25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Cordless Desktop MX5500

Új termék a drótnélküli egér-billentyűzet párosok ranglétrájának tetején.

Írta: Dino

Ahogy azt már megszokhattuk, a Logitech folyamatosan fejleszti, tökéletesíti minden egyes termékcsoport zászlóshajóit, hogy azok minden földi jóval ellátva kerüljenek bejelentésre, majd a boltok polcaira. Nincs ez másként a cordless desktopok, azaz a drótnélküli billentyűzet-egér párosok terén se, ahol a 2005 végén megjelent MX 5000-et most az MX5500 váltotta a csúcson.

A dobozban található billentyűzet egy nagyméretű, LCD kijelzős klaviatúra, mely Bluetooth kapcsolaton kommunikál számítógépünkkel. A billentyűzet fix csuklótámaszt kapott, mely kellemes, gumiszerű tapintású, így megfelelő kényelmet biztosít használata közben. A kiosztás az utóbbi években megszokott irányt követi: az F gombok alacsonyabbak, szerencsére három darab négyes csoportban elrendezve (bár a harmadik csoport a hagyományostól kissé jobbra került), a home/end és társai függőleges elrendezésben vannak, az insert gombot föléjük helyezve (sajnos az F gombokkal együtt ez is elcsúszott kicsit jobbra). A numerikus billentyűzet felett találunk egy gombot, mely egy beépített négyfunkciós számológépet indíthatunk el az LCD kijelzőn. Az eredményt a driver beállításától függően akár automatikusan a vágólapra rakja a billentyűzet. Míg az MX5000 bal oldalán hangerőszabályzó és zoom érintőfelület kapott helyet, most meg kell elégednünk néhány gombbal: zoom és alkalmazásváltó billentyűk, valamint multimédia lejátszó gombok (play, trackváltás, hangerőszabályzás, elnémítás) kerültek ide.

Jobb oldalon a numerikus rész alatt három gyorsindító gomb található, melyeket tetszés szerint programozhatunk. Kicsit kevésnek éreztem ez a pár extra alkalmazásgombot, személy szerint jobb szeretem, hogy a leggyakrabban használt 8-10 programot direkt gombokra állíthatom az MX3000-es billentyűzetemen. Ehelyett az MX5500-on az F gombok második funkcióit állíthatjuk be kedvünknek megfelelően – és míg korábban egy Num Lock vagy Caps Lock hasonlatosságra működő módváltó billentyűt helyeztek el a tervezők, most a jobb oldali Alt mellé kapunk egy notebook-billentyűzethez hasonló Fn gombot, ennek nyomva tartása mellett érhetőek el a másodlagos F funkciók. Sokkal jobb megoldás ez így, az Fn helyén eredetileg lévő menüelőhívó billentyűt meg az emberek nagy része valószínűleg úgyse használta soha sem. (Bár ilyen kijelentést lehet, hogy nem illene tennem, hiszen az Insert gombot is azért száműzték annak idején állítólag kevésbé kéz alatt lévő helyre, mert a többség nem használta, én pedig ezen akkor eléggé kiakadtam, mivel a beillesztés művelethez nekem sokszor inkább az esett kézre, és emiatt rendszeresen nyomogattam is...) Mindenesetre akinek hiányzik, az az Fn segítségével az egyik gomb másodlagos funkciójaként megtalálhatja.

Az elődhöz hasonlóan egy döntött LCD kijelző is került a billentyűzetre, melyen számos funkció érhető el: óra, a médialejátszó információi (az aktuális szám előadója, címe, hossza), a hőmérséklet, az F9-F12 gombok másodlagos funkciói, levelezőprogramunk információi, valamint egy számláló, mely a leütött billentyűk számát mutatja. Az LCD alatti két gombbal választhatjuk meg a kijelző tartalmát, de ha elindítjuk például a Windows Media Playert vagy a WinAmpot, akkor átvált automatikusan a számcím-kijelzésre.

Egérnek az MX Revolution Bluetooth vevőhöz átalakított verzióját találjuk a csomagban. Külsejét és funkcióit tekintve semmit se változott az egy évvel ezelőtt bemutatott egérhez képest, ugyanazt kapjuk kétfunkciós (racsnis/szabadonfutó) görgővel, hüvelykujjnál elhelyezett billenőkapcsolóval, tölthető akkuval és a töltéshez szükséges talpazattal.

A driverre sem érdemes sok szót vesztegetni, mivel a régóta jól ismert SetPoint tartozik az MX5500-hoz. Ettől függetlenül azért kiemelnék egy-két érdekes funkciót, melyek vagy most jelentek meg benne, vagy csak az én figyelmemet kerülték el eddig. A Caps Lock benyomását igény esetén a billentyűzet kis csipogással jelzi, ráadásul a ki- és a bekapcsolás hangja eltér. De ha zavar a Caps Lock, akkor működését teljesen ki is kapcsolhatjuk – akár a Windows Start, Insert és Scroll Lock gombokét. Az LCD-n megjelenő információkkal kapcsolatosan is ad némi állítási lehetőséget a driver, például hogy a hőmérsékletet Celsiusban vagy Fahrenheitben szeretnénk látni.

Az MX5500-n kész élmény volt gépelni, és ez a tesztpéldány visszaadása után volt különösen feltűnő, amikor saját MX3000-esemre tértem vissza. A gombok lenyomása igazán kényelmes, és a puha csuklótámasz is szinte tökéletes – talán csak egy kicsit rövid. Hiányzott a sok extra indítógomb, de idővel megszokható lenne az F gombok másodlagos funkcióinak kihasználása is. Nagyon sajnáltam, hogy görgő nem került a billentyűzet bal oldalára, mint az MX3000-en van például, praktikus ugyanis, hogy nem kell az egérre áttennem a kezem, ha gépelés közben van szükség kis görgetésre. De semmi se lehet tökéletes, meg ugye valamivel majd az MX6000-et is el kell tudni adni. ;-) Az LCD-ről pedig olyan igencsak fontos információt tudhattam meg, minthogy hetente kb. 250 ezer leütést gépelek (igaz, az olyan kombinációk, mint például az Alt+F4 két gombnyomásnak számítanak).

Zászlóshajó termékről lévén szó érthető, hogy a Logitech Cordless Desktop MX5500 nem nevezhető olcsónak, bruttó 47990 forintos ajánlott végfelhasználói áron került a polcokra. Cserébe viszont hozza a megszokott Logitech minőséget, három év garanciával. Egy kényelmes, jól használható billentyűzetet kapunk a pénzünkért, többfunkciós LCD kijelzővel, csúcskategóriás egérrel, akár magyar kiosztással is.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech Cordless Desktop MX5500
  • Logitech Cordless Desktop MX5500
  • Logitech Cordless Desktop MX5500
  • Logitech Cordless Desktop MX5500
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!