Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Guitar Hero: Metallica (PS3)

Zseniális számlistával várja a keményebb rock kedvelőit az új zenei játék.

2009.05.26. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A Guitar Hero sorozat igencsak kinőtte magát indulása óta: a gitáros ritmusjátékból a legutóbbi Guitar Hero World Tourral egy akár négy fő részére nagyszerű szórakozást nyújtó csomag lett . Amellett pedig, hogy remek újdonságokkal készül a GHWT ősszel megjelenő folytatása, a Guitar Hero 5, közben egy-egy oldalág is megjelenik. Jelen esetben ez egy egyetlen együttes köré épülő verziót jelent, melyben a metálzene egyik alapköve, a Metallica játssza a főszerepet.

Guitar Hero: Metallica (PS3)
Kirk a kivetítőn

Az Activison gitáros játéksorozatában már találkozhattunk hasonlóan egyetlen banda zenéjére alapozó epizóddal, ez pedig a Guitar Hero: Aerosmith volt. Most James, Lars, Kirk és (Jason helyett) Robert négyese került sorra, és úgy gondolom, nagyon jó választás volt, hiszen pályafutásuk alatt rengeteg remek számmal kényeztették el a keményebb rockzene kedvelőit. (És személy szerint már a Rock Bandben is az Enter Sandman volt az egyik nagy kedvencem, melyet Expert fokozaton is 97%-osra tudok benne teljesíteni.) De hogy ne csak a Metallica faneknek legyen jó szórakozás a játék, ezúttal is bekerült 21 szám olyan zenekaroktól, amelyek munkássága inspirálta a fiúkat, vagy fordítva, akik példaképüknek tekintik őket. Így a 28 Metallica dal mellett olyan előadók 1-1 számát játszhatjuk, mint például a Queen, a Motörhead, Bob Seger, a Mercyful Fate, a Foo Fighters, a Mastodon, a Slayer vagy a System of a Down. A tracklista tehát elég széles, igaz, szívesen láttam volna még 5-10 Metallica számot benne.

A játék keretsztoriját természetesen a San Francisco-i négyes köré alakították ki: egy baráti társaság egy Metallica koncert hatására úgy dönt, zenélni kezd, és sikerül előzenekarnak szerződniük melléjük. Ennek megfelelően hol az általunk kreált csapattal, hol az ismert négyessel léphetünk színpadra a metálbanda valós életében is fontos szerepet betöltő helyszíneken (mint például a moszkvai Tushino reptér, ahol egy ingyenes koncerten félmillió ember előtt léptek fel 1991-ben, vagy az angliai Donington Park). Az "előzenekarhoz" mi magunk alakíthatjuk ki zenészünk és hangszerünk kinézetét, ahogy azt már a GHWT-ben is megtehettük, míg a Metallica számait játszva annak tagjai vannak a színpadon. Ehhez természetesen bevitték őket a motion capture stúdióba és felvették jellemző mozdulataikat, beállásaikat. Mindez pedig – amellett, hogy a helyszínek már önmagukban is igen látványosak lettek, ügyesen reprodukálva egy-egy koncerthelyszínt – fantasztikus hangulatot eredményez az egész játék során. A rajongók például örömmel fedezhetik fel a Cunning Stunts koncert DVD-n is látható színpadot, vagy az ...And Justice for All album borítójáról is ismert szobrot az egyik díszlet elemeként. De már az indulás is frenetikus, ugyanis a játék a koncertekről is ismerős Ecstasy of Gold (Morricone) intróval nyit, melynek során Jamesék a színpadra vonulnak. Az élő szereplések atmoszféráját pedig szintén igyekeztek minél jobban megragadni, a közönség zajával és az énekes egy-egy beszólásával is megfűszerezve az egészet.

