25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Wipeout 2048 (PS Vita)

A népszerű versenysorozat legújabb részével debütál a PS Vita.

Írta: gregmerch 5 hozzászólás

A nyolcvanas és kilencvenes években kiadóként és fejlesztőként is aktív Psygnosis nevét leginkább talán a szuicid hajlamú lemmingeket felvonultató Lemmings széria kapcsán ismerhetjük. A kilencvenes éve közepén került ki kezeik közül a Wipeout széria első darabja. A szélsebes versenyjáték a kor több meghatározó platformjára is átiratot kapott, és pörgős jelenetei, zúzós fegyverarzenálja, valamint vad elektronikus zenei anyaga révén gyorsan meghódította a játékos közönséget. A játékból sorozat lett, és miután a Sony 2001-ben szőröstül-bőröstül bekebelezte a csapatot annak valamennyi szellemi tulajdonával egyetemben, az immár SCE Studio Liverpool néven működő fejlesztőgárda kizárólag a japán gyártó gépeire írta meg a további folytatásokat. Ezek után nem meglepő, hogy a széria kilencedik iterációja, a Wipeout 2048 a PS Vita nyitócímeinek sorát bővíti.

Ha esetleg valaki nem ismerné még a sorozatot, annak elmondom, hogy egy kerekek nélküli, lebegő járművekkel vívott verseny áll a középpontjában, amelyben az egyes csapatok pilótái a futamok során igyekeznek minél több fegyvert felvenni, és azzal magukat védeni vagy az ellenfeleket kiiktatni. A nem túl távoli jövőben játszódó új epizód az anti-gravitációs versenyek születését mutatja be, ily módon – legalábbis időben – a régebbi részek előzményének tekinthető. Az éppen megszülető új „száguldó cirkusz” speciális versenypályái ekkor még nem épültek meg, így a futamok nagyvárosok utcáin zajlanak a város több szintjén. Ezeket a pályákat most is igen jól megkomponálták, több alternatív útvonalat is tartalmaznak, telis-tele vannak szintugrásokkal illetve derékszögű emelkedőkkel, és ezúttal az előző részeknél jóval szélesebbek is. Ez utóbbival a készítők a nagyobb csatákat szerették volna lehetővé tenni. Utunk során most is különböző speciális mezők kerülnek elénk, amelyek mindenféle jóságot biztosítanak számunkra, a gyorsítástól a védekező vagy támadó fegyverekig. A szélsebes akció miatt egyébként nem olyan könnyű egy-egy ilyen mezőt elkapni, de szerencsére akad belőlük szép számmal.

A játékot mindössze egyetlen elérhető csapattal és járművel kezdjük, majd későbbi teljesítményünk függvényében válogathatunk a komolyabb teamek és járgányok, illetve járműosztályok között. Ezzel párhuzamosan a versenysorozatok is komolyodnak természetesen. Az egyes futamoknál mindig adott a helyszín, a teljesítendő feladatok (például az első négyben kell végezni, meg kell semmisíteni egy ellenfelet, bizonyos idő alatt kell célba érni stb.) és a résztvevők száma mellett az is, hogy milyen arzenál elérhetőségével lehet számolni rajtuk. Ez lehet a fegyvertelen, békés száguldozástól kezdve a csupán támadó fegyvereket felvonultató futamokon át a teljes repertoárt bevető versenyekig többféle rendű és rangú esemény is. Fegyvertárunk többek között gépfegyvereket, plazmalövedékeket, követő és egyéb rakétákat tartalmaz azok számos permutációjában, emellett különféle pajzsokat és elterelő lövedékeket is bevethetünk a magunk védelmében, ha az adott futam azt lehetővé teszi.

