25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Race 07: Official WTCC Game

A SimBin megmutatta, hogy még tud mit kihozni túraautós játékából.

Írta: Peac

A pályaversenyzés talán elsők között volt, amely megihlette a jelenkori játékipar fejlesztőit. Hiába a megszámlálhatatlan kizárólagosság az egyes versenyágakban, hogy milyen platformra szabad csak szimulátort készíteni, mi PC-sek megvagyunk WRC és Formula 1 nélkül is. A világ ugyanis dugig van egyéb vonatkozású pálya- és ralikategóriákkal. A "RACE - The WTCC Game" kiválóan feldolgozta a 2006-os túrakocsi világbajnokság lehetőségeit, ahogy ezt korábban Toya már megírta lapunk hasábjain.

Race 07: Official WTCC Game

Mint abban a megszállott versenyzők egyetértenek, nagyszerűen sikerült a most magyar nyelven megjelent szimulátor előfutára. Úgy fest azonban, hogy a SimBin fejlesztői nem elégednek meg a már learatott babérokkal, hiszen megtehették volna akár azt is, hogy csak kiadnak egy játékot, amely gyakorlatilag ugyanaz, mint az előző, csak már a 2007-es jellemzőkkel, autókkal, pályákkal. Hála az égnek, nem ez történt. Mintha csak a TOCA Race Driver sorozat babérjaira törne a SimBin, hipp-hopp nyolc kategóriát kaptunk, amelyekben versenyezhetünk (konkrétan ezeket: 1987-es, 2006-os és 2007-es Túrakocsi VB, Nemzetközi F3000 bajnokság, "Radical" kategória, amely afféle LeMans élmezőnyhöz hasonló, pályára épített, együléses sportkocsikat takar, Formula BMW, Caterham roadster-verseny és végül az előző kiadásból már ismerős Mini Cooper kategória). Úgy érzem, mindez akár garantálhatja is, hogy ha minden kategóriában végignyomjuk a világbajnokságot, talán a következő kiadásig el is lennénk ezzel az egy játékkal. Minden okunk meg is van rá, mivel a versenyélmény minden igényt kielégít. A tág beállítási lehetőségeknek köszönhetően szinte minden versenyző a saját tudásszintjének megfelelően tudja konfigurálni a versenybeállításokat. Jelenleg abban a kivételes szerencsében van részünk, hogy a magyar kiadásnak köszönhetően még nyelvi akadályba sem ütközhetünk a beállítások terén. Habár – ahogy azt már a professzionális autóversenyeknél megszokhattuk – többjátékos módban a játék indítója korlátok közé szoríthat minket. Ebben a játékban ugyanis még azt is megszabhatják nekünk, hogy változtathatunk-e nézetet.

Race 07: Official WTCC Game

Őszintén szólva, a tesztelés során ez a felfedezés egyúttal arra is ráébresztett, milyen jól sikerült a játékban a belső nézet. Én a magam részéről jobb szeretem a "motorház-tető" kameraállást, mert sajnos élethűen tulajdonképpen lehetetlen leutánozni, amit egy valóságos autóban látunk, hiszen folyamatosan mozog a szemünk, fókuszálunk stb. Élethű megjelenésről itt sincs ugyan szó, de kiváltképp a formula autós kategóriákban óriási élmény a hagyományos értelemben vett belső kamera. Bedob minket a bukósisakba, és bár hogy a hatás elérése érdekében kb. olyan érzésünk lehet, mintha kétszer akkora lenne a sisak, mint a fejünk, de legalább látszik, hogy bukósisak, plexivel, amin a szponzormatrica helyett a játék hivatalos honlapjának címe látható. Ezek után már csak extrémitás jelleggel volt talán szorgalmi feladat a fejlesztőknek, hogy akárcsak a valóságban, egy-egy pórul járt bogár is felkenődik néha a bukónkra. Tiszta szerencse, hogy a valós autóversenyeken már régen kitaláltak erre egy jó megoldást, mely visszaköszön a játékban is: 10 rétegnyi fólia van a sisakrostélyunkon, és ezt egy gombnyomással fogyaszthatjuk a játék közben. A kb. 20 körös versenyekre elméletileg ez elég is. Ez mind jót tesz a versenyélmény szempontjából, akár arcade-osabb beállításokkal játszunk, akár vérre menő szimulációt gyakorlunk.

Race 07: Official WTCC Game

A vezetést könnyítő segédletek bekapcsolását a játékszerverek nagymenői ellenzik ugyan, de én azért a legtöbb játékosnak tiszta szívvel javaslom, hogy a stabilitási segítséget kapcsolják be, hacsak nem akarnak minden egyenes szakasz előtt és után is a füvön forgolódni. Ezen túlmenően elég sokat segíthetünk magunkon, ha a játék paraméterein kívül az autó beállításait is magunkhoz igazítjuk. Bár a WTCC-s BMW-nél annyira nem érezni a különbséget, mint mondjuk egy Formula autónál, de elég az, ha a köridőnkön meglátjuk az 1-2 másodperces különbséget a gyári beállításokkal lefutott körökhöz képest. Nyilván mondanom sem kell, hogy a Túrakocsi VB-n ez lehet a különbség az első és az utolsó hely között, ha egy időmérő edzésről van szó. Nincs oka pánikra azoknak a versenyzőknek sem, akik mondjuk a fizikával vagy az autók felépítésével hadilábon állnak, hiszen minden pályához, minden autóra kapunk optimális beállítási csomagot, mind száraz, mind esős körülményekre. Az "Autó beállítása" pontban csak ki kell keressük a "fájlok" fület, ahol már betölthető az optimális beállítás.

