Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Kingston DataTraveler Elite 3.0 és HyperX 3.0 pendrive-ok

Két USB 3.0-s flash meghajtót próbáltunk ki.

2012.05.19. 17:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Nagy lendülettel terjed a legújabb, 3.0-s sorszámot viselő USB szabvány, az új alaplapok, notebookok szinte mindegyikén találunk párat az előző verziónál akár tízszer gyorsabb adatátviteli sebességet lehetővé tevő csatolóból. A pendrive-okat és külső winchestereket gyártó cégek is sorra adják ki új adattároló perifériáikat – így tesz köztük a Kingston is, akiktől két USB 3.0 szabványú pendrive érkezett nemrég tesztelésre.

Kingston DataTraveler Elite 3.0 és HyperX 3.0 pendrive-ok

Kezdjük az újabb típussal, a DataTraveler Elite 3.0-val. 16, 32 és 64 GB-os változatban került a boltokba ez a modell, amely inkább az elérhető árat célozta meg, de természetesen nagyobb sebességet biztosít az USB 2.0-s pendrive-okhoz képest. A fekete-fehér-szürke színekben pompázó, műanyag vázú eszköz külső részét elcsúsztatva tűnik elő a csatlakozó, amely így megfelelő védelmet kapott, és nem fenyeget annak se a veszélye, hogy egy kupakot hagyjunk el róla. A pendrive másik végén kulcstartóra illesztéshez találunk lyukat.
A tesztre a 64 GB-os változatból kaptunk egy példányt, amelyet először hétköznapi jellegű használat közben próbáltunk ki. Pár nagyobb file-t, majd sok-sok kicsit másoltunk rá, illetve olvastunk vissza róla. Már ezek az első kísérletek is megmutatták, hogy a gyártó által feltüntetett sebességértékekhez nem kellenek laboratóriumi körülmények, nem pusztán marketing céllal kerültek oda: nagyméretű file-ok esetén az olvasási sebesség megközelítette a 70 MB/s-es maximumot, az írás pedig hozta a 30 MB/s-es teljesítményt. Sok kis file esetén azonban már látszott, hogy nem a csatlakozón rendelkezésre álló sávszélesség a szűk keresztmetszet: 16-18 MB/s-es olvasási sebességet mutatott a mérés. (USB 2.0 portra csatlakoztatva a pendrive-ot 30 MB/s olvasási és 25 MB/s írási sebesség a maximum.)

Tesztünk második alanya a tavaly év végén megjelent DataTraveler HyperX 3.0 volt. Ahogy a HyperX jelzéssel ellátott más termékeivel, úgy ezzel is a sebesség és tuningolás megszállottait, valamint a gamereket célozta meg a Kingston, ennek megfelelően extrém gyorsaság és magas árcédula jellemzi. 64, 128 és 256 gigabyte kapacitású változatban került a boltokba, így akár SSD meghajtó helyett is használhatjuk, ha úgy tartja kedvünk. Borítása fényes kék fémből és matt, fekete gumiból készült – egy igen mutatós külsejű pendrive lett. Végén kulcstartóra helyezéshez használható rés található, amelyet ha nem használunk, ide pattintható a csatlakozót védő kupak (ellenkező esetben vigyáznunk kell, hogy el ne veszítsük azt). Meglehetősen tömzsi egy eszköz a DataTraveler HyperX 3.0, így sűrűn lévő USB foglalatok esetén lehetetlenné teheti a mellette lévők használatát.
Ebből is egy 64 gigás verziót kaptunk kipróbálásra. Az állunkat kapkodtuk az első mérések során, a stoppert ugyanis szinte az indítás után le is kellett állítanunk: egy kb. 1 gigabyte-os file átmásolására alig hat másodpercre volt szükség. Sok kis file esetén persze ez is lassabbnak bizonyult már, ott nem tapasztaltunk igazán kiemelkedő teljesítményt az Elite 3.0 változathoz hasonlítva se. Mint a Kingston munkatársaitól tapasztalataink megosztása után megtudtuk, ezeket a nagykapacitású pendrive-okat elsődlegesen nem a kis file-ok mozgatására optimalizálták, hiszen a felhasználók általában azért vesznek belőlük ekkorát, hogy nagyméretű adatállományokat mozgassanak rajtuk. A tesztprogram (CrystalDiskMark) szekvenciális olvasás és írás terén nagyjából a gyártó által feltüntetett adatokat mutatta: 220-223 MB/s olvasási és 120 MB/s írási sebességet mértünk (a dobozon 225 MB/s ill. 135 MB/s értékek szerepelnek, tehát az eltérés nem nagy, nevezhetjük mérési hibának). USB 2.0 porton amúgy olvasás és írás esetén is 30 MB/s az elérhető maximum.

Kingston DataTraveler Elite 3.0 és HyperX 3.0 pendrive-ok

A cikkben szereplő mindkét USB 3.0-s pendrive 5 éves garanciával került a boltokba. Az ajánlott kiskereskedelmi árak az alábbiak szerint alakulnak: Kingston DataTraveler Elite 3.0 – 16 GB: 6095 Ft, 32 GB: 14445 Ft, 64 GB: 28980 Ft, Kingston DataTraveler HyperX 3.0 – 64 GB: 40515 Ft, 128 GB: 86280 Ft, 256 GB: 211950Ft. ■

Köszönet a tesztelésben nyújtott segítségéért gregmerch-nek, valamint a Morpho Communications munkatársainak.

hozzászólások (1)

ebegab92
ebegab92 2012.08.19. 11:39
Jó cikk lett! :) Ezekkel az SSD pendriveokkal azért még várok,hogy kiforrottabbak legyenek :D
ajánlott olvasnivaló
Játék nagy képernyőn – hogyan válasszunk projektort? Játék nagy képernyőn – hogyan válasszunk projektort?
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad