Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Cryostasis: The Sleep of Reason

Sötét hangulatú horrorjáték az Északi-sarkvidéken, egy kísértethajón.

2009.05.02. 00:00 | szerző: TheHolyOne | Ismertető/teszt

1981-ben sok minden történt. Nekünk azonban elég annyit tudni, hogy ekkor érkezik meg Alekszander Nyeszterov sarkkutató, hogy átkutassa az Északi Szél atommeghajtású jégtörőhajót, amely elhagyottan sodródik a messzi Északi-sarkon. A kísértethajó mindig hálás téma, bármilyen műfajról legyen szó. Tökéletes arra, hogy egy kis misztikumot csempésszen egy többnyire tudományos alapokon nyugvó történetbe is, mint például egy NCIS epizód.

Cryostasis: The Sleep of Reason

Misztikumból a cikkünk alanyában szereplő játékban sincs hiány, hiszen a legénység megfagyott, a hajón mutánsok kóricálnak, az intróban pedig meghallgathatunk egy történetet valami réges-régi szibériai törzsről, akik valami nagyon-nagyon fontos titkot őriztek. És ha ez még nem lenne elég, főhősünknek van egy ún. "mentális visszhang" képessége, mellyel meg tudja változtatni a halott tengerészek múltját. Ennek elsősorban gyakorlati haszna van. Például az ajtót eltorlaszoló, jégtömbbe fagyott hulla múltjába belépve a szerencsétlen (általunk irányítva) még azelőtt fel tud érni a lépcsőn, hogy azt elárasztaná a víz. Ezután a jelenbe visszalépve, már nem torlaszolja el az ajtót egy jégtömbbe fagyott hulla és mi haladhatunk tovább. De például ugyanennek a képességnek köszönhetően bizonyos helyszíneken flashbackeket láthatunk (pl. a kapitány és az első tiszt párbeszéde), ahonnan újabb és újabb információkat kaphatunk arról, mi történt a hajóval.

Mivel főhősünk kutató, fegyvertelenül érkezik meg a hajóra. Később találhatunk lőfegyvereket, de mivel nem hadihajóról van szó, ez elég nehéz, és a lőszert is igen szűken mérik. Addig is olyan eszközök állnak rendelkezésünkre, mint a láncos lakat (tulajdonképpen boxer) vagy egy "rozsdás magasnyomású cső szelepe". E kreatív agymenés helyett mondjuk nyugodtan lehetett volna használni a szanaszét heverő késeket vagy gyalogsági ásókat, főleg, hogy utóbbiról a Nyugaton a helyzet változatlan című könyv/film óta tudjuk, hogy a leghatékonyabb fegyver közelharcban. Szerencsére van fejsze, ami egy jó köztes megoldás. Nagy ötlet továbbá, hogy a lőfegyverek használatánál nincs célkereszt a képernyőn, ami jelentősen megnehezíti, ugyanakkor izgalmasabbá teszi a harcot. Érdekesség még, hogy healthbar helyett egy hőmérő van, amely a környezet és a saját hőtartalékunkat mutatja. Könnyen felmelegedhetünk különböző hőforrásoknál (villanykörte, generátor stb.), de ha kihűlünk, vége a játéknak. Kérdés hogyan segít egy kis melegedés mondjuk egy lőtt seben, de mindegy, ez a megoldás sem kevésbé valószerűtlenebb, mint az, hogy a pályán mindenfelé elszórt elsősegély-csomagok gyógyítanak meg.

Cryostasis: The Sleep of Reason

A grafikáról semmi rosszat nem tudok mondani, nem csúnya, igen tisztességesen megcsinálták, de semmi extra (kivéve mondjuk azt a színkavalkádot a halottak múltjába történő belépésnél, ami pont olyan, mint amikor a South Parkban a srácok beálltak a köptetőtől). Igazából csak sötét folyosókon bolyongunk, ha szabadtéren vagyunk, akkor az vagy fekete-fehér, mert flashback, vagy hóvihar van, vagy mindkettő. Úgyhogy ezért sem értem, hogy a frissen upgradelt gépemen miért csak 800*600-ban, minimum beállításokkal hajlandó szaggatás nélkül futni. Miközben más játékok, mint a Mass Effect, Crysis vagy most legutóbb a LotR Conquest csont nélkül ment maximum beállításokkal. Ja, és az olyan nyalánkságok, mint az árnyékok vagy a tükröződés eleve ki voltak kapcsolva.

Nekem igazából nem tetszett a Cryostasis. A sötét folyosókon való bolyongás hamar unalmassá vált, a kísérletek pedig, hogy a frászt hozzák a játékosra, sokszor kiszámíthatóak voltak. Az sem segített, hogy a pálya egy létező orosz hajó tervrajzain alapul, hiszen nem hinném, hogy a közeljövőben (vagy bármikor) bebarangolnék egy atommeghajtású jégtörőhajót. Aztán itt van ez a "mentális visszhang" képesség, amit nem nagyon értek. Honnan van? Mire jó? Azon túl, hogy muszáj teljesíteni az így felmerülő feladatokat a továbbjutáshoz. Ráadásul sok a teljesen öncélú művészkedés azzal, hogy ugrálunk a különböző idősíkok között: csak azt, hogy megérkezünk a hajóra, 3-4 flashbackben nézhetjük meg. A kézikönyv sem segített sokat, hiszen csak annyit ír, hogy ez milyen egyedi, mert ilyen más játékban nincsen. Nem tudtam hova tenni ezt a dolgot, így aztán nem is nagyon tudtam beleélni magam. Az volt az érzésem a játékkal kapcsolatban, hogy kicsit olyan, mint az Északi-sark, ahol játszódik: sivár.

Cryostasis: The Sleep of Reason

Nem nagyon szoktam ilyen jellegű játékkal játszani, mint a Cryostasis, így lehet, hogy a hiba az én készülékemben van, amiért nem éreztem rá a hangulatára. Ezért megpróbálom minél objektívebben értékelni. Technikailag nincs baj vele, semmi bug, talán a motor egy kicsit optimalizálatlan. Ha valaki a nyelvi akadály miatt aggódik, ne tegye, mert a játék magyar feliratozással került boltokba, méghozzá elég jó színvonalon. Ha valaki szereti a kicsit sötétebb hangulatú, kicsit misztikus, túlélő-horror jellegű játékokat, nem látom okát, hogy miért ne szórakozna jól a Cryostasisszel. ■

értékelés

Cryostasis: The Sleep of Reason

Pozitívumok
  • Jó színvonalú túlélő-horror, annak aki az ilyet szereti
  • Magyar feliratozás
Negatívumok
  • Kissé egyhangú helyszínek
Minimális rendszerigény: Pentium 4 2,4 GHz, 1 GB RAM, GeForce 7800/Radeon X1800 vagy jobb videokártya, DVD-ROM, 6 GB HDD, Windows XP/Vista
7,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 7
hangulat 6
Cryostasis: The Sleep of ReasonCryostasis: The Sleep of ReasonCryostasis: The Sleep of ReasonCryostasis: The Sleep of ReasonCryostasis: The Sleep of ReasonCryostasis: The Sleep of ReasonCryostasis: The Sleep of ReasonCryostasis: The Sleep of ReasonCryostasis: The Sleep of Reason

hozzászólások (22)

Indigo
Indigo 2009.05.04. 07:50
Olyan is volt neki? :)
Ez amúgy a "rendes" demó.
cygary
cygary 2009.05.04. 10:15
Persze, anno nagy dobbantás volt a PhysX reklámban hogy húú jég meg víz. Sajna egyáltalán nem érzem rajta az Nvidia újítását, pedig lehetőség van benne, lásd Warmonger meg ilyesmik!
Reaper22
Reaper22 2009.05.12. 15:58
Hát nekem nem jött be... Nekem túl lassú volt a tempója... Nem igazán rémültem meg sehol rajta, úgyhogy elég is volt. Ezenkívül nem rossz a játék:-)
CrY
CrY 2009.07.07. 09:20
Egyet értek az előttem lévővel, tényleg elég lassú a game!Rosszul optimalizál,tehát sztem jobb gép kell ami le van írva a doboz hátoldalán!De tényleg nem rossz a játék!:-D:-)
cygary
cygary 2009.07.07. 09:30
Ha nem 800x600-ba tolod akkor mindig jobb gép kell mint ami a hátoldalán van :-P
ajánlott olvasnivaló