25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Crusader Kings II

A középkori feudális Európába kalauzol az idei év egyik legjobban várt stratégiai játéka.

Írta: TheHolyOne 11 hozzászólás

Megérkezett végre a Crusader Kings II, az idei év egyik legjobban várt stratégiája, amely a középkori feudális Európába kalauzolja a játékost. A játék a 2004-es Crusader Kings folytatása, amely a stratégia és az RPG sajátos ötvözésével nagy népszerűségre tett szert a grand strategy rajongóinak körében (a mainstreambe nem igazán jutott el). Olyannyira, hogy ezeknek a rajongóknak a nyomására kezdték el fejleszteni a második részt. Nem hiába, hiszen a fejlesztők megerősítették, hogy a Paradox Interactive játékai közül a Crusader Kings 2 fogyott eddig a legjobban a megjelenést követő héten.

Crusader Kings II

Az első Crusader Kings népszerűsége ellenére bizonyos területeken komoly, rendszerszintű problémákkal küszködött. Például a karakterek egymásról alkotott véleményét három különböző érték fejezte ki, mindhárom az Europa Universalis játékokból ered. Az egyik a két udvar közötti viszonyt jelképezte és házasság- vagy szövetségkötési ajánlatok elfogadását könnyítette. Egy másik a vazallusok hűségét mérte, amely értéket befolyásolták a karakterek tulajdonságai, presztízse stb. A harmadik a hírnév, amely arra hivatott, hogy lelassítsa a terjeszkedést. Minden területszerzés csökkenti a hírnevet, ami negatívan befolyásolja a vazallusok hűségét is, tehát ha valaki túlterjeszkedik, előbb-utóbb lázadásokkal kell szembenéznie. Ezzel az volt a probléma, hogy nagyon könnyű volt belekerülni egy „ördögi körbe”, ugyanis ha egy vazallus fellázadt, a status quo visszaállítása is hírnévbe került, ami tovább csökkentette az alattvalók hűségét. De egy keresztes hadjáraton is össze lehetett szedni a területszerzésekkel annyi negatív hírnevet, ami már problémát okozott, holott egy sikeres keresztes hadjáratnak logikusan pont az ellenkező hatást kellett volna kiváltania. Emiatt ritka volt a hosszabb távon is fennmaradó királyság a játékban, Európa térképe többnyire úgy nézett ki, mint egy óvodás kifestője. A játékot a 2007-es Deus Vult kiegészítővel még úgy-ahogy kipofozták, de az alapjaihoz értelemszerűen nem tudtak hozzányúlni.

A Crusader Kings II-t viszont már a korábbi tapasztalatok birtokában fejlesztették, elkerülve a fentiekhez hasonló ellentmondásos rendszereket. A karakterek egymásról alkotott véleményét például a karakterek egymásról alkotott véleménye fejezi ki (opinion), amely rendszert a Sengokuban már kipróbálták. Ez sokkal életszerűbben működik, hiszen ha meghódítok a hitetlenektől egy területet, ők természetesen jobban fognak utálni, míg saját alattvalóim emiatt nem fognak kevésbé szeretni. Vagy fordítva, ha zsarnokként viselkedem vazallusaimmal (például ok nélkül bebörtönzöm őket), nem fognak szeretni, viszont a szomszédos királyság lakóit mindez hidegen hagyja. Nem célszerű azonban ok nélkül felhergelni az alattvalókat. Ha egy vazallus nem szereti hűbérurát, akár fel is lázadhat, de ha nem, akkor is kevesebb adót és katonát biztosít számára. A Crusader Kinggel ellentétben a hűbéres nem tagadhatja meg a katonai szolgálatot, hiszen erre épül az egész feudális rendszer, viszont hogy seregének mekkora hányadát bocsátja ura rendelkezésére, azt egyebek mellett a vélemény jelentősen befolyásolja. Nemcsak nyílt konfliktusokkal kell azonban számolni az alattvalók részéről, hanem összeesküvésekkel (plot) is. Ezt már szintén láthattuk a Sengokuban. Ilyenkor többen szövetkeznek egy bizonyos cél eléréséért (címek megszerzése, törvények módosítása, valakinek a megölése). Ha kenyértörésre kerül sor és a célszemély mondjuk visszautasítja az adott cím átadását, háború következik, ahol az összeesküvők egy szövetséget alkotnak. Ez különösen kellemetlen lehet, ha sikerül belerángatniuk valamelyik nagyhatalmat is mondjuk a pápát vagy a német császárt.

Crusader Kings II

Az előzetesben már említettem, hogy a háborúk lebonyolítását is átdolgozták. Egyszerre csak egy célért indíthatunk háborút, és ezt menet közben nem változtathatjuk meg. Ha területet akarunk szerezni, rendelkeznünk kell igénnyel (claim) az adott területre, nekünk személy szerint, vagy valakinek az udvarunkból. Ez megnöveli a variációs lehetőségeket, hiszen más udvarokból trónkövetelőket magunkhoz csábítva máris megindíthatjuk a támadást a kiszemelt áldozat ellen. A harcokhoz igénybe vehetjük zsoldosok és lovagrendek segítségét. Őket külön menüből lehet felbérelni, így sokkal inkább lehet rájuk számítani, mint korábban, amikor véletlenszerű eseményeken keresztül léphettek szolgálatba. A leglényegesebb különbség kettejük között, hogy a lovagrendek nem harcolnak saját hittestvéreik ellen, viszont olyan uralkodók, akik hitetlenek támadása alatt állnak, ingyen alkalmazhatják őket. A zsoldosok nem ilyen válogatósak, bárkiért harcolnak, aki megfizeti őket, viszont ha elfogy a munkáltató pénze, könnyen ellene fordulnak. Extrém esetben terület(ek)et elfoglalva független uradalommá is válhatnak. (Ez nem példa nélküli, hiszen Bizánc végnapjaiban például kifizetetlen aragón zsoldosok megalapították saját királyságukat Dél-Görögországban.) A zsoldosok különböző tartományokban működnek és csak egy bizonyos távolságon belül lehet felfogadni őket, így a térkép különböző pontjain játszva különbözőféle és fajta zsoldosokra számíthatunk. Rossz esetben viszont egyre sem mivel túl messze vagyunk minden elérhető kompániától, például ha az egyik etióp uralkodóval játszunk.

Azonban nemcsak a nagy, meghatározó mechanizmusoknak jutott a szeretetből, hanem olyan apróságoknak is, amelyek őrülten sokat dobnak a játék hangulatán. A karaktereknek például nem egyszerűen csak egy portréja van, mivel a képek több részből állnak össze. Minden karakternek van „DNS-e”, ami által bizonyos tulajdonságok „öröklődhetnek”, mint a hajszín, hajviselet vagy túlsúlyproblémák. A teszt során családom egyik ágába beházasodott egy arab hercegnő, így hamarosan arab kinézetű normannok uralkodtak az egyik hercegségemben. Aztán saját magunk nevezhetjük el karakterünk gyerekeit, ami egy nagyon egyszerű, ám annál hatásosabb hangulati elem, hiszen valóban testre szabhatjuk dinasztiánkat. Az uralkodók elnevezésében megjelennek az uralkodói számok (I. István, III. Béla), amelyeket minden egyes címünknél külön számon tart a program. Tehát lehet, hogy francia uralkodóként már a sokadik Lajos vagyunk a trónon, de Anglia trónjára lépve valószínűleg csak az elsők leszünk. Bizonyos körülmények fennállása esetén uralkodónk kaphat becenevet is, mint például Bölcs, Igazságos vagy éppen Oroszlánszívű.

Crusader Kings II

Bár összességében nagyon pozitív véleményem van a játékról, néhány kritikát is meg kell fogalmaznom vele szemben. Aki egy kicsit is ismeri a Paradox játékait, tudja, hogy a megjelenéssel koránt sem ért véget a fejlesztés mivel patch-ekben folyamatosan igyekeznek tökéletesíteni, kiegyensúlyozottá tenni a programot (ez rá is fér). Éppen ezért lehetne az első pontom az is, hogy miért nem egy tökéletesített, véglegesített terméket adnak ki a kezeik közül, viszont annak is pont ez az oka, hogy a megfogalmazott kritikák idővel elavulttá, tárgytalanná válhatnak. Tehát inkább azt említeném meg, hogy a térkép jelentős részét elfoglaló muszlim/pogány uralkodókkal nem lehet játszani, csak a keresztényekkel. A hivatalos magyarázat szerint azért, mert elsősorban a feudális Európa modellezésére törekedtek ezért a keresztényeken kívüli világ nincs olyan állapotban, amelyet vállalhatónak tartanak (például a random eventek jelentős részéből ki vannak zárva). Egy bug miatt azonban már a demóban is lehetett velük játszani, sőt ha a játék közben karakterünkkel áttérünk egy másik hitre, minden különösebb gond nélkül folytathatjuk a játékot. Ráadásul igény is lenne rá, hiszen a hivatalos fórumon ezzel a kérdéssel foglalkoznak a legforgalmasabb témák. A fejlesztők már annyit elárultak, hogy egy patch-ben majd valószínűleg modolhatóvá teszik a karakterválasztást (jelenleg hardcoded), illetve még a játék megjelenése előtt felvetették a lehetőségét egy muszlim DLC-nek, amennyiben a játék jól fogy és igény is lenne rá. Nos, igény az kétségtelenül van rá.

A Crusader Kings II kétségtelenül méltó folytatása az első résznek. Kijavította annak minden lényeges hibáját és számos ponton tovább javított erényein. A választható karakterek és az óriási időintervallum (1066-1453) miatt a variációs lehetőségek száma nagy. Tekintve, hogy szinte minden játék más és más, a lehetséges játékidőt még megbecsülni is nehéz. És akkor még meg sem említettem a rajongói közösség által készített modokat, amelyek külön-külön is teljesen más játékélményt adhatnak. A Crusader Kings II sajátos műfaja miatt korántsem tud annyi embert megszólítani, mint a manapság oly népszerű shooterek. Saját kategóriájában viszont jelenleg a műfaj egyik legjobbja.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

90%
grafika
7
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
10
Pozitívumok
 • Kiváló hangulat
 • Óriási játékidő
 • Könnyen modolható/testreszabható
Negatívumok
 • A játékmenet néhány helyen tökéletesítésre szorul

További képek

 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II
 • Crusader Kings II

Crusader Kings II

Platform:

Kiadó: Paradox Entertainment

Megjelenés: 2012. február 14.

» Tovább a játék adatlapjára

TheHolyOne

TheHolyOne
Baldur's Gate és Drangleic veteránja, a kollégái szerint egy „elvetemült stratéga”. Immár nem csak a Crusader Kingsben nevel gyereket.

HOZZÁSZÓLÁSOK

joccc
joccc [3023]
A nyugatiakkal a közös vallás miatt könnyű jóban lenni,de a bizánciaktól kell nagyon tartanod,valamint majd később a tatároktól.

Seregek vezetőjének megváltoztatásához el kell érned a megfelelő korona fennhatóság szintet asszem. Nem tudom,h ha magyarul játszol,akkor ez a megfelelő szó-e erre,de kb így tudom angolról átfordítani. Az sem biztos,h konkrétan ez kell hozzá,lehet h az alatta lévő,sajnos már nem emlékszem pontosan. Az a lényeg,h ott felrakod az adott szintre,mondjuk "low" és akkor kijelölöd a sereget,s utána már beállíthatod,h kik irányítsák a seregeidet. Így akár meg is szabadulhatsz valakitől,ha szerencséd van,s meghal.
Balanses
Balanses [2136]
Egyelőre maradok MO-nál, lázadások egyelőre csak akkor vannak, ha a parasztok lázadnak, vagy pedig ha valakit le kell csukni de az elmenekül. A tervezett hódításokra viszont nem biztos hogy sor kerül, úgy néz ki hogy ebbe más népekbe is volt beleszólásuk. :D
Kicsit aggódás van MO-nál, mivel szinte majdhogynem csak nagyhatalmak vesznek körül, ami még annyira nem is baj, ha esély van a békés megélhetés mellett, viszont bizánciaknál szeretnek hódítgatni.

