Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

Egy király játék csak vonzó embereknek. Kipróbáltuk az első epizódot.

2008.09.04. 00:00 | szerző: Playbahnosh | Ismertető/teszt

Ez a játék nem egyszerű embereknek készült. Még csak nem is jófej embereknek. Ez a játék a totál menő embereknek készült, azon belül is a Strong Bad faneknek.

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

Bevallom, kicsit bajban vagyok a mostani cikkalannyal, ugyanis, mint minden kultuszjátékot, a SBCGfAP-t is csak azok értik meg igazán, akik otthon vannak az adott világban. A Homestar Runner világa pedig különbözik minden eddig megismert kitalált univerzumtól. Mike és Matt Chapman, egy egyetemista testvérpár indította el az oldalt (www.homestarrunner.com) még 1999-ben, azután, hogy egy könyvesboltba betérve meglátták a gyerekeknek szóló könyvek lohasztó színvonalát. A fejükbe vették, hogy majd ők megmutatják, hogyan kell gyermekkönyvet csinálni, de az idő múlásával kinőtte magát a dolog. Ma már inkább a felnőttebb korosztályból tevődik össze az oldal rajongótábora.

A történet egy Free Country nevű képzeletbeli világban játszódik, ami az USA-ban található. Homestar, az egyik fő karakter egy atléta, aki nagyon jó a sportokban. Az ő barátnője Marzipan, aki egy tipikus hippi sztereotípia. Ezen felül pedig ott van Strong Bad, a játékunk főhőse is, aki a hetente új epizóddal jelentkező Strong Bad Email flash sorozatban rajongói levelekre válaszol az ő igencsak egyedi stílusában. Egy megalomániás, önjelölt HMCS, aki boxkesztyűket és pankrátor maszkot visel (amelyek saját elmondása szerint a kezei és a feje, nem álca). Az ő háziállata és tettestársa The Cheat, aki leginkább úgy néz ki, mint egy Pikachu-leopárd keverék, aki lenyelt egy színestévét. A Homestar Runner világában minden karakter totálisan egyedi személyiséggel és ehhez illeszkedő kinézettel rendelkezik. Stong Mad például egy nagy, kockás izompacsirta, fagypont alatti IQ-val, Strong Sad pedig egy emo-gót keverék, viszont ő a legokosabb. A teljesen szürreális és ellentmondásos történeteket hatalmas poénok és félkegyelmű szóviccek színesítik, amelyek igencsak egyedi humort és hangulatot kölcsönöznek a Homestar Runner világának. Aki teheti, látogasson el az oldalra, főként ha ezzel a játékkal akar játszani.

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

A történetet, a szereplőket és az egész világot ajánlatos megismerni, mielőtt belevág az ember Strong Bad kalandjaiba, mert különben semmit nem fog érteni az egészből. A humorforrások túlnyomó része ugyanis belső poénokból áll, tehát aki nem nézi rendszeresen a Strong Bad Emailt, az rengeteg olyan dologra, amin a fanek szakadnak a röhögéstől, csak furcsán fog pislogni, hogy "mi ezen a vicces?".

A játék kezdetén Strong Bad kap egy újabb rajongói emailt, amelyben kérdőre vonják, hogy ha annyira menő csávó, akkor verje agyon Homestart. Strong Bad a kihívást meglátva azonnal el is indul jól elkenni a száját az atlétának, azonban útközben változik a helyzet. Homestar ugyanis benevezett a "Háromévenkénti Free Country-i Verseny a Verseny Végéig"-re. Ezért úgy dönt, hogy inkább porig alázza a versenyen, ami elég nehéz feladatnak ígérkezik elsőre. Nos, a történetről többet nem árulok el, mert lelőném a poént, de az fix, hogy aki ismeri a világot, és vevő az ilyen agyament poénokra, az nagyokat fog röhögni.

