25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Samsung SPF-107H digitális képkeret

Kipróbáltuk az új 10 collos képkeretet.

Írta: Dino 4 hozzászólás

Néhány éve, a kisméretű LCD panelek olcsóbbá válásával párhuzamosan indultak igazán világhódító útjukra a digitális képkeretek. Az általában valamekkora beépített memóriával, USB porttal és kártyaolvasóval felszerelt, 7-10 hüvelyk közötti képátlójú kijelzők ára pedig lassan csökkenésnek is indult, így elkezdtek egyre elérhetőbbé is válni.

Hogy mire is jó egy digitális képkeret? Elsősorban arra, hogy nappalink díszeként saját fotóink jelenjenek meg rajta, váltakozva. Vagy például a család idősebb tagjainak ajándékozva, és a memóriáját alkalmanként frissítve ők is folyamatosan nézegethessék az aktuális családi fényképeket. Használatuk ugyanis jellemzően nincs túlbonyolítva: képváltás előre-hátra, pár funkciógomb, aztán kész. Azért a gyártók igyekeznek további okosságokat is belepakolni, így van például olyan, amely aláfestő zenét is játszik MP3-ból, esetleg videó-megjelenítésre is képes, vagy wifin keresztül tud adatokat beolvasni. Nemrégiben a Samsung legújabb modellje fordult meg szerkesztőségünkben, lássuk, ők mivel próbálnak kitűnni a konkurensek közül!

Az SPF-107H jelzésű modell egy igen elegáns megjelenésű képkeret, fekete kávájának átlátszó pereme is van. A hátoldalából hajtható ki a támasz, mely enyhén döntve tartja meg az eszközt az asztalon. Az áramellátásról egy tápegység gondoskodik, akku nem található az SPF-107H-ban. A 10 collos (25,4 cm) átlójú LCD panel 1024*600-as felbontású, azaz nagyjából 16:9-es oldalarányú. A beépített 1 GB memória rengeteg fotó tárolására elegendő, de az USB portra pendrive-ot is köthetünk, mindemellett pedig SD kártyaolvasó is található a hátlapon. A képkeret JPEG formátumú képeket képes megjeleníteni, de kivételt jelentenek a progresszív és CMYK JPEG-ek.

A belső memóriát úgy érhetjük el, hogy a mellékelt USB kábel segítségével a számítógépre kötjük a képkeretet. Azonban egy extra funkció is ezen kábel segítségével használható: ha egy kis programot telepítünk számítógépünkre, az SPF-107H kijelzőjét kiegészítő mini monitorként is használhatjuk, például üzenetküldő programunk ablakát helyezve el rajta. Mivel a kijelző képfrissítési sebessége nem az igazi, csak ritkán változó ablakokat érdemes áthúzni rá, de még így is sokszor lehet praktikus a használata.

A képek megjelenítése diavetítésként működik, a kiválasztott fotókat egymás után, bizonyos időközönként váltja a kijelzőn. Ehhez rengeteg átmenet van, hogy látványosabb legyen a váltás. Plusz akár naptárat és órát is megjeleníthetünk a képeken, hogy hasznos információval is szolgáljon egyúttal a képkeret a fotók megjelenítése mellett. A képminőség teljesen jó, azonban az LCD kijelző miatt a függőleges láthatósági szög viszonylag csekély, érdemes tehát szemből nézni rajta a képeket.

Egy dolgot nem tudtam megfejteni az SPF-107H tesztelése során. Nevezetesen azt, hogy vajon miért döntöttek a tervezők a 16:9 oldalarányú kijelző mellett, miközben a ma kapható fényképezőgépek leginkább 4:3 illetve 3:2 arányú fotókat készítenek. (A 10*15-ös szabvány fotóméret is 3:2 oldalarányú.) Az LCD-n így a legtöbb fotó mellett ugyanis így a két oldalon egy-egy fekete sávot láthatunk.

A Samsung SPF-107H digitális képkeretet nagy kijelző és igen elegáns megjelenés jellemzi, a számos effekt pedig a fotók megjelenítését külön fel tudja dobni. Sok extra funkció ugyan nem került bele, de igazából nincs is ennél többre szükség. 2 év garanciával került a boltokba, bruttó 40000 forintos ajánlott végfelhasználói áron.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Samsung SPF-107H digitális képkeret
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Dino
Dino [5963]
Eric: Akkor már nem volt nálunk a képkeret emlékeim szerint, szóval ezt nem tudtam kipróbálni.
Eric
Eric [20761]
Ha jól láttam, van egy 2009.05.21-i keltezésű firmware upgrade hozzá.
Az sem oldja meg a problémát?
Dino
Dino [5963]
Kis kiegészítésül a cikkhez: Nem teljesen értem, hogy a progresszív JPEG kezelése miért okoz problémát egyes képkereteknek - egy Toshiba modellnek például semmi baja nem volt vele. (A kézikönyvben megtalálható amúgy erre az utalás, de azt ugye vásárlás előtt nem szoktuk nagyon nézegetni.) Úgy gondolom, eléggé elterjedt a progresszív JPEG is, lassú mobilinternetes kapcsolat esetén még haszna is lehet (más esetben modemet már úgyse szokás használni), és nem hiszem, hogy programozásilag nagy extra munkát jelentene ezt is kezelni, végülis a PC-s képnézőprogramoknak se okoz gondot.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)