25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Samsung S1 Mini és S2 Portable hordozható winchesterek

Két USB-s mobil merevlemezt próbáltunk ki.

Írta: Dino

A pendrive-ok mérete folyamatosan nő, már a 256 GB-ot is elérték, de hasonló kapacitásbeli fejlődés tapasztalható a merevlemez típusú hordozható tárolóeszközök területén is. Létjogosultsága pedig mindenképpen van ennek a termékcsoportnak is, hiszen bár alapvetően sérülékenyebbnek tekinthetők flash memóriás társaiknál, kapacitásban messze vezetnek, és az egy GB-ra jutó költségük is jóval barátibb. A Samsung két USB-s modelljét próbáltuk ki.

Az S1 Mini a nevéhez méltóan igen kicsi: az 1,8 collos, 4200-as fordulatszámmal pörgő merevlemezt egy 62*15*87 mm méretű tok rejti magába, tömege mindössze 91 gramm. A számítógépre kapcsoláshoz egy 10 centis USB kábelt kapunk mellé. A tesztelt 120 GB kapacitású változat mellett 160 és 250 GB-os létezik belőle, fekete, fehér, vörös, kék, barna és pink színvariációkban (nem mindegyik kapacitású változat érhető el mindegyik színben). Az S2 Portable típusban már gyorsabb, 5400-as fordulatszámú winchester található, de ez már nagyobb is, 2,5 hüvelykes merevlemez került bele, a teljes külső mérete pedig 82*17*111 mm, tömege 150 gramm. Kapacitásban 160, 250, 320 és 500 GB a jelenleg elérhető választék, színekben pedig fekete, fehér, vörös és barna létezik belőlük. Extraként egy bőr tokot is kapunk hozzá, a normál USB kábel mellett pedig egy Y alakú is jár hozzá, mivel egyes gépeken egyetlen USB port nem feltétlenül ad neki elegendő áramot.

Mindkét modell elegáns megjelenésű, fényes külsején mindössze egyetlen USB csatlakozót találunk, a működést jelző LED pedig átfénylik a borításon. A maximális sebesség eléréséhez USB 2.0-ás portra kell rákötnünk, máskülönben a csatlakozás sebessége jelenti a szűk keresztmetszetet. A LED használat közben villog, máskülönben folyamatosan ég, hogy lássuk, mikor van a gépre csatlakoztatva a winchester. Az alapból FAT32-re formatált merevlemezt átformatálhatjuk NTFS-re, így Windows alatt megszűnik a 4 gigás fileméret-korlát. (És ezzel eljutottunk a hordozható merevlemezek másik előnyéhez a flash-es pendrive-okkal szemben, az utóbbiakat ugyanis nem célszerű NTFS-re formázni, mivel az igen jelentősen csökkenti élettartamukat.)

Két, Windows alatt futó szoftver is jár mindegyik winchesterhez. Az Auto Backup nevének megfelelően adataink biztonsági mentését segíti: beállíthatjuk, hogy gépünk mely könyvtárairól készüljön mentés, és manuálisan, vagy a program időzítőjét használva automatikusan történhet utána a backup. A SecretZone használatával egy külön partíciót hozhatunk létre a külső merevlemezen, melyhez csak a választott jelszó megadása után férhetünk hozzá. Egyszerűen kezelhető, alapfunkciós programokról van szó, tehát nem kell például backup terén egy Norton Ghostra számítani, de teljesen jól használhatónak tűntek.

Adatok másolásával kicsit tesztelgettük a két winchester sebességét is. Az S1 17-20 MB/sec-el írt és 22-24 MB/sec sebességgel olvasott, míg az S2 a benne lévő nagyobb fordulatszámú merevlemeznek köszönhetően valamivel gyorsabbnak bizonyult: 21-25 MB/sec írási és 24-25 MB/sec olvasási sebességet jelzett az óra. (És itt nem kell laboratóriumi mérésekre gondolni, életszerű használat közben inkább nagyságrendileg voltunk kíváncsiak a sebességükre, 3-50 MB közötti file-okat vegyesen használva.)

A Samsung S1 Mini kapacitástól és kereskedőtől függően bruttó 21500-35000 forint közötti áron kapható, az S2-es 160 GB-os verziója 17000 forint körül indul, míg az 500 gigás változat kb. 29 ezer forintba kerül. A gyártó 3 év garanciát vállal rájuk.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Samsung S1 Mini
  • Samsung S2 Portable
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!