25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

LG GD900 Crystal

Kipróbáltuk az átlátszó számbillentyűs mobiltelefont.

Írta: Dino

A funkciók mellett manapság egyre nagyobb szerep jut a designnak is az elektronikai termékek esetében, így a mobiltelefonok körében is. Az LG GD900 Crystal telefon is egyedi külsejével próbál kiemelkedni a konkurensek közül, mindezt ráadásul egy alapvetően jól használható kezelőfelülettel párosították a tervezők.

Az egyedi külső pedig tényleg igen érdekessé teszi a GD900-at: az elcsúsztatható kialakítás nem újdonság, de az igen, hogy az alulról előcsúszó számbillentyűzet átlátszó anyagból készült. A rajta lévő feliratokat – azaz a gombokon lévő számokat és betűket – megvilágításuk teszi láthatóvá, aztán pár másodperc inaktivitás után az energiatakarékosság érdekében ki is alszik ez a fény. A telefon amúgy a számbillentyűk kihúzása nélkül is tökéletesen használható, mivel kijelzője érintőképernyős. A 7,6 centiméter (3 hüvelyk) átlójú, 480*800 pixeles kijelzőnek szép képe van, de kicsit lehetett volna nagyobb, egyes funkcióknál nehéz volt eltalálni a megfelelő pozíciót ujjunkkal. Alatta három gomb van, amelyek szintén érintésre működnek, és a szokásos hívásfogadás és -elutasítás, valamint a nyitóképernyő elérésére szolgálnak.

Bekapcsolás után alul négy ikon jelenik meg a kijelzőn (tárcsázás, telefonkönyv, levelek valamint menü), felette pedig négy képernyőből választhatunk, ha a kijelzőn oldalirányba húzzuk ujjunkat. (A köztük való váltást elegáns 3D effekt is kíséri, az „alapkoncepció” ugyanis az, hogy egy kocka oldalain vannak ezek a felületek.) Az első képernyőre különböző indítóikonokat helyezhetünk el. A másodikra különböző alkalmazások kerülhetnek, tetszés szerinti elrendezésben. Ilyen lehet például az óra, az időjárást jelző widget vagy a számológép, de itt jelenik meg a postaládáinkban lévő levelek száma is. A harmadik felületre telefonkönyvünkből pakolhatjuk ki a leggyakrabban tárcsázott ismerőseinket, akár egy-egy fotóval, köztük pedig fel-le görgetéssel válogathatunk. Nem érdemes persze sokat iderakni, mert az lelassítja csak a választást. Végül a negyedik képernyőre az eltárolt videók és fotók közül választhatjuk ki kedvenceiket, amelyek közül az előbbi lapra került kontaktokhoz hasonlóan válogathatunk.

A telefon funkcióit felsorakoztató főmenüt a már említett jobb alsó ikonnal hívhatjuk elő. Négy csoportba rendezve jelennek meg a lehetőségek, a sorokban ujjunkkal scrollozhatunk oldalra. Megtalálunk itt mindent, ami alapfunkciónak tekinthető egy ilyen készüléknél, a naptártól és stoppertől a zenelejátszón és galérián át a levélkezelőig és böngészőig. 3G mellett wifin keresztül is netezhetünk, nem muszáj mobilszámlánkat növelni, ha rendelkezésre áll vezeték nélküli hálózat. A készülék oldalra fordításával egyszerre látható az összes menüopció egy képernyőn, görgetés nélkül.

Amellett, hogy a kijelző érintőképernyős, szintén multi-touch érintésérzékeny felülete van a kihúzható, átlátszó résznek is. Ez sokszor lehet hasznos, például ha fotóink nézegetése közben nem akarjuk a váltáshoz vagy zoomoláshoz az ujjunkkal eltakarni a képet. De bekapcsolhatunk betűfelismerést is, és ilyenkor is egyszerűbb lehet néha az alsó részen írogatni. (Igaz, a Palmok első Graffity rendszere kényelmesebb írást tett lehetővé az egyvonalas betűk használatával.) Emellett beállíthatunk egyes alkalmazások indításához különböző jeleket, gesztusokat is. (12 különböző ilyen jel közül választhatunk, amelyeket a gyorsindító képernyő max. kilenc alkalmazásához párosíthatunk.)

Egyetlen csatlakozót találhatunk a GD900-on, ez pedig egy kis „ajtó” által védett microUSB port. Ezen keresztül tölthetjük, ide kapcsolható az USB kábel, ha számítógépünkre akarjuk kötni a telefont, és ide csatlakozik a dobozban lévő headset kábele is. Ez utóbbit úgy oldották meg, hogy a telefonra köthető kábel egy, a mikrofont is tartalmazó részig tart, amelyen egy 3,5-es jack csatlakozás van, így ha nem tetszik a telefonhoz kapott fülhallgató, sajátunkat is ráköthetjük. A telefonban 1,5 GB beépített memória van, amelyet microSD kártyával tovább bővíthetünk. A készülék szétcsúsztatásával válik láthatóvá a fényképezőgép lencséje – 8 megapixeles fotókat készíthetünk. (Videotelefonáláshoz az előlapon is találunk amúgy egy kamerát.)

A nálam töltött másfél hét során a telefon mindenkiből ámulatot váltott ki, amikor az átlátszó részt mutattam meg rajta – el kell ismerni, a GD900 tényleg szép és elegáns külsőt kapott. Sajnos az alsó része karcolásra érzékeny, a tesztkészülék már jó pár horzsolással érkezett meg hozzám. Az elcsúsztatható rész elég masszív volt, nem csúszott szét véletlenül a telefon, de ugyanakkor nem kellett túl nagy erőt se kifejteni a szétnyitásához. A kezelőfelület jól átlátható, és a hosszú listákban görgetésen kívül megfelelően használhatónak is bizonyult.

A kijelző alatti gombok kissé talán túlzottan érzékenyek voltak, mivel egy-kétszer előfordult, hogy nem szándékoztam felhívni senkit, mégis megjelent az „Outgoing call” felirat a képernyőn, aztán jöhetett a magyarázkodás... :-) Praktikusnak bizonyult az is, hogy az érintésérzékeny gombok megnyomásáról vibrációs visszajelzés is érkezett, így kézbe véve mindig tudtam, érzékelte-e az adott gombnyomást a készülék. Fényképek tekintetében nem voltunk elájulva a telefonnal készített fotóktól, zajos, jó minőségűnek nem éppen nevezhető képek készültek vele a szabadban is, de arra azért elég, hogy megörökítsünk egy elszalaszthatatlan pillanatot, ha nincs kéznél a normál fényképezőgépünk.

Az LG GD900 Crystal egy igen szép külsővel megáldott telefon, amelynek szoftverét se érheti túl sok panasz. Kisebb fejlesztések – mint például egy nagyobb kijelző – azonban még ráférnének, hogy konkurenseivel szemben is nyerő pozícióban lehessen. A cikk megjelenésének időpontjában szolgáltató-függetlenül 128990 forint az ajánlott bruttó végfelhasználói ára.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • LG GD900 Crystal
  • Az átlátszó billentyűzet
  • A böngésző
  • Egy tesztfotó (eredeti mérethez kattints a képre)
  • Még egy tesztfotó
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!