Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung SP-P310ME és SPP400BX projektorok

Kipróbáltuk az igen apró, 1 kg alatti projektort.

2008.05.30. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Egy sajtótájékoztató alkalmával volt szerencsém először látni a Samsung SP-P310 elnevezésű projektorát, igaz, akkor még csak a polcra kirakva, üzemen kívüli állapotban. Apró méretével és ígéretes technikai paramétereivel azonban egyből meggyőzött arról, hogy ennél jobban is meg kell ismernem, így aztán nemrégiben néhány napra nálunk járt az aprócska termék.

Samsung SP-P310ME és SPP400BX projektorok
Samsung SP-P310ME

A projektor gyakorlatilag tenyérnyi, 700 gramm alatti tömege 12,7*5,1*9,5 centis méretekkel párosul, de a teljes doboz kábelekkel és tápegységgel együtt se haladja meg a 2 kilogrammot. A vetítő egy műanyag dobozban érkezett, melyben szivacsos körítéssel foglal helyet minden alkatrész. A projektorba két kábelt kell csatlakoztatni, az egyik a tápból érkezik és az áramot biztosítja számára, a másik pedig egy két bemeneti forrás kezelésére alkalmas kábel, melyen egy kompozit és egy D-Sub (15 tűs PC monitor) csatlakozás található.

Az SP-P310ME egy DLP technológiájú projektor, annak minden előnyével és hátrányával. Az LCD-hez képest jóval kisebb a pixelek közötti távolság, melynek köszönhetően csak igen közelről nézve vehetőek ki a képpontok. Forgó színtárcsa helyett különböző színű LED-ek segítségével áll össze a színes kép, azonban a szivárvány-hatás itt is ugyanúgy érzékelhető, mint a színtárcsás modelleknél. Ez mondjuk a legtöbb néző számára valószínűleg nem zavaró, én azonban azon kevesek (?) közé tartozom, akiket idegesítenek a szivárvány megjelenő színei a nagy kontrasztú vagy gyorsan változó képek esetén, vagy a szemem mozgatásakor.

Samsung SP-P310ME és SPP400BX projektorok
A projektor igen kicsi

PC-re kötve a 800*600 felbontás bár nem tűnik soknak, azonban ehhez a projektorhoz bőven elegendőnek bizonyult, és szép tiszta, tű éles képet kaptunk a falon. A DVD játszó kompozit csatlakozójáról megfelelően adta vissza a filmet, a komponens bemenetet viszont hiányoltam, az sokkal jobb képminőséget eredményezhetett volna. A ventilátor hangját szinte nem is lehetett hallani használat közben, ráadásul a kikapcsoló gomb megnyomása után a hűtés is azonnal leállt, nem volt szüksége a lámpának további hőcsökkentésre, és ez igen praktikus dolog, főleg, ha például egy előadás után azonnal pakolnunk kell.

Hiányzott a készletből a távirányító, ez sajnos külön beruházással se pótolható hozzá. Vehetünk viszont kiegészítésül akkumulátort, melyet a projektor aljához illeszthetünk, és így notebookról teljesen mobil prezentációt tarthatunk. (A Samsung adatai szerint mintegy 2,5 órát üzemel az akkuról a projektor.) Az izzó fényereje a technikai adatok alapján mindössze 50 ANSI Lumen. Ez első hangzásra kevésnek tűnhet, azonban megfelelően elsötétített szobában teljes mértékben elegendőnek bizonyult – ha pedig a vászonhoz közel raktuk a projektort, még nappali fényben is megfelelően látható volt a kép. Mivel projektorok esetében a vásárlók közül sokan a feltüntetett fényerő-értéket nézik, a projektorra ezt okosan nem írták rá, inkább az "1300 Lux" szerepel, csak hogy nagyobb szám legyen. :-) A technikai specifikáció szerint amúgy 20 ezer óra a LED-ek élettartama, ami jelentősen több, mint egy átlagos projektor drága izzójának 3-4 ezer órás üzemideje.

Samsung SP-P310ME és SPP400BX projektorok
Működés közben

Sajnos a hiánylistára még jó pár funkció "felkerült", melyek inkább az elhelyezés során okozhatnak nehézséget. Nincs zoom, így a képméret mindössze attól függ, hogy milyen messze helyezzük a faltól a projektort. Nincs lencseeltolás és trapézkorrekció se, így a függőleges pozícionálásra is oda kell figyelni. Ha elsődlegesen prezentációkhoz használjuk ezt a projektort, akkor ez igazából nem is lesz zavaró: az asztalra helyezve a képet kicsit felfele vetíti, a kép alja kb. a projektor aljával fog egybeesni. Azonban ha otthon például hátunk mögé egy polcra szeretnénk tenni, akkor már gondban lehetünk, hogy ne lógjon bele se a szék, se a fejünk a képbe. Megoldás talán az lehet, ha fejjel lefelé helyezzük el és a beállítások között kapcsoljuk be a kép elforgatását.

Cikkünk megjelenésének idejére a Samsung épp az SP-P310ME leváltására készülődik, így hamarosan – júniusban – érkezik a trónkövetelő is, a hasonlóan kisméretű, a fotó alapján még csodásabban kinéző SPP400BX. A teljes designváltás lekerekített, fényes fekete borításban mutatkozik meg, de emellett számos technikai paraméterben is javítottak az elődhöz képest. A felbontás maradt ugyan 800*600-as, azonban a LED-ek becsült élettartama 50%-kal, 30000 órára nőtt, és fényerejüket is megnövelték, 150 ANSI Lumenre. Zoom továbbra sincs benne, a faltól/vászontól 70 centire helyezett projektor 50 centis képátlót biztosít, míg a maximális 2,8 méteres távolság esetén 2 méteres a vetített kép átlója. Újdonságként 2*1 wattos sztereó hangszóró is került bele, és távirányító is jár már mellé. A változtatásokkal együtt a nagysága nőtt még kicsikét, a 200 grammal nehezebb új típus méretei: 14,8*6,5*14,6 cm. Ajánlott végfelhasználói ára bruttó 165900 Ft lesz.

Samsung SP-P310ME és SPP400BX projektorok
Az új modell - Samsung SPP400BX

Ha sok prezentációt tartunk, és egy könnyű projektort keresünk e célból, akkor igen jó választás lehetnek a Samsung kis projektorai. A mobilitást tekintve tökéletes termékről van szó, ráadásul a LED-ek hosszú élettartamának köszönhetően nyugodtan mehet órákon át, hosszú évek kellenek ahhoz, hogy megadják magukat (szünet nélkül járatva egy év alatt közel 9000 órát égne a lámpa). Ha azonban az otthoni mozizás a cél, inkább valami nagyobb felbontású, rugalmasabb beállítási lehetőségeket biztosító projektort célszerű keresni. ■

hozzászólások (3)

somesz83
somesz83 2008.05.30. 18:26
Twin Peaks Rules!:-D

Durva a cucc. Ha jól emlékszem írtál róla a blogodban is.
Lacko
Lacko 2008.06.02. 11:42
Nekem a design-ja is tetszik. De az újabbé már nem.
ajánlott olvasnivaló