Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

James Cameron's Avatar: The Game

A játéknak sajnos nem sikerült hoznia a mozifilm színvonalát.

2010.01.10. 00:00 | szerző: Gerry | Ismertető/teszt

Miközben James Cameron idestova tizenöt éve dédelgetett filmje megérdemelten tarol a mozikban (hiszen történeti kiszámíthatóság ide vagy oda, ezt a filmet valóban moziban kell látni) összehasonlíthatatlanul halkabbat durranva, de csak megjelent az azonos nevű játék is a Ubisoft gondozásában. Mert kéknek lenni jó, avagy hogyan alkossunk remek alapanyagból gyenge közepes játékot.

James Cameron's Avatar: The Game

Először is azt mindenképpen tisztázni kell, hogy minden ellentétes vélekedéssel szemben az Avatar: The Game nem a film történetét dolgozza fel. Vannak persze benne fikuszok és bukszusok dögivel, akárcsak az evolúció során valamiféleképpen francia divattervezők keze alá került fauna, illetve módfelett gonosz emberiség és szexi idegenek falatnyi ruhában. De történetügyileg, bár egyes filmbéli szereplőkkel összefuthatunk, alapvetően egy különálló sztorit játszhatunk végig: pontosabban a végigjátszás igaz lehet, ha bírjuk türelemmel, de a történet már kevéssé. Bár létezik, csak azt nem tudjuk, miért. Mert a mezei tengerészgyalogos elment a Pandorára, ott három küldetés után saját avatárt kapott, és további usque nyolc perc után a képébe tolták a választást: vagy az emberekkel nyomul tovább, vagy pedig a Greenpeace helyi embereivel. Értitek: az Avatarban, mint filmben unikumként tálalt egyveleg (tengerészgyalogos avatar testben) már megtörtént, továbbá volt egy csóka nem sokkal Jake Sully előtt, aki kirobbantotta a háborút, melynek jegyében itt aztán mindenki lő mindenkire. Hatalmas dramaturgiai csavarokkal találkozhatunk, a kérdés csak az, hogy megérjük-e őket ébren, avagy menthetetlenül elalszunk, esetleg agyvérzést kapunk. Felülemelkedvén a nyilvánvalóan egy meglehetősen rövidre szabott kávészünetben papírra vetett sztorin, nézzük, mit is kínál a Hupikék Törpikék legújabb kiadása, amit több mint két évig fejlesztett az Ubisoft Montreal.

Először is harcot földön, vízen és levegőben, a kék, lila és neonzöld ellenfelek ellen. Vagy a barna és a szürke ellen, ha úgy akarjuk, hiszen a már említett, történeti és dramaturgiai szempontból teljesen idióta választási lehetőség miatt utunk kétfelé ágazik el. Az emberek és a Na’vik kampánya teljes mértékben eltér egymástól, bár a kiegyensúlyozás tekintetében szegény Whiskason nevelkedett kék barátaink erőteljes deficitben vannak. Az alapvetően távolsági fegyverekkel operáló emberekkel szemben szerencsétlenek a filmben látottak mintájára maximum nyilazhatnak nagy bátran, azonban ennek hatásfoka erőteljesen megkérdőjelezhető – bár az egy lövés, egy hulla a játékban érvényesül. Közelharcban már lényegesen jobb a helyzet, hiszen Frédi és Béni innovatív találmányával, egy jól megtermett bunkóval rohangásznak, illetve dupla kardal és egyéb népaprító szerszámokkal. A tengerészgyalogosoknak ezzel ellentétben van kis puskájuk, nagy puskájuk, és marha nagy puskájuk, ami ha egyjátékos módban nem is teszi élvezhetetlenné a játékot a Na’vik oldalán, többjátékos részben ufó legyen a talpán, aki képes értelmes pontszámokat elérni a humán csapat ellenében. Más kérdés, hogy a játékosok tolongása már olyan méreteket öltött a multi móka esetében, hogy jó eséllyel fél órát kell várnunk arra, hogy lehetőleg ténylegesen lőhessünk is valakire.

James Cameron's Avatar: The Game

A kétfelé ágazó kampány és a történet a fentiekben már pedzegetettek szerint túlzottan nagy pozitív érzelmi reakciót senkiből sem fog kiváltani. Ahhoz képest, hogy micsoda lehetőségek rejlenek a Pandorában mint bolygóban, a fejlesztők nem igyekeztek ezeket kiaknázni, és a játékost egy első pillantásra relatíve szabadnak tűnő, de a valóságban rendkívül behatárolt és lineáris térképre rakják, amiben semmi esetre sem fogjuk úgy érezni magunkat, hogy micsoda remek, "élő" bolygóra is csöppentünk.

Mindennek dacára a grafikusokat és desingereket nem érheti túl sok vád. Az Avatar grafikája kifejezetten pofás, és a Dunia motor kisebb hiányosságai ellenére is jól teljesít, amihez külön hozzátesz a környezet is, lévén ez mégiscsak egy olyan bolygó, ami színesebb, mint Thomas Magnum rettenetes hawaii ingjei. Ilyen anyagból pedig könnyű dolgozni, és csiricsáré színes világot mázolni – ennek ellenére azért hanyatt dobni aligha fogja magát bárki is a prezentált látványvilágtól, ami sokkal inkább korrekt, semmint kiemelkedő.

James Cameron's Avatar: The Game

Ha önmagában, a film nélkül nézzük, akkor jószerivel semmi okát nem látni annak, hogy megvegyük a játékot. Ha viszont már láttuk az Avatart, úgy kétségkívül bírhat némi vonzerővel a játék, amelyben ha mégannyira limitált és elnagyolt körülmények között is, de csak játszhatunk a Pandorán, és némi interakcióba is kerülhetünk annak lakóival. S végtére a film is 3D-s, meg a játék is. ■

értékelés

James Cameron's Avatar: The Game

James Cameron's Avatar: The Game
Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Néhol egészen hangulatos helyszínek
Negatívumok
  • Katasztrofálisan gyenge történet
  • Fantáziátlan küldetések
  • Monoton játékmenet
  • Kiegyensúlyozatlan
Minimális rendszerigény: 3 GHz-es processzor, 1 GB RAM, 4 GB HDD, 256 MB-os videokártya Shader Model 3.0 támogatással
6,5
grafika 8
hangok 6
játszhatóság 6
hangulat 6
James Cameron's Avatar: The GameJames Cameron's Avatar: The GameJames Cameron's Avatar: The GameJames Cameron's Avatar: The GameJames Cameron's Avatar: The GameJames Cameron's Avatar: The GameJames Cameron's Avatar: The GameJames Cameron's Avatar: The GameJames Cameron's Avatar: The Game
James Cameron's Avatar: The Game
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
James Cameron's Avatar: The Game

hozzászólások (19)

bendi.sz
bendi.sz 2010.01.29. 18:18
PC-n játszol ?
Mer attól is függ!!!!!;-)
patakidr
patakidr 2010.02.05. 10:43
A telepítést követően a manuális regisztrációt válaszd, mert akkor adja meg a hardware kódot, tehát nem a lemezen találod. Utána már meg fogod tudni adni a regisztrációs kódot, amit a játékhoz kaptál:) Remélem segítettem.
patakidr
patakidr 2010.02.05. 10:46
Igen, ez engem is érdekelne, mert a leírásban én nem találtam opcionálisan rendelhető szemüveget. Vagy csak én nem találom?
Mondjuk azt is jó lenne tudni, hogy a hagyományos kétszínű papírszemüveg, vagy pedig a modernebb polárszűrős verzió kell-e hozzá.
Arra gondolok, hogy a moziban használatos polár, mert 3D módban az alakok duplán látszanak ugyan, mint rendesen egy rekesz sör után, azonban színeltolódást nem látok.
patakidr
patakidr 2010.02.05. 10:50
Nem fogod összekeverni a filmmel, de azért nagyon látványos. Az is igaz, hogy sztm. legalább 24"-os wide monitor kell ahhoz, hogy igazán élmény lehessen. Egyetértek a cikk írójával, hogy a látvány bőven legyőzi a játék akció és történet tartalmát, mert az tényleg eléggé sablonos.
Persze magas felbontáson meg eszi a vasat. Nálam mondjuk 1920*1080-ban zökkenőmentesen elfut, de fel is pörög a hűtőventi, ami mondjuk a NFS shift-ben max. felbontáson is alapjáraton marad mindvégig. (ATI 5850 1GB)
Sundosia
Sundosia 2011.07.03. 18:59
Bírom ezt a játékot, hétvégi kikapcsolódásnak megteszi. Szép a grafika, a sztori elmegy, jók a küldetések és a képességek, tetszenek az íjak és a Na'vi ruhák. Külön köszönet amiért ránk, női játékosokra is gondoltak és nem csak férfi karaktert lehet írányítani. A harc pörgős, bár eléggé egyhangú lesz egy idő után, én azért elvagyok vele. A játék könnyűségén kívül az egyetlen problémám, hogy amikor installáltam, odavoltam a gondolattól, hogy majd Lara Croftot megszégyenítő módon fogok hintázni indákon, csüngeni faágakon és magasból leugrok levelekre érkezve, mint a filmben. Sajnos ez teljes egészében kimaradt, pedig ebbe a játékba bele tudtam volna képzelni pár ugrálós részt a sok harc mellett. :(
ajánlott olvasnivaló