25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Wii Sports Resort

12 sportággal és egy pontosabb érzékelővel állt elő a Nintendo.

Írta: Dino 2 hozzászólás

A Nintendo három évvel ezelőtt forradalmi változást hozott a játékkonzolok vezérlésében. A Wii Remote és Nunchuk kombinációval ugyanis sutba dobta az eddigi analóg és digitális karokra épülő irányítási módszert, és jóval intuitívabb megoldásokat adott a játékosok és a fejlesztők kezébe. Az alapgéphez járó Wii Sports négy sportága pedig demonstrálta is ezen lehetőségek alapjait, hosszú távú szórakozási lehetőséget nyújtva a vásárlóknak (akik közül valószínűleg többen nem is nagyon vettek más játékot a gép mellé, inkább teniszeztek megállás nélkül :-) ). Az irányítás pontosságán azonban még volt mit javítani, ehhez készült el mostanra a MotionPlus kiegészítő, melynek képességeit a szintén újdonságként boltokba került Wii Sports Resort hivatott prezentálni.

Wii Sports Resort

A MotionPlus egy kis műanyag eszköz, melyet a Wii Remote végéhez kell csatlakoztatnunk. Egy szilikon tokot is kapunk hozzá, mely még jobban összeszorítja a két részt, és egyúttal védelmükről is gondoskodik (igaz, az elemcserét macerássá is teszi). Az érzékelőt időről időre kalibrálni kell, ehhez vízszintesen az asztalra kell raknunk a Remote-ot, és pár másodpercig úgy hagynunk. Az alján ugyanúgy megtalálhatjuk a Nunchuk csatlakozóját, szóval nem zárja ki egymást a két kiegészítő. Technikai oldalról nézve egy új érzékelő található a MotionPlusban, mely két tengely körül figyeli az elfordulást, és ennek adatainak feldolgozása a Remote-ban lévő érzékelőkkel közösen történik meg. Ezáltal összetettebb mozdulatokat tud pontosan érzékelni már a kontroller.

A Wii Sports Resort a Wuhu névre hallgató trópusi szigeten játszódik, és 12 sportágat tartalmaz. Igaz, ez a szám valójában nem is teljesen fedi a valóságot, mivel szinte mindegyik versenyszám több változattal is rendelkezik, de ezekre még később visszatérek. A korong behelyezése után rögtön bedobnak minket a mélyvízbe, pontosabban fölé, mivel egy ejtőernyővel a hátunkon kell kiugranunk egy repülőből, hogy így érkezzünk meg a szigetre. Zuhanás közben aztán a kontroller döntésével mozgathatjuk Mii figuránkat (igen, természetesen ezúttal is saját karakterünkkel vághatunk neki a sportágaknak), másokhoz hozzáfogódzkodva, vagy modellt állva a fotósnak. De mindez igazából csak egy kis ízelítő, mely a játék első futtatásakor indul el, utána már mi magunk választhatjuk ki, hogy melyik minijátékkal szeretnénk játszani. Lássuk hát, mik várnak ránk!

A menüben sorban haladva első a kardozás, melyben a MotionPlusnak köszönhetően igazán pontosan követi a képernyőn lévő kard a kezünkben lévő Remote mozgatását. Első körben egy ellenféllel szemben csapkodhatunk, míg valamelyikünk le nem esik a platformról a vízbe, vagy le nem jár az időnk. Második feladatként az elénk helyezett tárgyakat kell minél gyorsabban a megfelelő irányba csapással kettészelni. Ezt is játszhatjuk egyszerre ketten. Végül pedig az egyre nagyobb hullámokban ránk támadó MI ellenfeleket kell lekaszabolnunk az egyre nehezedő pályákon. Ez a játék jelenti talán a legnagyobb kihívást az egész Sports Resortban.

