Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Football Manager 2009

A Sports Interactive frissítette futballmenedzserét.

2009.05.16. 00:00 | szerző: Retee | Ismertető/teszt

Tavaly igen szép eredményeket söpörhetett be magának a Football Manager 2008-as epizódja, melynek fejlesztői meghallgatva a rajongók évek óta hangoztatott sirámait, hajlandóak voltak változtatni. No persze azért nem írtak mindent újra, de rengeteg olyan apró részlet került be az aktuális részbe, melyre már évek óta sokan vágytak. A közelmúltban pedig megérkezett a 2009-es sorszámú darab is, úgyhogy lássuk, az SI Games fiai ezúttal mivel rukkoltak elő!

Football Manager 2009

Nem kezdődött igazán jól a szezonja a menedzser játékok szerelmeseinek, hiszen a szokásoktól eltérően jó ideg egy darab mondat, vagy épp bejelentés sem hangzott el a 2009-ről. A meglepő, de egyáltalán nem mulatságos történet azért csak happy enddel zárult, mert a Sports Interactive idővel mindenkit megnyugtatott, hogy idén sem kell FM nélkül eltöltenünk a szürke estéket. Sőt, bejelentettek még egy igen fontos részletet: a sorozat évtizedes történelmében most először 3D-s meccsmotor asszisztálása alatt követhetjük végig a meccseket. De ne siessünk el semmit, először beszéljünk másról.

Ahogy azt megszokhattuk, ligák tucatjai várnak arra, hogy egy ismeretlen menedzser átböngészve őket rámutathasson egy csapatra, mely aztán elindulhat a lejtőn – de felfelé. Egy szimpatikus klubot kiválasztva máris érik a meglepetések, hiszen berobban az egyik legnagyobb újítás: szerény személyünket sajtókonferenciára invitálják. Merthogy mostantól a média – ahogy a valóságban is – kíváncsi arra, hogy milyennek láttuk a meccset, egyes játékosaink teljesítményét hogyan értékeljük, és persze mi a véleményünk a sporiról, aki nem adta meg a jogos 11-esünk. Azt kell hogy mondjam, a játék elején tipikusan bele fogunk szeretni ebbe a funkcióba, és lázas igyekezettel válaszolgatunk akár az aktuális átigazolási pletykákra is, ám idővel... Idővel azért kissé unalmassá válik. A kérdések sablonosok, ritkán érdeklődnek újdonságok iránt, ráadásul nyilatkozatunk befolyásolja a csapatmorált is, így nem árt meggondolni, hogy kit és hogyan húzunk le. Érdekesség az is, hogy a nagyobb ligákban még a konkrét újságról és újságíróról is kapunk egy kis információt: a lap és az író neve, illetve emberünk személyisége, no meg velünk való viszonya jelenik meg az adatlapon. Különösebb jelentősége ennek mondjuk nincs, csak élethűbbé teszi a konferenciákat. Persze megtehetjük azt is, hogy rábízzuk az asszisztensre az összejövetelen való megjelenést, erről viszont meglehetősen negatív tapasztalatokkal rendelkezem. Egyrészt ha ront, attól még a fél csapat ugyanúgy idegrohamot kap, mintha mi tennénk, másrészt néha elképesztő blődségeket bír mondani. A hagyományosan idegbeteg támadójátékot játszó csapatom hazai fellépése előtt például biztosította a médiát, hogy mindent a védekezésnek rendelünk alá, amitől persze néhány játékos is meglepődött – én nem kevésbé, nem is lettünk vele nagy haverok. Mondjuk úgy, hogy az új funkció megjelenése pozitív, ám tekintsük ezt csak egy kezdetnek, mely inkább a következő részekre forrhat ki igazán.

Football Manager 2009

És most hagyjuk a médiát, térjünk át a csapat belső ügyeire, például az edzésre. Az eddigi epizódok kínzó baromságának tekinthettük azt, hogy a valódi játékosok egy része rendelkezett úgynevezett "preferált mozdulatokkal", mely alatt olyasmiket kell érteni, mint például a bal szélen fut, vagy nem erőből lő, hanem helyezni próbál. Aztán ahogy teltek az évek, az új, kreált (esetleg nem olyan híres) embereink már nem rendelkeztek hasonló tudással... Idáig. Mostantól ugyanis lekommunikálhatjuk kiválasztottunkkal, hogy mit is várunk tőle. Aztán ő vagy elfogadja bölcselkedésünk, vagy nem, de ez már egy másik kérdés, lényeg, hogy ezzel a módszerrel legjobbjaink az általunk megfelelőnek vélt mozdulatok csiszolásával törődnek, hogy idővel az megjelenjen adatlapjukon. Sőt, ha úgy látjuk, hogy mégsem volt ez olyan jó ötlet, akkor fel is kérhetjük rá, hogy nagyon gyorsan felejtse el – aztán vagy kapunk egy okét, vagy nem. Némileg egyszerűsítették az úgynevezett példakép/oktató részt is: ifijeinket, ha egy megfelelően rutinos játékoshoz rendeljük őket, ellesik azok preferált mozdulatait. Piros pont, még ha néha kissé nehéz is megállapítani, hogy kihez ki passzol.

Aztán persze jöhet a taktika: az egyetlen olyan "újdonság", amiért viszont fekete pöttyöt érdemelnek. Mert míg például a CM-ben bárkit bárhova rakhatunk a táblánkon, addig az FM-nél továbbra is megmaradtak a fix pontok, ráadásul most már a nyilak is leegyszerűsödtek. Az előző epizódokban pedig már csavarhattuk is a vonalakat (ami arra szolgál, hogy mutassa a játékosnak, hova fusson támadásnál, ha üresben van). A 2009-ben nem fogunk semmit sem csavargatni. Derék kis nyilunk ugyanis vagy csak előre, vagy csak hátra mehet, és maximum egy kockányit – én nem tudom, hogy ez kinek jutott az eszébe, de jövőre talán kimaradhatna a fejlesztés nemes metódusából, mert elképesztően nagy baromság. Gyakorlatilag ez a rész amúgy sem fejlődött semmit, de ezzel az újítással megfejelve kimondottan gyengének ítélhető meg. Azt meg csak halkan teszem hozzá, hogy a felkínált alaptaktikák legalább 50%-a tökéletesen használhatatlan, szóval ha van olyan része az FM-nek, amit ideje lenne átdolgozni, az ez.

Football Manager 2009

És ha kész a taktika, jöhet a meccs. Ami, mint már említettem, mostantól 3D-ben eszi meg az összes RAM-unkat (nem kicsit lelkiismeretesen). Azért senki se számítson mondjuk a PES 2009 szintjére, de amit hoznia kell, azt hozza. Sőt, úgy gondolom, hogy tökéletesen passzol a játékhoz, átláthatóbbá válik a meccs, meg hát az ember amúgy is vizuális típus. Szerencsére nem csak egy kameranézetből láthatunk rá büszkeségeinkre, hanem többféle nézetből is választhatunk, így aztán mindenki megtalálhatja a számára ideálisat. Szintén újdonság az asszisztensünk beszólogatása, ő ugyanis az új epizódban már csinál is valamit a fizetéséért, konkrétan folyamatosan tájékoztat minket a megfelelő menüpontban a csapat hibáiról. Azt nem mondom, hogy mindenható, vagy hogy nincsenek baromságai, de néha azért jó ötleteket tud adni, szóval vegyük pozitívumnak a beépítését. Ami viszont nem tetszik, hogy a csapatmegbeszélés rész maradt a régiben. Van pár közlési lehetőség a meccs elején, a félidőben, és persze a 90 perc után, amit odamondhatunk játékosainknak, a baj csak az, hogy két forduló után simán ki lehet ismerni a megfelelő kombinációkat. Mert mondjuk, ha a félidőben 4:0-ra vezetünk, és tudatjuk a legénységgel, hogy mindenki fantörpikus, akkor a srácok a második félidőben kötelezően szétlustulnak, aztán a végén örülhetünk a 4:3-nak is (szokás szerint mind a három gól a 90. perc után esik). Jó lenne már picit megkeverni a lapokat, több választ megadni, vagy csak átalakítani a feleslegesek kiszűrésével, és akkor nem hápognék én sem.

A cikk végén talán érezhető, hogy nem voltam tökéletesen elégedett az FM idei epizódjával, de azért ne essünk át a ló túlsó oldalára se. A Football Manager 2009 szokás szerint az év menedzserjátéka, egy élő, hatalmas és igen összetett világgal, aminek az alapjait sem lehetne 30-40 ezer karakter alatt elmesélni, ám egyes – régi – hibái egyre bosszantóbbak, melyeket ideje lenne orvosolni. Mondjuk a 2010-es epizódban. Addig meg elleszünk a 2009-cel is, mert az FM – hűen önmagához – most is megunhatatlan. ■

értékelés

Football Manager 2009

Football Manager 2009
Pozitívumok
  • Menedzser
  • Foci menedzser
  • Football Manager
Negatívumok
  • A nyilakat diszkriminálják
  • Bosszantó, régi hiányosságok
8,5
grafika n/a
hangok n/a
játszhatóság 8
hangulat 9
Football Manager 2009Football Manager 2009Football Manager 2009Football Manager 2009Football Manager 2009Football Manager 2009
Football Manager 2009
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Football Manager 2009

hozzászólások (44)

Banane
Banane 2009.05.17. 20:20
Zapatát pont most dörgölték az orrom alá az asszisztensek de Fazio új és ígéretesebbnek tűnik mint Zapa...nagy talány :)
savanyu
savanyu 2009.05.17. 20:25
A félreértések elkerülése végett: én őt soha nem venném meg. A németes múlttal rendelkező támadókp. nagyon gyengék lettek (van der Vaart, Diego). Viszont Dzagoev a 9.3.-ban egy igazi gyöngyszem :-)
Banane
Banane 2009.05.17. 20:26
Moutinho meg szintúgy nem jön ő vele is egészen 20 ig mentem el,Sporting játékosait inkább kihagyom Dzagoev pedig ígéretesnek tűnik azt hiszem meg is szerzem de ő csak a jövő csapatában lenne alapjátékosom szerintem.
Banane
Banane 2009.05.18. 00:21
És Igen! Leigazoltam a kérdőjeles pozíciókba Lassana Diarrat és Faziot. Nem is akarom megmondani Diarrat mennyiért kaparintottam meg de a Transferbe beszállt a Real Madrid a Chelsea és az Arsenal,aztán elkapott az igazolási hév vagy mi:).Egyébként azért volt szükség Diarrara mert Moutniho elutasította szerződést mondván kötődik a klubjához. Azt még hozzátenném hogy a 9.3.0 ás patch installálása után megjavult a cucc valamiért :)
Raistlin666
Raistlin666 2009.05.18. 05:44
Talán mert 9.3 nélkül egy nagy bughalmaz a kicsike...:-P
ajánlott olvasnivaló