A játék a Sonyhoz méltó profizmussal lett összerakva. A grafika nagyon szép, HD minőségű, akár az asztali nagytestvér esetében. A helyszínek kellően változatosak és színesek – a szó minden értelmében -, és nagyon jól eltalált az is, hogy az alsóbb városrészeken teljesen más épületelemekkel találkozhatunk, mint a penthouse-ok szintjén. A zenei aláfestést a nemzetközi zenei életből jól ismert előadók összesen tizennégy száma adja, köztük olyan nevekkel, mint a The Prodigy, a The Chemical Brothers vagy a Kraftwerk. Az irányítás igyekszik kihasználni a PlayStation Vita nyújtotta lehetőségeket, így az érintőképernyő a célzásban, míg a hátsó érintőfelület a gyorsításban lehet segítségünkre, ha egy kis változatosságra vágyunk a gombok használata mellett. A mikrofon segítségével hangparancsokat is kiadhatunk, például rakéták indítására. Mindemellett a járművek irányítása eleinte sokkal inkább szerencsétlenkedésnek tűnik azok valódi kormányzása helyett, de idővel azért bele lehet jönni a dologba.

Online többjátékos mód is bekerült a programba. Ennek során különböző feladatokat kell az egyes versenyek során teljesítenünk az egyjátékos módhoz hasonlóan, ami által fejlődhetünk, és újabb tartalmakat nyithatunk meg. Ezúttal nem választhatunk a futamok előtt versenytípust vagy járműosztályt, helyette azonnal a rajtvonalnál találjuk magunkat előre meghatározott körülmények között. Emellett a PlayStation 3-ra 2008-ban megjelent előző epizód, a Wipeout HD (illetve annak Fury című kiegészítőjének) tulajdonosaival is csatározhatunk a cross-platform játéklehetőség segítségével, igen izgalmas, számos lehetőséget magában hordozó újításként.

Az Uncharted: Golden Abyss mellett a Wipeout 2048 lehet a másik remek választás a Sony által az új kütyühöz biztosított, saját fejlesztésű játékfelhozatalból a PS Vitát megvásárlók számára. Egyfelől egy izgalmas, pörgős versenyjátékkal gazdagodhatnak, másfelől megismerhetik az új szerzeményükben rejlő technikai képességeket is. A tartalmas egyjátékos mód mellett az online többjátékos és a cross-platform módok biztosítják a korlátlanul hosszú időtöltést. Egy szó, mint száz: soha rosszabb konzol-debütálást!

A Wipeout 2048 kizárólag PlayStation Vita platformra jelent meg.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

80%
grafika
9
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
7
Pozitívumok
  • Gyors, akciódús adrenalinbomba
  • Szép grafika
  • Kiváló zenei aláfestés
  • Izgalmas versenyek
  • Tartalmas játékmódok
Negatívumok
  • A kormányzást egy darabig szokni kell
  • Nincs választási lehetőség az online versenyek előtt
gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

gregmerch
gregmerch [3766]
Öhm, izé, csak félve jegyzem meg: nem autós a cucc :-). Komolyra fordítva: hát ez bizony SONY exkluzív cím, övék a fejlesztőcsapat és a tulajdonjog is, így sajnos nem valószínű, hogy kijön valaha pécére. Az első 2 résznek volt anno ('90-es évek derekán) pécés portja, talán fut még ma is, ha ki szeretnéd próbálni.
rootshaper
rootshaper [1614]
oké, my bad... csak átfutottam a cikket, kíváncsi voltam lesz-e esély megjelenésre mondjuk PC-n vagy ilyesmi, de hát persze hiú ábránd, hogy valami normál őrült autós cucc megjelenjen nekünk is :/
gregmerch
gregmerch [3766]
Fentebb írtam, hogy a 2008-as Wipeout HD Fury c. kiegészítőjének pályáit lehet tolni a PS3 tulajokkal cross-platform módban. :-)
rootshaper
rootshaper [1614]
"A tartalmas egyjátékos mód mellett az online többjátékos és a cross-platform módok biztosítják a korlátlanul hosszú időtöltést."

"A Wipeout 2048 kizárólag PlayStation Vita platformra jelent meg."

csak én érzek ebben némi ellentmondást? milyen cross-platform módról van szó, ha csak egy platformra jelent meg? :)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (5 db)