Wii Sports Resort

A wakeboardra szállva a motorcsónak mögött kialakuló hullámokon kell ugratnunk, két kézzel megmarkolva a Remote-ot. Az egymást követő ugrások aztán egyre magasabbak és látványosabbak lesznek, így egyre több pontot érnek – igaz, jobban és jobban kell koncentrálnunk, hogy a leérkezés is jól sikerüljön. Többen játszva egymás után indulhatunk neki az óceán vizének. A következő sportág a frizbi, melyben első körben egy kutyának kell dobni a korongot. Ha jó irányba repül és sikeresen elkapja, sok pontot kapunk. A második játék a golffal ötvözi a firzbit: golfpályákon kell végighaladnunk a korong dobálásával.

Már a Mario & Sonic at the Olympic Games játékban is nagy kedvencünk volt az íjászat, így a tesztelés megkezdésekor ezt választottuk elsőként. És nem is csalódtunk benne: az irányítás sokkal jobban adja magát, mint a SEGA játékában, és a kihívás is nagyobb a folyamatosan távolodó, majd néha mozgó célpontokkal együtt. Nagyon meg kellett erőltetnünk magunkat, hogy a többi sportágra továbblépjünk. :-) Ezt szintén felváltva lehet többen játszani, maximum négyen.

A kosárlabda két játékot foglal magába. Az egyiket a hárompontosok dobása jelenti, melyben különböző helyekről kell a kosárra hajítanunk a labdát. Igen pontos mozdulatot igényel ez a játék. A másik altípus a kétszemélyes játék, melyben mindkét játékos egy-egy háromfős csapatot irányít: egyik a támadó, másik a védekező, aztán helycsere, míg le nem jár az idő.

Wii Sports Resort

Mivel a Wii Sportsban legjobban a teniszt szerettük, a ping-pongra igen kíváncsiak voltunk. Azt kell mondjam, hogy pozitív és negatív érzések is kialakultak bennem a kipróbálása után. Az irányítás egyszerűen zseniális, az új érzékelő hihetetlen pontos ütéseket és csodálatos csavarásokat tesz lehetővé. Ugyanakkor a teniszben az volt talán a legjobb, hogy egyidejűleg négyen is lehetett játszani a pályán – nos, ez most sajnos eltűnt, a ping-pong asztal mellett talán sok lett volna négy játékos. A kétszemélyes (élő vagy MI vezérelte játékos elleni) meccs után a másik játékmód az ún. "Return Challenge", melyben az egymás után érkező labdákat kell visszaadnunk, minél tovább.

Golf már volt a Wii Sportsban is, azonban a pontosabbá vált mozgásérzékelés demonstrálásául most is bekerült a játékba. Egy 18 lyukú pályát vagy annak egyes részeit járhatjuk be. Mivel a MotionPlus a tengely körüli elforgatást igen pontosan leköveti, nagyon oda kell figyelnünk, hogy ne csavarjuk meg menet közben a Remote-ot, különben nem oda fog repülni a labda, ahova szeretnénk. Egyúttal sokkal könnyebb lett a kis, pontos ütések kivitelezése is. Szintén nem újdonság a bowling, amelyről szintén az mondható el, hogy az irányítása sokkalta jobb lett, mint korábban volt. Olyan szép íveket adhatunk a labdának elhajításkor, hogy csak na! Erre külön játékmód is épül, melyben akadályokat kell kikerülnünk, és úgy ledönteni a bábúkat. Több játékos esetén a pályák nehézségét okos módon személyre szabottan állítja, eredményünk alapján. Ezek mellett kapunk egy 100 bábúval operáló játékmódot is, mely szintén irtó nagy móka. Elsőre nehéznek tűnik, de aztán látva, hogy dominószerűen viszik magukkal egymást a bábúk, annyira aztán nem lesz ijesztő. A meglepetés igazából csak akkor következik, amikor balszerencsénkre a pálya két távoli szélén marad állva egy-egy bábú: ekkor igen nehéz dolgunk van, ha le akarjuk aratni mindet.

