25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Toshiba Satellite A500

Egy multimédiás felhasználásra szánt noteszgép járt nálunk.

Írta: Dino

A Toshiba notebook-választékában minden felhasználói igényre megvan a megfelelő típus, a netbookoktól kezdve egészen az üzleti modellekig. Ezen a skálán valahova a két véglet közé helyezhető a multimédia és játék célú gépek csoportja, igaz, ha teljesítmény szerint nézzük a listát, akkor jellemzően ezek vannak a csúcson. Az év elején tesztelt Qosmio X300 egy gamer notebook volt, a Satellite A500 viszont inkább általánosabb multimédiás felhasználásra lett kihegyezve. Lássuk, mit is tud!

Designból ismét ötösre szerepelt a Toshiba, egy újabb csodás külsejű gép járt nálunk, fényes fekete burkolatát szürke íves vonalak díszítik. Kinyitva elénk tárul a 16 collos, 1366*768 pixel felbontású LCD kijelző és a teljes méretű, numerikus részt is tartalmazó billentyűzet. A touchpad szintben a körülötte lévő, a fedőlap designját továbbvivő felülettel egy síkban van, rücskös felülete különbözteti meg környezetétől. Felette egy fehér fénycsík jelzi, hogy üzemképes állapotban van, ha viszont nincs szükségünk rá, egy gombnyomással inaktívvá tehetjük. A képernyő alatt két oldalon egy-egy Harman Kardon hangszórót találunk, köztük pedig a bekapcsológombot, valamint érintőgombokat, leginkább multimédia vezérléshez (MediaPlayer indítás, hangerőszabályzás, play/pause, léptetés előre-hátra), valamint egy Eco elnevezésű gombot. A kijelzőt amúgy igen széles, masszívnak tűnő zsanér tartja.

Csatlakozókból is szépen ellátták a gépet. A bal oldalán USB, VGA, gigabites Ethernet, HDMI kimenet, sATA/USB, ExpressCard, mikrofon és fejhallgató foglalatok találhatók. Jobb oldalra egy optikai meghajtó, két további USB port, a tápcsatlakozó és a Kensington zár mélyedése került. Végül elöl helyezkedik el a rádióantenna ki/bekapcsolására szolgáló tolókapcsoló, egy SD/MS/xD kártyákat fogadó memóriakártya-olvasó és a távirányító infra érzékelője. Beépített perifériaként ebben a típusban is kapunk webkamerát és mellé egy mikrofont, ezek nélkül nem is nagyon látni már új notebookot.

Belsejét nézve a tesztre érkezett modellben egy Intel Core 2 Duo T6600-as processzor dolgozott 2,2 GHz-en, 3 GB memória mellett (a hazai boltokban kapható A500-1DN típusszámú verzióban 4 GB memória található). A képmegjelenítésről egy ATI Mobility Radeon HD 4570 videochip gondoskodott (a boltokba került konfigurációban NVIDIA GeForce GT 230M videokártya található 1 GB memóriával). Operációs rendszernek előretelepített Windows 7-et találhatunk rajta (Home Premium, 64 bites verzió), amelynek számos funkcióját a mellékelt távirányító használatával is elérhetjük – értve ez alatt természetesen elsődlegesen a különböző multimédiás lehetőségeket. Kényelmünket a Toshiba az A500 esetében is számos extra szoftverrel segíti, így kapunk hozzá többek között Google szoftvereket (Eszköztár, iGoogle és Picasa), 30 napos McAfee Internet Security próbaverziót, otthoni és iskolai használatra 60 napig ingyenes Microsoft Office 2007 és Works verziót, DVD író programot (Toshiba Disc Creator). Bekapcsolhatunk hangfelismerést is, és külön érdekes kiegészítő program a Face Verification Logon Utility, amely a nevének megfelelően csak akkor engedi elindítani a gépet, ha a webkamera segítségével felismerte arcunkat.

A noteszgép használata kényelmes volt, a nagy billentyűknek köszönhetően a gépelés jobb volt a kisebb noteszgépekhez képest, ráadásul nem kellett a numerikus részt se nélkülözni. Közel 3 kilós tömegével nem egy ultrahordozható kategóriájú notebookról beszélhetünk, de ennek a kategóriának nem is ez a célja, hanem a nagy teljesítmény biztosítása. Ami meg is van benne: a Crysist vettem elő a tesztelés során, és teljesen jól futott, high performance beállítások mellett is játszható maradt. De természetesen videójátszásnál se tapasztalható szaggatás, bátran ráköthetjük nappalink plazmatévéjére is a notebookot a HDMI kimenet segítségével. A notebook külsejét adó fényes felületeknek talán egyetlen problémáját tapasztaltam: lelkesen gyűjti az ujjlenyomatokat, ami kicsit rontja a külső megjelenés összképét, de használat közben ez teljesen mellékes dolog.

A Toshiba Satellite A500 megfelelő megoldás lehet az otthoni asztali gép leváltására, amelyet akár a nappaliban is használhatunk videózásra. Nagy tömege miatt talán ezt a modellt kevesebben fogják hordozható gép céljára választani, cserébe viszont egy multimédia és akár játék célokra is megfelelő teljesítményű gépet kapunk. Az ára bruttó 230000 forinttól kezdődik, és a felszereltségtől függően változhat. A gyártó 2 év garanciát vállal rá.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Toshiba Satellite A500
  • Toshiba Satellite A500
  • Toshiba Satellite A500
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!