Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

LG GD900 Crystal

Kipróbáltuk az átlátszó számbillentyűs mobiltelefont.

2010.03.18. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A funkciók mellett manapság egyre nagyobb szerep jut a designnak is az elektronikai termékek esetében, így a mobiltelefonok körében is. Az LG GD900 Crystal telefon is egyedi külsejével próbál kiemelkedni a konkurensek közül, mindezt ráadásul egy alapvetően jól használható kezelőfelülettel párosították a tervezők.

LG GD900 Crystal
LG GD900 Crystal

Az egyedi külső pedig tényleg igen érdekessé teszi a GD900-at: az elcsúsztatható kialakítás nem újdonság, de az igen, hogy az alulról előcsúszó számbillentyűzet átlátszó anyagból készült. A rajta lévő feliratokat – azaz a gombokon lévő számokat és betűket – megvilágításuk teszi láthatóvá, aztán pár másodperc inaktivitás után az energiatakarékosság érdekében ki is alszik ez a fény. A telefon amúgy a számbillentyűk kihúzása nélkül is tökéletesen használható, mivel kijelzője érintőképernyős. A 7,6 centiméter (3 hüvelyk) átlójú, 480*800 pixeles kijelzőnek szép képe van, de kicsit lehetett volna nagyobb, egyes funkcióknál nehéz volt eltalálni a megfelelő pozíciót ujjunkkal. Alatta három gomb van, amelyek szintén érintésre működnek, és a szokásos hívásfogadás és -elutasítás, valamint a nyitóképernyő elérésére szolgálnak.

Bekapcsolás után alul négy ikon jelenik meg a kijelzőn (tárcsázás, telefonkönyv, levelek valamint menü), felette pedig négy képernyőből választhatunk, ha a kijelzőn oldalirányba húzzuk ujjunkat. (A köztük való váltást elegáns 3D effekt is kíséri, az „alapkoncepció” ugyanis az, hogy egy kocka oldalain vannak ezek a felületek.) Az első képernyőre különböző indítóikonokat helyezhetünk el. A másodikra különböző alkalmazások kerülhetnek, tetszés szerinti elrendezésben. Ilyen lehet például az óra, az időjárást jelző widget vagy a számológép, de itt jelenik meg a postaládáinkban lévő levelek száma is. A harmadik felületre telefonkönyvünkből pakolhatjuk ki a leggyakrabban tárcsázott ismerőseinket, akár egy-egy fotóval, köztük pedig fel-le görgetéssel válogathatunk. Nem érdemes persze sokat iderakni, mert az lelassítja csak a választást. Végül a negyedik képernyőre az eltárolt videók és fotók közül választhatjuk ki kedvenceiket, amelyek közül az előbbi lapra került kontaktokhoz hasonlóan válogathatunk.

LG GD900 Crystal
Az átlátszó billentyűzet

A telefon funkcióit felsorakoztató főmenüt a már említett jobb alsó ikonnal hívhatjuk elő. Négy csoportba rendezve jelennek meg a lehetőségek, a sorokban ujjunkkal scrollozhatunk oldalra. Megtalálunk itt mindent, ami alapfunkciónak tekinthető egy ilyen készüléknél, a naptártól és stoppertől a zenelejátszón és galérián át a levélkezelőig és böngészőig. 3G mellett wifin keresztül is netezhetünk, nem muszáj mobilszámlánkat növelni, ha rendelkezésre áll vezeték nélküli hálózat. A készülék oldalra fordításával egyszerre látható az összes menüopció egy képernyőn, görgetés nélkül.

Amellett, hogy a kijelző érintőképernyős, szintén multi-touch érintésérzékeny felülete van a kihúzható, átlátszó résznek is. Ez sokszor lehet hasznos, például ha fotóink nézegetése közben nem akarjuk a váltáshoz vagy zoomoláshoz az ujjunkkal eltakarni a képet. De bekapcsolhatunk betűfelismerést is, és ilyenkor is egyszerűbb lehet néha az alsó részen írogatni. (Igaz, a Palmok első Graffity rendszere kényelmesebb írást tett lehetővé az egyvonalas betűk használatával.) Emellett beállíthatunk egyes alkalmazások indításához különböző jeleket, gesztusokat is. (12 különböző ilyen jel közül választhatunk, amelyeket a gyorsindító képernyő max. kilenc alkalmazásához párosíthatunk.)

LG GD900 Crystal
A böngésző

Egyetlen csatlakozót találhatunk a GD900-on, ez pedig egy kis „ajtó” által védett microUSB port. Ezen keresztül tölthetjük, ide kapcsolható az USB kábel, ha számítógépünkre akarjuk kötni a telefont, és ide csatlakozik a dobozban lévő headset kábele is. Ez utóbbit úgy oldották meg, hogy a telefonra köthető kábel egy, a mikrofont is tartalmazó részig tart, amelyen egy 3,5-es jack csatlakozás van, így ha nem tetszik a telefonhoz kapott fülhallgató, sajátunkat is ráköthetjük. A telefonban 1,5 GB beépített memória van, amelyet microSD kártyával tovább bővíthetünk. A készülék szétcsúsztatásával válik láthatóvá a fényképezőgép lencséje – 8 megapixeles fotókat készíthetünk. (Videotelefonáláshoz az előlapon is találunk amúgy egy kamerát.)

A nálam töltött másfél hét során a telefon mindenkiből ámulatot váltott ki, amikor az átlátszó részt mutattam meg rajta – el kell ismerni, a GD900 tényleg szép és elegáns külsőt kapott. Sajnos az alsó része karcolásra érzékeny, a tesztkészülék már jó pár horzsolással érkezett meg hozzám. Az elcsúsztatható rész elég masszív volt, nem csúszott szét véletlenül a telefon, de ugyanakkor nem kellett túl nagy erőt se kifejteni a szétnyitásához. A kezelőfelület jól átlátható, és a hosszú listákban görgetésen kívül megfelelően használhatónak is bizonyult.

LG GD900 Crystal
Egy tesztfotó (eredeti mérethez kattints a képre)

A kijelző alatti gombok kissé talán túlzottan érzékenyek voltak, mivel egy-kétszer előfordult, hogy nem szándékoztam felhívni senkit, mégis megjelent az „Outgoing call” felirat a képernyőn, aztán jöhetett a magyarázkodás... :-) Praktikusnak bizonyult az is, hogy az érintésérzékeny gombok megnyomásáról vibrációs visszajelzés is érkezett, így kézbe véve mindig tudtam, érzékelte-e az adott gombnyomást a készülék. Fényképek tekintetében nem voltunk elájulva a telefonnal készített fotóktól, zajos, jó minőségűnek nem éppen nevezhető képek készültek vele a szabadban is, de arra azért elég, hogy megörökítsünk egy elszalaszthatatlan pillanatot, ha nincs kéznél a normál fényképezőgépünk.

Az LG GD900 Crystal egy igen szép külsővel megáldott telefon, amelynek szoftverét se érheti túl sok panasz. Kisebb fejlesztések – mint például egy nagyobb kijelző – azonban még ráférnének, hogy konkurenseivel szemben is nyerő pozícióban lehessen. A cikk megjelenésének időpontjában szolgáltató-függetlenül 128990 forint az ajánlott bruttó végfelhasználói ára. ■

LG GD900 Crystal
Még egy tesztfotó

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.