Culver Citybe, a Sony Pictures stúdió egyik csarnokába szállították, köztük helyszíni tudósítónkat, bp-t is, így fórumunkon közösen közvetítettük az újdonságokat. Cikkünkben összefoglaljuk a rendezvény fontos bejelentéseit.

A színpad hátterében négy képernyőre vetítették a prezentációkat és információkat. Elsőként Jack Tretton, a Sony Computer Entertainment America elnöke jelent meg, pontosabban nem is ő, hanem a PlayStation Home-ban megalkotott avatarja. A Sony ugyanis igen nagy hangsúlyt helyez saját virtuális világára, ahol mindenki saját karakterével mászkálhat fel-alá, és egyúttal közösségi helyként is szolgál, itt találkozhatunk barátainkkal, vagy tehetünk szert akár újakra. Tretton aztán élőben is megjelent, nem akarta az egész előadást virtuális módban tartani, és beszélt a pár napja bejelentett amerikai PS3 árcsökkentésről: a normál, 60 GB winchesteres verzió ára augusztusban 599-ről 499 dollárra csökken, míg az 599-es árral megjelenik egy új modell, mely már 80 gigabyte tárterületet biztosít, hogy minél több letöltött tartalmat tárolhassunk rajta. Ehhez ajándékba jár a jelenleg egyik legnépszerűbb PS3 játék is, a Motorstorm. Később visszatértek még a Motorstormra, és megtudhattuk, hogy új pályák lesznek letölthetőek hozzá, elsőként az Eagle's Nest. (Ami nem is árt, tekintve a választék igen szűkös voltát).

A játékokra térve elsőként a PlayStation 2 került sorra. Nem véletlenül nem hanyagolja el idén hetedik évét betöltő konzolját a Sony: a 120 milliós felhasználói bázist bizony rossz döntés lenne magára hagyni, a PS3-ra áttérésre pedig egyelőre nagy részüket nehéz lenne rákényszeríteni. Ebben az üzleti évben 160 körüli új PS2 játék megjelenésére lehet számítani, mint például az új Guitar Hero vagy Need for Speed, de méltatta a God of War II elsöprő sikerét is.

A következő téma a PlayStation Portable volt. Az árcsökkentés óta 80%-kal több fogyott a gépből, és a jelen (üzleti) év során 140 játékújdonság vár a felhasználókra. Egy trailereket felvonultató összeállítás követi ezt, az alábbi játékokkal: SOCOM US Navy Seals Tactical Strike, Wipeout Pulse, Syphon Filter: Logan's Shadow, NBA 08, God of War: Chains of Olympos, Silent Hill: Origins, Patapon, Tiger Woods PGA, Tour 08, Sonic Rivals 2, The Sims 2: Castaway, SWAT Target Liberty, Final Fantasy Tactics: The War of the Lions, Castlevania: The Dracula X Chronicles.

Kaz Hirai, a Sony Computer Entertainment elnöke érkezik a színpadra, aki bejelenti a szeptemberben megjelenő új PSP verziót. Külsőre semmi szembetűnő nem látszik, de ő is elmondja, hogy kézbe kell venni, hogy feltűnjön a különbség: 33%-kal könnyebb és 19%-kal vékonyabb lesz az új modell, emellett a fogyasztása is csökkent és a játékok töltési idején is javítottak. További újdonság a nagyfelbontású videók kezelése: a tévére – az előadáson "véletlenül" pont egy Sony Braviára – kötve is kitűnő minőségű videolejátszást kapunk, ahogy azt egy rövid Spider-Man 2 részletből láthatjuk is. Természetesen videók mellett játékokat és fotókat is a tévén élvezhetünk a kábel segítségével.

Észak-Amerikában az eddigi zongorafekete verzió mellett jég-ezüst változata is lesz. A csomagban 1 GB-os MemoryStick Duo, a Daxter játék és egy Family Guy UMD film lesz megtalálható, mindez szeptembertől, 199,99 dolláros áron. Ezután Chewbacca jelenik meg a színpadra, kezében egy PSP-vel. A kézikonzolra exkluzív Star Wars Battlefront Renegade Squadron játékhoz kapcsolódóan egy új festésű fehér készülék is a boltokba kerül, rajta Darth Vader képével. A 199,99 dolláros csomagban természetesen a játék is megtalálható lesz. A külső nézetes akciójáték pofás grafikával, többféle választható Erővel és sok fegyverrel fog érkezni.

