25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Kingston DataTraveler Elite 3.0 és HyperX 3.0 pendrive-ok

Két USB 3.0-s flash meghajtót próbáltunk ki.

Írta: Dino 1 hozzászólás

Nagy lendülettel terjed a legújabb, 3.0-s sorszámot viselő USB szabvány, az új alaplapok, notebookok szinte mindegyikén találunk párat az előző verziónál akár tízszer gyorsabb adatátviteli sebességet lehetővé tevő csatolóból. A pendrive-okat és külső winchestereket gyártó cégek is sorra adják ki új adattároló perifériáikat – így tesz köztük a Kingston is, akiktől két USB 3.0 szabványú pendrive érkezett nemrég tesztelésre.

Kezdjük az újabb típussal, a DataTraveler Elite 3.0-val. 16, 32 és 64 GB-os változatban került a boltokba ez a modell, amely inkább az elérhető árat célozta meg, de természetesen nagyobb sebességet biztosít az USB 2.0-s pendrive-okhoz képest. A fekete-fehér-szürke színekben pompázó, műanyag vázú eszköz külső részét elcsúsztatva tűnik elő a csatlakozó, amely így megfelelő védelmet kapott, és nem fenyeget annak se a veszélye, hogy egy kupakot hagyjunk el róla. A pendrive másik végén kulcstartóra illesztéshez találunk lyukat.
A tesztre a 64 GB-os változatból kaptunk egy példányt, amelyet először hétköznapi jellegű használat közben próbáltunk ki. Pár nagyobb file-t, majd sok-sok kicsit másoltunk rá, illetve olvastunk vissza róla. Már ezek az első kísérletek is megmutatták, hogy a gyártó által feltüntetett sebességértékekhez nem kellenek laboratóriumi körülmények, nem pusztán marketing céllal kerültek oda: nagyméretű file-ok esetén az olvasási sebesség megközelítette a 70 MB/s-es maximumot, az írás pedig hozta a 30 MB/s-es teljesítményt. Sok kis file esetén azonban már látszott, hogy nem a csatlakozón rendelkezésre álló sávszélesség a szűk keresztmetszet: 16-18 MB/s-es olvasási sebességet mutatott a mérés. (USB 2.0 portra csatlakoztatva a pendrive-ot 30 MB/s olvasási és 25 MB/s írási sebesség a maximum.)

Tesztünk második alanya a tavaly év végén megjelent DataTraveler HyperX 3.0 volt. Ahogy a HyperX jelzéssel ellátott más termékeivel, úgy ezzel is a sebesség és tuningolás megszállottait, valamint a gamereket célozta meg a Kingston, ennek megfelelően extrém gyorsaság és magas árcédula jellemzi. 64, 128 és 256 gigabyte kapacitású változatban került a boltokba, így akár SSD meghajtó helyett is használhatjuk, ha úgy tartja kedvünk. Borítása fényes kék fémből és matt, fekete gumiból készült – egy igen mutatós külsejű pendrive lett. Végén kulcstartóra helyezéshez használható rés található, amelyet ha nem használunk, ide pattintható a csatlakozót védő kupak (ellenkező esetben vigyáznunk kell, hogy el ne veszítsük azt). Meglehetősen tömzsi egy eszköz a DataTraveler HyperX 3.0, így sűrűn lévő USB foglalatok esetén lehetetlenné teheti a mellette lévők használatát.
Ebből is egy 64 gigás verziót kaptunk kipróbálásra. Az állunkat kapkodtuk az első mérések során, a stoppert ugyanis szinte az indítás után le is kellett állítanunk: egy kb. 1 gigabyte-os file átmásolására alig hat másodpercre volt szükség. Sok kis file esetén persze ez is lassabbnak bizonyult már, ott nem tapasztaltunk igazán kiemelkedő teljesítményt az Elite 3.0 változathoz hasonlítva se. Mint a Kingston munkatársaitól tapasztalataink megosztása után megtudtuk, ezeket a nagykapacitású pendrive-okat elsődlegesen nem a kis file-ok mozgatására optimalizálták, hiszen a felhasználók általában azért vesznek belőlük ekkorát, hogy nagyméretű adatállományokat mozgassanak rajtuk. A tesztprogram (CrystalDiskMark) szekvenciális olvasás és írás terén nagyjából a gyártó által feltüntetett adatokat mutatta: 220-223 MB/s olvasási és 120 MB/s írási sebességet mértünk (a dobozon 225 MB/s ill. 135 MB/s értékek szerepelnek, tehát az eltérés nem nagy, nevezhetjük mérési hibának). USB 2.0 porton amúgy olvasás és írás esetén is 30 MB/s az elérhető maximum.

A cikkben szereplő mindkét USB 3.0-s pendrive 5 éves garanciával került a boltokba. Az ajánlott kiskereskedelmi árak az alábbiak szerint alakulnak: Kingston DataTraveler Elite 3.0 – 16 GB: 6095 Ft, 32 GB: 14445 Ft, 64 GB: 28980 Ft, Kingston DataTraveler HyperX 3.0 – 64 GB: 40515 Ft, 128 GB: 86280 Ft, 256 GB: 211950Ft.

Köszönet a tesztelésben nyújtott segítségéért gregmerch-nek, valamint a Morpho Communications munkatársainak.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Kingston DataTraveler Elite 3.0 és HyperX 3.0 pendrive-ok
  • Kingston DataTraveler Elite 3.0 és HyperX 3.0 pendrive-ok
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

ebegab92
ebegab92 [3]
Jó cikk lett! :) Ezekkel az SSD pendriveokkal azért még várok,hogy kiforrottabbak legyenek :D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)