Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

ArmA: Queen's Gambit

Megjelent a sok vitára okot adó Armed Assault küldetéslemeze.

2007.11.12. 00:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Nehéz úgy írni a Queen’s Gambitről, ha az olvasó nem tud mindent az Armed Assaultról. Ezért igyekszem röviden összefoglalni, amit erről a paradox játékról tudni illik. Először is azt, hogy egy remek - stílusteremtő - játék folytatása egy tehetséges cseh csapattól, a Bohemia Interactive-tól (ezentúl röviden BIS). Aztán tudni érdemes még, hogy míg a nagy előd - az Operation Flashpoint - hemzsegett a hibáktól, de remek hangulatú játék volt, addig az ArmA úgy jelent meg, hogy csak az előbbivel "dicsekedhetett". Azóta már így-úgy megfoltozták az 1.08-as verzióra (ami még mindig hibásocska), de sajnos a hangulatot jelentő kampányok továbbra is hiányoztak, pedig ez volt a lelke az OFP-nek is.

ArmA: Queen's Gambit

Nem lehet elhallgatni azt a tényt sem, hogy az OFP másik nagy - és úgy látszik, a készítői szerint egyetlen - érdeme nem a hangulatos játékmenet volt, hanem a nyitott motor, amivel elérték, hogy a megjelenés után hat (!!!) évvel is sokan játszanak vele, és folyamatosan élő - és nagy - közösség veszi körül. Hiszen bárki készíthet hozzá saját Add-Ont vagy küldetést, de akár egész kampányt is. A rajongók által készített új, csini egységeken és küldetéseken kívül pedig rengeteg minden át is programozható még a játékban. Ez a nagyszerű nyitottság a kezdetektől jellemzi az ArmA-t is. Azonban az egész játékot valami vérszegénység - és ebből következően - halvány csalódottság lengi be.

Ennek egyik fő oka, hogy a játék egy nagyon gyenge kampánnyal jelent meg. Rövidnek talán nem lehetne nevezni, de elég érdektelen a sztori, a szereplők személytelenek (ezért nem szerethetők vagy utálhatók), és a történet sem magával ragadó. Minden játékos úgy érezte, hogy csak összecsaptak valamit, hogy kiadhassák már a korongot. Ezen az áldatlan helyzeten igyekszik segíteni a Queen’s Gambit küldetéslemez, mely két új kampányt is tartalmaz. A kampányokon kívül pedig két új szigetet (ezek adják a játékteret) és néhány új egységet is, habár ezek inkább a kampány miatt kerültek be. (Az OFP és az ArmA sosem szűkölködött nagyszerű Add-Onokban, ezért a BIS nem is igazán törte magát ilyenek készítésével, hanem ráhagyta a rajongókra). Azonban jó kampányból sosem elég!

ArmA: Queen's Gambit

Tudni kell még, hogy a BIS elég elfoglalt csapat. Miközben (reméljük legalábbis) dolgozgat az ArmA javításain, teljes erőbedobással dolgozik egy katonai alkalmazáson, amely nem a játékosoknak szól, hanem különböző haderőknek, mint például az amerikai Tengerészgyalogságnak vagy az ausztrál hadseregnek, és amelyet VBS2-nek hívnak. Mindeközben gőzerővel folyik az ArmA folytatásának fejlesztése is, mely az ígéretek szerint jövőre jelenik meg. (Szerintem a teljesen naiv játékosoknak is gyanús lehet egy ilyen sokoldalú fejlesztési ütemezés... de legyünk optimisták!) Mivel ilyen elfoglalt a csapat, kiadták alvállalkozónak egy küldetéslemez elkészítését, amivel semmi baj nincs. Isten tartsa meg jó szokásukat! Gondolom olcsó megoldás, és legalább marad idejük azzal foglalkozni, ami szerintük a lényeg. És ha az alvállalkozó ért a jó sztorikhoz, simán különb kampányt rittyenthetnek.

Jelen esetben ez a cég a Black Element Software. Ők is csehek, és ők készítették a Queen’s Gambit korongján található zsoldos-kampányt, a Royal Flusht, mely leginkább a nagysikerű Resistance-hoz hasonlít (sajnos a latinos-trópusi Sahrani sziget miatt nem lehetett annyira hangulatos, mint a Resistance, de ne legyünk telhetetlenek). A sztori jó és fordulatos, a karakterek végre személyesek (szerethetők és utálhatók). Van arcuk, egyéniségük és jellemük. Ehhez a kampányhoz készültek a legjobb egységek a lemezen, hiszen két új osztály került be: a zsoldosok a nyugatiakhoz (Bluefor) és a partizánok a keletiekhez (Opfor). Ehhez kaptunk még pár új civil egységet is, akik színesítik a saját küldetéseinkben felhasználható karakterek számát: például egy herceget, aki három alakban létezik: terepmintás militánsként, öltönyös diplomataként, vagy díszegyenruhás előkelőségként. Nagy szívfájdalmam, de nő továbbra sem szerepel a játékban, így az ArmA küldetések továbbra is macsó izzadságszagot fognak árasztani...