Race 07: Official WTCC Game

A pályák számának tükrében pedig ez kiváltképp egy hasznos dolog. Nagyon sok pálya áll rendelkezésünkre: picivel több, mint ahány pályán a Túrakocsi VB zajlik. Egyik trükkösebb, mint a másik. És megint csak a szerverek nagymenőire tudok visszautalni, akik szinte minden szerveren Zandvoortot erőltetik, amit ugyan személy szerint én például utálok, de azt el kell ismerni, hogy a holland pálya próbára teszi a versenyzők képességeit. Az viszont meglehetősen kellemetlen érzés, amikor a kvalifikáción úgy érezzük, hogy teljesítőképességünk határán szinte tökéletesen összeraktunk egy kört és a versenyen kiváló helyről startolhatunk, majd megnézzük a többiek idejét és látjuk, hogy ők még valahol találtak ezen a pályán 2-3 másodpercet, ami nekünk még nincs meg. Az biztos, hogy két perc alatt ebben a játékban sem leszünk profik. Mint ahogy az életben sem. Persze a verseny még ennél is kínosabb érzés lehet. De nincs oka csüggedni annak sem, aki nem kívánja az 1:1 vereséget elszenvedni a versenypályán. Ahogy Toya beszámolója már részletesen kifejtette, a játék előző kiadásához hasonlóan a RACE 07 is a Steam rendszerben kommunikálja agyon magát a mi nevünkben (ez a funkció persze internet kapcsolatot igényel). Ezen a rendszeren keresztül közzétehetjük azokat a köridőket, amelyekre a legbüszkébbek vagyunk. A multiplayer így lesz igazán világméretű. Magányosan autózgat mindenki, majd megnézzük, hogy a 10 éves kínai kissrác vajon jobban ismeri-e Monzát, mint mi... A megszégyenítettek megnyugtatására mondanám, hogy arra bátran hivatkozhat bárki, hogy ellenfeleinek jobb körülményei, de leginkább jobb kormányuk van otthon. :-)

Race 07: Official WTCC Game

A szuper játékélménybe egyébként semmi sem szól bele annyira, hogy lerontsa azt akár egy picikét is. Könnyen lehet, hogy néha össze lehet téveszteni a játék képét a TV-közvetítésével, hiszen a grafika még javult az előző kiadáshoz mérten is, pedig már ott sem volt okunk panaszra. Ilyen szép aszfaltot, kerékvetőt még nemigen láttunk. A zászlós posztokon 3D-s emberek állnak, és ugyan inaktívak, de egészen jól sikerült olyan hatást kelteni velük is, mintha vérre menő, valóságos verseny résztvevői lennénk. A képek, a modellezés, a hangok, minden szuper. A legapróbb részletekre is ügyeltek, hogy amennyire 2007 végén – amikor az angol nyelvű kiadás elkészült – lehetséges, annyira legyen élethű. Egy manapság felső középkategóriás gépen is bátran állíthatjuk a grafikai jellemzőket fölfelé, feltéve, ha 1024*768-ban maradunk. De így is éppen elég jól néz ki. Esetleg, amin még lehetett volna egy picit javítani (pláne, hogy már az előző kiadásban is a fél világ ki volt akadva rajta), az a törési modellezés az autókon. Ez nem sikerült valami jól. Bár a WTCC-re jellemző sérülések azért jelen vannak, mint a lerepülő tükrök és leváló lökhárítók, valamint a nyitott kerekes versenyautók tipikus sérülései is belekerültek, de annyira nem menő például a horpadások jelensége. De ki az, akinek ez a lényeg egy pályaversenyben? A sérülés amúgy is kikapcsolva a legjobb és akkor nem fog kitörni a karunk, ha eldeformálódott futóművel kell végigmenni egy versenyen.

Race 07: Official WTCC Game

A RACE új verzióját mindenképpen javaslom azoknak, akik hajlamosak a tavasz és ősz között az autóverseny-mentes napokat is szimulátorozással tölteni. Ami ugye hála a különböző versenyágak feltörekvő jelenlétének, már egyre ritkább hétvégenként, de ha valakit nem sikerült volna eddig meggyőznünk, annak azt javaslom, nézzen meg egy WTCC közvetítést, és képzelje csak bele magát. Aztán szerezze be magának a RACE 07-et, mielőtt kimarad belőle!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

85%
grafika
9
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
 • WTCC-ben megjelenő hivatalos pályák, autók, pilóták
 • Kifogyhatatlan lehetőségek egyéni versenyzési módban is
 • Stabil és világméretű többjátékos mód
Negatívumok
 • Gyenge sérülési modellezés
 • Már csak a korongnak kellene benzin szagúnak lennie

További képek

 • Race 07: Official WTCC Game
 • Race 07: Official WTCC Game
 • Race 07: Official WTCC Game
 • Race 07: Official WTCC Game
 • Race 07: Official WTCC Game
 • Race 07: Official WTCC Game
 • Race 07: Official WTCC Game
 • Race 07: Official WTCC Game
 • Race 07: Official WTCC Game

Race 07: Official WTCC Game

Platform:

Fejlesztő: SimBin

Megjelenés: 2007. október

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!