Guitar Hero: Metallica (PS3)
Lars Ulrich és James Hetfield

Míg a játékmenet alapvetően maradt ugyanaz, mint a Guitar Hero World Tourban, történt némi okos ráncfelvarrás a kezelőfelületen. Így például együttesben játszva mindenki a saját "kottája" mellett láthatja, hogy áll a sikermutatója, ami sokat segít, hiszen eddig ez az információ bal felül, igen apró méretben volt, így zenélés közben nehéz volt hirtelen rápillantani. Sőt, ha nagyon gyengék vagyunk, nemcsak a mutató megy pirosba, de az egész sávunk is elkezd pirosban villogni. A GH Metallicában megtalálhatjuk a Head to Head játéklehetőséget, ahol két Face Off és Pro Face Off módban azonos hangszerrel egymás ellen versenghetünk a minél több pont eléréséért. Illetve visszakerült a Battle mód is, melyben a GH3-hoz hasonlóan szívathatjuk egymást különböző gonosz powerupokkal: balkezes módra válthatjuk egy időre a másik sávját, a Trapped Under Ice-szal lefagyaszthatjuk a másik hangszerét, amit a whammy kar rángatásával törhet fel, vagy a Damage Inc-cel "kiakaszthatjuk" az egyik gombját, amit így vissza kell először ütögetnie. A dobos számára eggyel több nehézségi fokozat került a játékba, a készítők ugyanis rájöttek, hogy Lars dobolási technikáját az alap dobkészlettel nem lehet teljesen reprodukálni. Így aki vesz egy második lábpedált (nem kell megijedni, mindössze kb. 3000 forintba fog kerülni), és a hozzá kapott elosztóval a meglévő mellé köti, az az Expert+ fokozatot kiválasztva ugyanazt a lábmunkát kell, hogy elvégezze, amit Mr. "utálom a Napstert" Ulrich is csinál. Ez azonban tényleg csak az igazán profiknak ajánlott...

A Metallica számok struktúrája amúgy alapvetően nem mindig kedvez a többszemélyes játéknak. Egy-egy gitárszóló alatt az énekes elunhatja magát, egyes részeknél pedig Lars pihen, ilyenkor beadják a hullámos sávot, és azt üthetünk a dobon, ami jólesik. Azonban ez nem feltétlenül szerencsés, mert ha a nagyobb pontszámra hajtunk, célszerű ugye minél többet a dobokra csapni, csak hát ha másokkal közösen játszunk, a ritmustól eltérés a többieket össze is zavarhatja. Azért ennek ellenére igen jó számlista került a játékba, mely tartalmaz szinte minden fontos Metallica tracket, a "klasszikusoktól" (For Whom the Bell Tolls, One, Seek and Destroy) a populárisakig (Nothing Else Matters, The Unforgiven). De a korábbi évtizedekből, más előadóktól bekerült számokból is sok lehet ismerős a Metallica rajongóinak, hiszen a Garage Inc. albumon ezek feldolgozásait lehetett hallani. És nem fukarkodtak a 7-8 perces számokkal sem, gondoljunk csak a már említett One-ra, vagy az éneket nélkülöző, nem kevésbé zseniális Orionra.

Guitar Hero: Metallica (PS3)
Robert Trujillo, Lars Ulrich és James Hetfield

Nem maradt ki a játékból a GHWT-ben megismert zeneszerkesztő, ezen felül pedig különböző extrákat is kapunk a korongon. Egyrészt elolvashatjuk a dalszövegeket, némelyik számhoz pedig a korábbi MTV-s Pop-Up videókhoz hasonlóan információkat láthatunk a képernyőn. Emellett megnézhetünk jó pár videót is, melyek között akadnak hivatalos koncert bootlegek, de bepillanthatunk a játék motion-capture felvételeibe is.

A Guitar Hero Metallica egy jól sikerült darabja a GH szériának, hiszen egy neves és méltán népszerű együttes számaira alapoz, melynek nagyon sokan örülhetnek a rockerek közül. Talán egyetlen negatívumának hozható fel, hogy sokkal több Metallica számot is el tudnék képzelni benne. Akinek pedig esetleg mégse lennének a San Francisco-i fiúk a kedvencei, annak majd esetleg a szintén idénre várható Guitar Hero Van Halen megfelelő szórakozást biztosíthat, amíg a mindannyian lelkesen várakozunk a GH5-re. ■

értékelés

Guitar Hero: Metallica (PS3)

Guitar Hero: Metallica (PS3)
Pozitívumok
  • Zseniális számlista
  • Látványos díszletek
  • Fantasztikus hangulat
  • Metallica!
Negatívumok
  • Lehetne még több Metallica szám
9,0
grafika 9
hangok 10
játszhatóság 9
hangulat 10
Guitar Hero: Metallica (PS3)Guitar Hero: Metallica (PS3)Guitar Hero: Metallica (PS3)Guitar Hero: Metallica (PS3)
Guitar Hero: Metallica (PS3)
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Guitar Hero: Metallica (PS3)

hozzászólások (2)

core2duo
core2duo 2009.10.06. 18:27
vajon pc-n megjelenik?.......jo volna:-)
ajánlott olvasnivaló