ArmA: Queen's Gambit

A partizánoknak és zsoldosoknak nagy hasznát láthatjuk, hiszen eddig kénytelenek voltunk papucsos civileket használni félkatonai szervezetekhez, terroristákhoz vagy forradalmárokhoz, ami inkább röhögőgörcsöt okozott, semmint beleélhető hangulatot. De most komor, terepszínű-bakancsos martalócokat láthatunk, akik azért kellően szedett-vedett ruházattal bírnak. Ráadásul nekik készültek azok a civil járművekre (pick-upokra) szerelt géppuskák, melyekkel már eredményesebben felvehetik a harcot a reguláris hadseregekkel, mint eddig a Skoda 120-asokkal. Ezeken kívül egy civil DC-3-as repcsi, egy civil Hummer terepjáró és egy 6G30-as gránát-sorozatvető fegyver került még a játékba.

Ehhez a kampányhoz kaptuk az egyik új szigetet, ami már-már nevetséges: Egyesített Sahrani. A leírás szerint ez ugyanaz, az alapjátékhoz adott sziget még egyszer, azonban most már nem oszlik két részre: kommunista Északra és demokratikus Délre, hanem a teljes sziget a demokrata déliek kezén van: ennek ellenére minden ugyanaz, mint az alapszigeten: északon csak kommunista propagandaplakátok és falfestmények vannak. Minden középületen vörös csillag, vagy az északi diktátor feje látható... Könyörgöm, ebben mi az új, mi az egyesített...? A cseheknek tudniuk kell, hogy egy kommunista diktatúra nyomait nehéz eltüntetni, de az első dolog ami azonnal eltűnik - mert elsöpri a népharag - az tipikusan az utcai propagandatáblák és a falfestmények.

ArmA: Queen's Gambit

A másik kampányt a BIS csinálta: úgy látszik, mégis szakítottak egy kis időt a kampánykészítésre. Ez a Rahmandi Conflict nevet viseli és a - kétes sikerű - alapkampány történetét folytatja, mely szerint az amerikai Tengerészgyalogság kisöpri a kommunista SLA hadsereget Sahrani szigetéről. A hadifoglyok azonban erős létszámhiánnyal küzdenek - azaz hiányzik a jenkiknek egy hadosztálynyi SLA katona, akikről kiderül, hogy a közeli Rahmandi szigeten bujkálnak. Aki ismeri az alapjátékot, az tudja, hogy mekkora légypiszok méretű szigetről is van szó. Na, most ezen komoly kampány el sem képzelhető. És tényleg: ebben a kampányban továbbra sincsenek fontos karakterek, mindenki elveszíthető, mert senki sem fontos. A kampány küldetései amúgy nehezek és tartogatnak kihívást: kemény csatározásoknak nézünk elébe - ebben nincs hiba. De hol van Armstrong vagy James Gatovsky?

Ezen kívül minden missionkészítő megláthatja (aztán gyorsan felejtse is el), hogyan készíthetünk minimális befektetéssel BIS-kompatibilis intro/outrot küldetéseinkhez: ugyanis ebben a kampányban nem a játék motorjával megalkotott mozgóképeket, hanem álló képeket (rajzokat) láthatunk, ami alatt szól az eligazító tisztünk hangja. Minimál erőfeszítés, ami kétség kívül kiemeli magát a küldetést, de enné azért jobban is lehetne...

ArmA: Queen's Gambit

Érdemes akkor beszerezni a Queens Gambitet? A válaszom - minden fanyalgás ellenére - határozott igen. És, hogy miért: hát mert egyáltalán nem drága (már ha be tudjuk szerezni külföldről, mivel hazai forgalmazása nincs), és az árát megéri. A Royal Flush egy jó kampány. Sokkal jobb az alapkampánynál. A hozzá készült egységek is nagyon jók. Hasznosságukból kifolyólag pedig bizonyosan megjelennek majd a küldetéskészítők legújabb munkáiban. Tehát ha nem telepítjük fel ezt a kiegészítőt, hamarosan hoppon maradhatunk, ha a közösségi oldalakról szedünk le valami új küldetést. Ha pedig multizunk, biztos hiányozni fog a másik új sziget: Porto. Ez ugyanis nem olyan nagy, mint Sahrani (sebességgondjainkat csökkentendő), azonban nagyobb, mint a légypiszoknyi Rahmandi, és változatosabb is. ■

értékelés

ArmA: Queen's Gambit

Pozitívumok
  • A Royal Flush jó kampány
  • Hasznos új egységek
Negatívumok
  • Semmi átütő újdonság
ArmA: Queen's GambitArmA: Queen's Gambit
ArmA: Queen's Gambit
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
ArmA: Queen's Gambit

hozzászólások (3)

dupcsik
dupcsik 2009.01.02. 18:01
queens gambit futtatható magában vagy kell hozzá valami?
Lacko
Lacko 2009.01.05. 08:20
Kell az eredeti ArmA játék hozzá. Önmagában nem fut.
ajánlott olvasnivaló