Egyébként a seregek vezetőjét hogy lehet megváltoztatni? Mármint hogy ki vezesse a szárnyakat.
Kár hogy valamilyen kis taktikázást nem vittek bele a harcokba. :P
joccc
joccc [3023]
Örülök,h sikerült,meg hogy tudtam segíteni. Jaja így is lesznek ritkán lázadások,de azok olyan jelentéktelenek lesznek,hogy simán levered. Nálam anno NRB.-al lázadtak kb 30 ezren,ami soknak is számítana,de jelentéktelen,mert sokszorosa a teljes seregem ennek a 30 ezer embernek,tehát ezzel a rendszerrel nemigen tudsz mellényúlni,ha jól csinálod. Nekem is úgy mondták,nem magamtól jöttem rá.
Balanses
Balanses [2136]
Igen tudtál segíteni köszönöm szépen! :D

1100-ban kezdtem egy női saját karakterrel. (Úgy értem hogy saját, hogy a karakterkészítőben csináltam egyet.) Volt 15 saját tartományom Horvátországgal együtt. Először a legnagyobb rangú hűbéresnek adományoztam néhány grófságot, és rangonként mentem egyre lejjebb. Ezután kiosztottam néhány hercegi címet is, köztük a Horvát hercegséggel is, aztán végül is lemondtam Horvátországról és átadtam a koronát az egyik alacsony rangú hűbéresemnek, ezzel egyébként jó néhány hűbéresemtől megszabadultam (volt vagy 30), de az adók még így is kielégítően magasan voltak. Még néhány cím kiosztása, mint például a Fővadász és a Hattyúmester, plusz az ajándékok és egy-két polgármesteren és püspökön kívül mindenki 40-50 felett szeretett. Egyszer így is kitört a polgárháború egy cselszövés miatt de azt könnyen levertem.

Ezután már csak egy matrilineáris házasság volt hátra, hogy az én dinasztiámat vihessem tovább, miután pedig elég poronty kölkezett cselszövéssel kinyírtam az uramat. Igaz ennek a játékban technikailag semmi hasznát nem veszem, de plusz beleélés mondván, hogy így ténylegesen magához ragadtam a hatalmat. :D Eddig kelet felé sikerült is terjeszkedni, majd miután lejár a fegyverszünet teljesen elpusztítom a besenyőket zsoldosok és a lovagrendek segítségével. (Fosztogatni valamiért nem enged, ha vannak zsoldosaim ha nem.) Sajnos a bizánciak közbeszóltak a terjeszkedésemnek lés kiharaptak belőlem egy szeletet, de hát annyi gond legyen. Terv szerint kelet és észak kelet felé szándékozok terjeszkedni, és ha ez sikerült Lengyelország lesz a következő. Remélem miután a bizánciak újra belém marnának már birodalom leszek én is.

Valahogy fel kéne lázítani a cseheket is, hogy kimondják Csehország függetlenségét, akkor arra is tudnám bővíteni birodalmam határait anélkül, hogy összeakasztanám a bajszomat a NRB-mal.


Szóval tudtál segíteni köszönöm szépen! :D
joccc
joccc [3023]
A legfontosabbat kihagytam,h a ( nem emlékszem pontosan,h mikor kezdődő,de téli az biztos ) feastet tartsd meg mindig,asszem 2 évente lehet talán,de lehet,h évente. Ez nagyban növeli a végén a hűbéresek hozzád fűződő viszonyát. Október,vagy november elején lehet elkezdeni a feast szervezését asszem,s decemberig lehet az elkezdését megkezdeni,onnantól ugrik az adott évre,s ez nagy érvágás a kapcsolatok szempontjából,tehát erre nagyon oda kell figyelni.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (11 db)