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

Maga a játék a Telltale Games terméke, akik a Sam & Max sorozatot is csinálták, így hasonló kaliberű lett a Strong Bad is. Mondjuk ide beszállt a Videlectrix is, ami a Chapman fivérek másik szerveződése, és amely név alatt különböző játékokat fejlesztenek, durván retro érzéssel. A testvérpár ugyanis totálisan megragadt a számítógépek őskorában, 486DX-ek és Commodore-ok között. Az újonnan kiadott játékaik is kb. úgy néznek ki, mintha egy NES-en is képesek lennének elfutni. Egyébként a Homestar Runner világa is itt tart, ugyanis Strong Bad még mindig az ősrégi (neki vadi új) Lappy 486-al olvassa az emailjeit. A játék grafikája sem lett valami észveszejtő. Sima, lapos, pixel-shadelt karakterek és hátterek. Igaz 3D-s, de végül is simán meg lehetett volna oldani 2D-ben is. Csak fölösleges szemfényvesztés a harmadik dimenzió. Elég üresnek is tűnik a játék. Persze tele van használható dolgokkal meg díszítésekkel, de még azokat leszámítva is elég sivár a környezet. Kicsit több díszítés meg "szemét" jót tett volna a hangulatnak talán. A gyenge grafika azért érződik a gépigényben is, így még a régebbi gépeken is szépen elfut. Bugok szempontjából pedig szinte tökéletes. Én személy szerint nem találtam a játékban olyan bugot, ami szemet szúrt volna.

A játékmenetet tekintve sima point & click kalandjátékkal állunk szemben. Szedjél össze mindent, ami nincs lebetonozva, aztán a megfelelő helyen és időben használd. Gyerekesen egyszerű feladványokról van szó, amit 40-es IQ fölött mindenki meg tud oldani egy kis gondolkodással. Persze van egy-két helyzet benne, amit simán ráhibázással vagy próbálgatással kellett megoldanom, mert egyszerűen nem volt logikus, de ebből is csak kettő volt a játékban, szóval végigjátszani nem nehéz. A fő vonalon kívül pedig egy rakás mellékes dolog is felfedezésre vár, például minijátékok és begyűjthető extrák formájában, ami egész jól feldobja a játékot.

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

A dialógusok a játék talán legerősebb oldalát képezik. Az eredeti hangokkal szinkronizált szereplők oltári nagy poénokat sütnek el minden sarkon, és szinte minden helyzetre van legalább három különböző reakciójuk, ami már a menüben is feltűnik. Minden karakter kapott szöveget bőven, így nem lesz hiányérzetünk, viszont nincs is telezsúfolva a játék fölösleges párbeszédekkel és érdektelen információkkal, így nem fogjuk elunni a dolgot. A navigáció is elég egyszerű, a térképre ugyanis mi rajzoljuk be, hogy mit hova szeretnénk tenni, ezzel is egyedi érzést kölcsönözve. A zene olyan, mintha egy ősrégi Commodore-on szerkesztették volna kalapáccsal és colstokkal, de a Videlectrixre gondolva még az sem lenne túl nagy túlzás. Ahhoz késpest nem is rossz, a hangulathoz megfelelő zenék szólnak, és egész jó aláfestésnek, de semmi különleges.

A Sam & Maxhez hasonlóan Strong Bad történetét is epizodikusan élvezhetjük majd, a tervek szerint minden hónapban kijön egy új rész. Az első epizód, a Homestar Ruiner már kapható a Telltale Games weboldalán, és benne a következő részbe is bepillanthatunk jutalom gyanánt. A Homestar Ruiner szórakoztató, poénos és mindenben hű a Homestar Runner világához. Nem éppen hosszú (egy délután alatt végig lehet tolni), de úgyis jön hozzá a többi rész, nem kell aggódni. A faneknek kötelező darab, az újaknak pedig azt ajánlom, látogassak el a kultusz oldalára, és ássák bele magukat a jóba. :-) ■

értékelés

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

Strong Bad's Cool Game for Attractive People
Pozitívumok
  • Homestar Runner érzés
  • Fullvigyor poénok
  • Alacsony gépigény
Negatívumok
  • Kietlen játéktér
  • Rövid
Minimális rendszerigény: 1,5 GHz-es processzor, 256 MB RAM, 32 MB-os, DirectX 9 kompatibilis videokártya
Ajánlott konfiguráció: 512 MB RAM, 64 MB-os videokártya
6,5
grafika 5
hangok 6
játszhatóság 7
hangulat 7
Strong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive People
Strong Bad's Cool Game for Attractive People
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Strong Bad's Cool Game for Attractive People

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló