25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Dishonored: The Knife of Dunwall DLC

Jing után hallgassuk meg Jang elbeszélését is.

Írta: gregmerch 1 hozzászólás

Az Arkane Studios játékai mindig is nagy port kavartak fel. Első alkotásuk, az Arx Fatalis még 2002-ben látott napvilágot, és a sok tekintetben stílusteremtő Ultima Underworld nyomdokain haladva ért el igen szép sikereket, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy sokan még ma is játszanak vele. Ezt 2006-ban a Dark Messiah of Might & Magic követte, amely szintén kiváló játék lett, bár sok Might & Magic rajongó kritizálta túlontúl egyszerű játékmenete miatt. Pedig volt benne minden, amit a fejlesztők ígértek, így például a játékosok maguk dönthettek játékstílusukról, vagyis arról, hogy nekirontanak-e ellenfeleiknek, esetleg azokat tisztes távolból, avagy a hátuk mögé osonva iktatják-e ki. Ezen túlmenően a program mintegy meg is alapozta a csapat harmadik teljes egészében önállóan fejlesztett játékának, a tavaly októberben megjelent, és mind szakmai, mind pedig játékos körökben hatalmas sikert aratott Dishonorednek az alapjait is. Erről az alkotásról Richie kollégám tollából már született egy kiváló ismertető magazinunk hasábjain, így nem térnék ki az abban foglaltakra az első „egész estés”, történetvezérelt kiegészítő, a The Knife of Dunwall kapcsán írandó ismertetőmben.

Dishonored: The Knife of Dunwall DLC

Az alapjátékban a rejtélyes eredetű pestis által sújtott Dunwall városában nyomozhattuk ki Corvo Attano, igaztalanul megvádolt császári testőr bőrébe bújva, hogy ki is áll valójában a császárnő meggyilkolása, a hercegnő elrablása és az egyszeri pórnépet tizedelő gyilkos kór elterjedése mögött. A The Knife of Dunwall alcímet viselő kiegészítő történései ezzel párhuzamosan játszódnak, és nemes egyszerűséggel az „érem másik oldala” jelzővel is illethetnénk, hiszen a főszerepet ezúttal a merényletet elkövető bérgyilkosklán vezetője, Daud tölti be. A sztori ugyanott veszi kezdetét, ahol az alapjáték, tehát Dunwall tornyában, ám ezúttal a merénylők szemszögéből látjuk az eseményeket. Daud elvégzi ugyan embereivel a rá bízott piszkos munkát, de az finoman szólva is nehezére esik, és már akkor tudja, hogy nagy árat kell majd fizessen érte. Fél esztendővel később aztán, pont, amikor Corvo megszökik börtönéből kivégzése előestéjén, Daudnak is megjelenik a titokzatos Kívülálló, és elmondja neki, hogy miután véghezvitte tettét, lenne még egy kis dolga. Elmondja neki azt is, hogy őrajta is ott van a Jel, amit összesen nyolcadmagával birtokol, és ami lehetővé teszi számára különleges képességek és varázslatok alkalmazását. Röviden útba is igazít minket, mondván egy rejtély kinyomozása vár még ránk, amelynek első nyoma, amin elindulhatunk, egy titokzatos női név: Delilah. A sztori ismét jól kitalált, remekül kiegészíti az alapjáték történéseit, megmutatja a történet másik oldalát is, de a konklúzió számomra nem volt kielégítő. És habár az ősz környékén várható második DLC, a The Brigmore Witches fogja teljes egészében lezárni azt, az első epizódtól valahogy nagyobb csavart vagy csattanót vártam az „első félidő” lezárásaként.

Dishonored: The Knife of Dunwall DLC

A játékmenet nagyjából maradt a régiben, természetesen némi újítással fűszerezve. Daudnak van egynéhány speciális képessége és felszerelése, amelyek segítségével fullasztó füsttel béníthatja le ellenfeleit, vagy akár egyik emberét is megidézheti, hogy az oldalán harcolva segítse őt. Ezek az embereink szintet is léphetnek, így végül mester fokozatú segítőkkel is indulhatunk harcba. Ezen kívül akad néhány új darab is arzenálunkban, mint például a bal kezünkre szerelt, különböző dárdákkal megtölthető csuklóíjunk vagy különféle furmányos gránátjaink és aknáink. Ezeken kívül jó pénzért vásárolhatunk információt, zárkódot, egyéb információt, miegymást az egyes fejlesztések mellett a küldetések elején, ami megkönnyíti kicsit a dolgunkat. A néhány új képességen, kütyün és egyében kívül azonban jószerivel teljesen megegyezik a játékmenet az alapjátékéval, lévén képességeink nagy része megegyezik Corvoéval. És természetesen most sem mindegy, mekkora káoszt hagyunk magunk után, mert bármit is tegyünk, az ismét hatással van Dunwall sorsára. Ez egyszersmind a többszöri nekifutás lehetőségét, illetve akár igényét is magában rejti, ami nem utolsó szempont egy program szavatossága tekintetében.

Dishonored: The Knife of Dunwall DLC

Az alapjátékhoz hasonlóan mind a képi világ, mind a hangok és a zenék nagyon erős elemek. A sokakat megosztó grafika – amely leginkább úgy fest, mintha egy impresszionista festő álmodta volna meg – még mindig nagyon jól mutat, amit a gyönyörű fény-árnyék effektek is nagyon feldobnak. Az új sztorihoz új helyszínek is dukálnak, amelyek tovább színesítik Dunwall amúgy is nagyon jól kidolgozott, az iparosodáskorabeli Angliához hasonlítható steampunk világát. Személyes kedvencem az a rész, amikor a csatornákon keresztül az éppen kibelezett bálna hasa alatt kúszunk be a bálnafeldolgozó üzembe. Daud szinkronja ezúttal is a kiváló Michael Madsen, akinek rekedtes orgánuma remekül passzol a minden hájjal megkent, ám ezúttal mégis lelki válsággal küzdő rosszfiúhoz. A hazai változat ismét teljes magyar feliratot kapott, amely – szerencsére – ezúttal is jól sikerült, így az idegen nyelveken nem beszélők is remekül elboldogulhatnak a játékban.

Dishonored: The Knife of Dunwall DLC

A magam részéről nagyon szeretem az Arkane Studios játékait. A Dishonored a tavalyi év egyik nagy meglepetése volt, és számos fórumon el is nyerte a „2012 legjobbja” megtiszteltetést. A történetet kiegészítő, azt a másik oldal szemszögéből bemutató kiegészítő első fele, a The Knife of Dunwall semmit nem von le a program értékéből, de továbbra is érezhető rajta számos közelmúltbeli sikerjáték hatása, illetve leginkább az, hogy a történetnek még koránt sincs vége. Olyan ez, mint Tarantino Kill Billje, amit a rendező egy Hattori Hanso pengével szelt ketté. A befejezés pár hónap múlva érkezik, addig is ki-ki merüljön el ismét Dunwall pestis, és cselekedeteinktől is függő mértékben káosz uralta világában. Csak aztán ne túl mélyre...

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

80%
grafika
9
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
 • Nagyon jól kidolgozott világ
 • Többféle végigjátszási lehetőség
 • Néhány újítás
 • Új helyszínek
 • Továbbra is kiváló megvalósítás
Negatívumok
 • Félbevágott történet
 • Alapvetően kevés az újdonság
 • A lopakodás ezúttal nehézkesebb

További képek

 • Dishonored
 • Dishonored
 • Dishonored

Dishonored

Platform:

Fejlesztő: Arkane Studios

Kiadó: Bethesda Softworks

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés: 2012. október 12.

» Tovább a játék adatlapjára

gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

regard001
regard001 [5]
Számomra először furcsa volt,hogy a teleportálós képesség használatakor megállt az idő, aztán belerázódtam. Kétszer végig is játszottam először hard-on, ezután az unlockolt még nehezebb módon. A lopakodás pont jó,ahogy van. Még a legnehezebb játékmodban se annyira hűha nehéz... de tartalmaz kihívást, nyilván a játék enélkül értelmét vesztené, különben miért is hívná magát assassinnek . Viszont Daud fegyverzete mindenképp arra kényszerítene, hogy ölj meg majdnem mindenkit, tehát lopakodva nyílván nehezebb a játék, mivel az eszközök tárháza így leszűkül. Nem igazán jelentett túl nagy kihívást így se, szvsz aki sokat játszott az első résszel, annak nem lesz nehéz 1-2 óra alatt végigjátszania a legnehezebb módban sem.

Viszont ezek után visszatérve az első részhez - ahol az alap teleport van jelen - nagyon furcsa lesz, nem egyszer azért haltam meg, mert nem állt meg az idő.A Daud-os teleport sokkal jobb.

Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy ebből többet is ki lehetett volna hozni, de valószínűleg nem véletlenül csinálták meg így. Játszottam a fentebb említett játékokkal és valóban mindegyik kiváló a maga kategóriájában játékmenet és történet szempontjából is. Az Arx Fatalis-t 4x játszottam végig annyira jó volt.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)