Nagyon kevés sportághoz van szükségünk a Nunchukra, ezek egyike a jetski. Úgy kell tartanunk a két kontrollert, mintha tényleg egy jetskin ülnénk, a B gombbal adhatunk gázt, és a vezérlők döntögetésével kormányozhatunk a kapuk között. Lehetőség van osztott képernyőn egyszerre ketten is versenyezni. Szintén a vízen folyik az kenuzás. Akár négyen közösen is evezhetünk egy hajóban, két kézzel megmarkolva a Remote-ot, és úgy lapátolva vele, mintha igazi evező lenne nálunk. Verseny módban kettőtől négy játékos vehet részt, egymás ellen vagy kooperatívan.

Wii Sports Resort

Legkevésbé a kerékpározás tetszett, mely során a két kontrollert fel-le kell mozgatni, így pedálozva. Néha persze pihenni is kell, hiszen nem csak mi fáradunk el, hanem Miink is. :-) Ketten egymás ellen is lehet játszani, osztott képernyős módban. A végére a légi sportok maradtak, mely három játékmódot foglal magába. Az első a már említett ejtőernyős ugrás, melyben úgy kapunk sok pontot, ha minél többekkel összekapaszkodunk, és a fotózás pillanatában lehetőleg a kamera felé vigyorgunk. A másik kettőben egy repülőgépet vezérelhetünk, vagy a sziget légterét felfedezve, vagy egy másik játékossal szembeszállva a másik gépén lévő lufira lövöldözve. Az előbbiben a sziget számos nevezetességeit kell megadott időn belül végigjárnunk, ha sok pontot szeretnénk begyűjteni.

Hosszúra nyúlt a Sports Resort sportágainak felsorolása, de annyi érdekes és jó játék van benne, hogy úgy gondolom, mindenképpen megért ennyit. Ha nem is nevezhető száz százalékosan kiválónak a választék, garantált, hogy mindenki talál legalább 4-5 olyat, mellyel szívesen tölt el újra meg újra hosszú órákat – különösen barátokkal együtt játszva. Egyetlen negatívumnak talán annyit tudok felhozni, hogy a MotionPlus érzékelővel véletlenszerű időközönként előfordult, hogy pontatlanul kezdett működni, ilyenkor azonban egy gyors kalibrálás után már folytathatjuk is a játékot.

Az új érzékelővel a Nintendo igazán pontos irányítási lehetőséget adott a játékfejlesztők kezébe, melynek néhány lehetőségét kiválóan demonstrálták a Wii Sports Resortban. A 12 játékot (és mindegyikből 2-3 alváltozatot) tartalmazó program igazán nagyszerű utódja a Wii Sportsnak, minden Wii mellett ott a helye. A dobozban egy darab MotionPlus jár mellé, így a többszemélyes játékokhoz szükséges lesz pár további kontroller-kiegészítő beszerzése is. A tesztelés során viszont bebizonyosodott számunkra, hogy megéri a befektetést – főleg, hogy ezentúl más kiadók egyes játékai is ki fogják használni a MotionPlus adta plusz érzékenységet.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%
grafika
8
hangok
8
játszhatóság
9
hangulat
10
Pozitívumok
 • Rengeteg jó játék érdekes variációkkal
Negatívumok
 • Többszemélyes játék több MotionPlusszal az igazi
 • A MotionPlus időnként kalibrációt igényel

További képek

 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports Resort

Wii Sports Resort

Platform:

Kiadó: Nintendo

Megjelenés: 2009. július 24.

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

thecure1972
thecure1972 [1]
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni. Most vettünk egy piros limited wii-t. Nagyon jól müködik minden egy valamit kivéve. A Sport Resort-ban a ping-pong-nál 1 menet után már rosszul érzékeli a távirányitótt. Hiába kalibrálom, attól se lesz jó. ki kell lépnem a játékból és újra inditani. Elöre is köszönöm a segítséget
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)