Folytatásként a PlayStation Networkre térnek át, elsőként néhány számadattal, többek között hogy jelenleg 2 millió regisztrált felhasználó van, melynek közel fele Észak-Amerikából használja a rendszert. Phil Harrison, a fejlesztőstúdiók elnöke lép a színpadra. Elmondása szerint az elkövetkező időben számos új játék vásárolható majd meg a PlayStation Store-ból – jövő márciusig 80 játék lesz letölthető –, de némelyik újdonság egyszerre lesz letölthető és Blu-ray lemezes verzióban is kapható. Mindannyian az állunkat kerestük a földön az egyik ilyen pár perces videója során: az echochrome egy egyszerű, fekete-fehér, 3D-s vektorgrafikával rendelkező kis logikai program, melyben az optikai csalódásos képekhez hasonló lépcsős jellegű helyszínek jelennek meg, csakhogy ezeket 3D-ben forgathatjuk, így segítve a kis emberkét, hogy elérjen a célhoz. Feltétlenül érdemes megnézni a videót, hihetetlenül ötletes az egész. Ezen kívül az alábbi játékokról láthattunk még kedvcsinálót: Wipeout HD, Pain, Incognito, Warhawk, SOCOM US Navy Seals Confrontation (az első next-gen SOCOM játék, ez a PS Store-ban lesz elérhető).

A PlayStation Home demonstrálása is igen érdekesre sikerült. Míg a 3D virtuális világ természetesen csak a PS3 segítségével jeleníthető meg, a közösségi és kapcsolattartási funkciók egy része akár egy mobiltelefonon is elérhető. Ahogy ezt Phil Harrison SonyEricsson telefonján is láthattuk a bemutató során. A közönségről készült fotó átkerült a Home-beli virtuális otthonába, ahol a falon egy képkeretben láthattuk azt viszont. De innen is pillanatok alatt továbbíthatjuk akár közösségi oldalunkra (blogunkra), megosztva másokkal a képet. Virtuális otthonunkban akár SingStar partyt is összehívhatunk, így mindjárt át is tért a bemutató a karaoke-játék új, PS3-as verziójára. Ez Blu-ray formátumban jelenik meg, de nagy szerepe lesz a PlayStation Networknek is, hiszen onnan juthatunk majd hozzá további számokhoz. Mint Harrison kiemelte, bármely meglévő játékunkat elindíthatjuk a PlayStation Home virtuális világából, legyen az lemezen vagy a winchesteren.

Kicsit megint a számadatok veszik át a főszerepet, konkrétan arról beszélnek, hogy a Blu-ray filmekből kétszer annyit adnak el, mint a konkurens HD-DVD formátumú filmekből, és a Blockbuster hálózatában már kölcsönözhetőek is BD lemezek. Ez év végére 200 PS3 játék lesz elérhető Blu-ray-en, 180 pedig a PlayStation Networkön. Egy üzleti bejelentés következik: a Lineage, City of Heroes és Guild Wars játékokért felelős NCsofttal kötött megállapodást a Sony, így a színvonalas játékaival hírnevet szerzett cég PS3-ra kezd MMO játékok fejlesztésébe.

A kissé szárazabb információkat egy külső fejlesztők játékaiból készült összeállítás követi, konkrétan az alábbiakkal: Haze, Call of Duty 4: Modern Warfare, Assassin's Creed, Kane & Lynch: Dead Man, Resident Evil 5, Burnout Paradise, Madden NFL 08, Harry Potter and the Order of the Phoenix, The Simpsons Game, Guitar Hero III: Legends of Rock, Medal of Honor: Airborne, Rock Band. "A Haze azon kívül, hogy négy embertelen kivetítőn überbrutálul néz ki, hordoz magán egynéhány Far Cry jegyet. Ami mondjuk nem meglepő, hiszen a Ubisoft birtokolja az első CryEngine-t. A videodemonstráció izgalmas volt, repült, robbant, halt, lőtt - igazán változatos játékmenetre számíthatunk ősszel." - jelentette a helyszínről bp. "Piszok módon a Metal Gear Solid 4 vagy a Killzone demonstráció még sehol... Most már pattanásig feszült a helyzet. :-)"

Amikor megérkezik a színpadra Hideo Kojima, a Metal Gear Solid játékok atyja. Bejelentése kicsit talán meglepő: a sorozat 20 éves születésnapját ünnepli, ő pedig a készülő MGS 4-gyel befejezi kreatív igazgatói tevékenységét, lezárja a sorozatot. "Minden titok és elvarratlan szál megoldódik, az összes még élő és fontosabb szereplő feltűnik - igazi csúcspontja lesz ez a sorozatnak, méltó ünneplése a 20 éve megjelent első résznek. És máris színpadon az első angol ajkú trailer." - írja bp. Kojima ígérete szerint a húsz év során szerzett minden tapasztalatát és tudását belerakja utolsó játékába, majd kijelenti, hogy amit látunk, az mind valós időben történik, nem renderelt videót látunk. Ahogy bp a videó végén megfogalmazta: "Na, az ilyen és ehhez hasonló bemutatók miatt várjuk az E3-at minden évben. Itt sokan kurjongattak a végjáték láttán, biztos, hogy fogunk még erről hallani heteken keresztül a különböző fórumokban. Egyszerűen lenyűgöző. A videó minősége állítólag megegyezik a játszható formával, ami jövő év elején várható, kizárólag PS3-ra."

A MGS4 prezentáció után Phil virtuális otthonába térünk vissza, ahol avatarját Ratchet and Clank jelmezben látjuk viszont. Be is mutatják gyorsan az új epizódot: Ratchet and Clank Future: Tools of Destruction. A következő játék a Folklore, mely egyesíti a népmeséket és a fantasyt. A fejlesztők csak áradozni tudnak a grafikáról, a történetről, bár az eddig látottak alapján okkal. A Heavenly Sword főhősnője egy isteneknek szánt kardot hordoz. Mivel nem embereknek szánták ezt a hatalmas erejű fegyvert, lassan megöli használóját. De ő bosszút akar állni, így nem törődik ezzel. A harcoknál koreográfusokat kértek fel, így szinte filmszerű élményben lesz részünk ebben az akció-kalandjátékban.

A Little Big Planetről már korábban lehetett látni bemutatót, egy igen ötletes és mókás játéknak ígérkezik, melynek mottója: "Play, Create, Share". Kis lényekkel mászkálhatunk és építhetünk mindenfélét, az elkészült pályákon meg barátaink figuráival is végigmehetünk aztán - egy igazi közösségi játék, aranyos grafikával. Az Uncharted: Drake's Fortune egy izgalmas akció-kaland lesz a Jak and Daxter és Crash Bandicoot játékok fejlesztőitől, így igazán remek játékot várhatunk majd most is. A felvételek pörgős akciót és gyönyörű grafikát mutattak. A Grand Turismo 5 Prologue teljes online támogatással jelenik meg a Playstation Networkről letölthetően, míg a rendes GT5 el nem készül. A felvételek egy hihetetlen részletes versenyjátékot mutattak a világ legjobb versenyautóival és izgalmas, gyors versenyekkel.

bp-nek átadva a szót: "Már majdnem a büféből fordult vissza mindenki, amikor viccesen megjegyezték, hogy ja, még van itt egy Killzone 2 trailer. A kis vicces fickók. Phil nem győzi hangsúlyozni (tanulva a 2 évvel ezelőtti fiaskóból), hogy minden, ami a képernyőn zajlik valós idejű, tehát nem render. Mondjuk 2 év alatt volt is rá idejük, 135-en dolgoztak rajta. Ettől függetlenül a minőség osztályon felüli. Így kell kinéznie egy mostani generációs PS3 játéknak. Kár, hogy a megjelenés még odébb van." A videóban egy szinte filmszerű bevezető után egy szinte valós hadszíntérre kerülünk, gondolkodó és aktívan cselekvő társakkal körbevéve. Az egész játék grafikailag olyan szinten van, mint pár éve az átvezető videók voltak, és a mozgások is teljesen életszerűek. Gépfegyverek, pisztolyok, rakétavetők és gránátok alkotják a fegyverzetünket, ellenfeleink között pedig akadnak teljes harci páncélban feszítő alakok.

Egy rövid búcsúbeszéddel zárult a Sony sajtótájékoztatója, melyről azt hiszem, senki se távozott csalódottan. Az újságírókat még a szomszéd terembe invitálták, hogy saját maguk is kipróbálhassák a játékokat, bp pedig rohant tovább a következő konferenciára. Hiába, ilyen egy E3, még enni se nagyon jut ideje az embernek, ha mindent látni akar. :-)

bp mellett köszönet Madracnak és Reteenek a közvetítés során nyújtott segítségért.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Sony Pictures, Culver City, Kalifornia
  • Phil Harrison
  • Jack Tretton, a SCEA elnöke és ügyvezetője
  • Hideo Kojima és tolmácsa
  • Killzone 2
  • Az új PSP készülékek
  • E3 2007: Sony sajtókonferencia
  • E3 2007: Sony sajtókonferencia
  • E3 2007: Sony sajtókonferencia
  • E3 2007: Sony sajtókonferencia
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!