25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Epic Mickey 2: The Power of Two

A Junction Point Studios utolsó dobása megkapta legújabb, PlayStation Vita portját.

Írta: gregmerch

2005-ben a legendás Warren Spector vezetésével megalakult a Junction Point Studios gárdája, amely az akkoriban végleg feloszlott Ion Storm legénységének számos egyéb tagját is átvette. Spector akkor már bőven élő legendának számított a legnagyobb játékkészítők nem is olyan népes táborában, akinek a nevéhez olyan címek fűződtek, mint az Ultima és az Ultima Underworld sorozat egyes darabjai, a Thief széria epizódjai, avagy a szintén halhatatlan Deus Ex játékok kiötlése – hogy csak néhányat említsek a mester közreműködésével készült jóságok közül. 2007-ben aztán a Disney megvásárolta a Junction Pointot, és ennek a frigynek azóta két gyermeke is született: 2010-ben látott napvilágot a Nintendo Wii-exkluzív Epic Mickey, amelyet kisöccse, az Epic Mickey 2: The Power of Two két esztendővel később követett. Ez az utóbbi immár multiplatform alkotás lett, amely szinte minden mai masinára kapott egy külön portot. Azért mondom, hogy szinte, mert akkoriban valamiért a Sony hordozható konzolja, a PlayStation Vita kimaradt a szórásból. Egészen mostanáig...

Epic Mickey 2: The Power of Two

Barnabás kollégám tollából született már annak idején egy kiváló ismertető a játék nagygépes változatáról, amely remekül összefoglalta a program valamennyi erősségét és számos gyenge pontját. A minap a boltok polcaira került Vitás átirat gyakorlatilag egy az egyben az asztali portra épül (Nintendo 3DS-re külön kiegészítő epizód készült The Power of Illusion alcímmel), így ebben a rövid ismertetőben csak nagy vonalakban térnék ki a játék már ismert aspektusaira, és inkább a program konzolexkluzív specialitásaira koncentrálnék.

A történet főhőse most is Miki egér, valamint – amint azt már az „A kettő ereje” alcímből is sejteni lehet – Oswald nyúl, a Disney legelső rajzfigurái. Wastelandet, az elvetett rajzok lakhelyét ismét veszély fenyegeti, minekutána számos nagy erejű földrengés rázza meg – és dönti romba – annak békés vidékét. Az ijedt lakosság meglepetten tapasztalja, hogy az előző epizód katyvaszáért nagyban felelős Őrült Doktor visszatér, és egy szívhez szóló betétdal keretében bizonygatja, hogy ő bizony jó útra tért és segíteni akar. Az igazi veszélyt a gonosz blotworxok jelentik, és majd ő megmenti az elfeledett rajzfilmhősök birodalmát. Oswald nyúl felesége, Ortensia, és Gus azonban rosszat sejtenek, ezért újfent segítségül hívják Miki egeret a Rajzfilmek világából, aki kezébe kapja varázsecsetét és megmentésükre siet. Ezúttal Oswald is beáll mellé, hogy vállvetve küzdjék végig magukat számos veszedelmen.

Epic Mickey 2: The Power of Two

Az eredeti verzió bizony nem aratott osztatlan sikert, amit a kiváló koncepciót, bájos, immár „hangosfilmes” megvalósítást és a remek kooperatív játéklehetőséget nagyban beárnyékoló optimalizálatlan framerate, fura kamerakezelés, az ebből fakadó vezérlési problémák, valamint – egyedül játszva – a butácska MI alapoztak meg. A PlayStation 3 és Xbox 360 portokért felelős Blitz Game Studios, aki a PlayStation Vita átiratot is elkövette, igyekezett hát mindezeket orvosolni a legújabb változat elkészítésekor. Sajnos azonban ez most sem sikerült maradéktalanul a brit srácoknak. A kameramozgás ezúttal ugyan valamivel könnyebben megszokható, bár erre a játék elején ezúttal is törekedni kell. Sajnos a zömében platformelemekkel tűzdelt program során ennek köszönhetően gyakran csak többedszerre felmérhető egy távolság, ami számos bosszús percet okoz az ixedik újra felmászás és átugrás megkísérlésekor. A vezérlés természetszerűleg erősen épít a konzol technikai lehetőségeire, így a versenyzős részek során a masina megdöntése útján is történhet az irányítás, és a festék – avagy hígító – szórása, azok közötti váltogatás ezúttal az érintőképernyő használatával is megvalósítható. Ez utóbbinak sajnos annyi hátránya van, hogy a továbbra sem brillírozó, gyakorlatilag mindent ránk hagyó Oswald, akinek szinte mindenért külön kérvényt kell benyújtani, szintén az érintőképernyő segítségével aktivizálható. Azonban ha icipicit mellényúlunk, akkor nem tapsifüles haverunk kezd végre magával valami hasznosat, hanem nemes egyszerűséggel arra szórjuk, ami az ecsetünkből kifér. Szerencsére lehetőségünk van wifi kapcsolaton keresztül kooperatív játék indítására, ami az MI továbbra is fennálló hibáit orvosolja. Ez azonban az egyjátékos élményen nem segít, az maradt, amilyen volt, teletűzdelve próbálkozással (gyakran nemigen magyarázzák bizony túl az aktuális feladatot) és társunk noszogatásával.
A játéknak a Disney rajzfilmek ős- és hőskorát idéző képi világa, valamint az ugyanezen érákat megigéző hangok, szinkron és betétdalok szerencsére kifogástalanul kerültek át az asztali masinákat gyakran megközelítő képességű kézikonzolra írt portba. Az pedig külön nagy piros pontot érdemel, hogy a játék teljes magyar feliratot kapott – még ha az időnként kicsit nehezen is követhető a kis betűméret és a néha igen gyors tempóban megszólaló dalok folytán.

Az Epic Mickey 2: The Power of Two PlayStation Vitás verzióját (is) elkövető Blitz Game Studios csapatának nem sikerült kiküszöbölni ugyan maradéktalanul a nagygépes portok hibáit és hiányosságait, mégis egy újabb remek játékkal bővült a Sony hordozható masinájának programtára, amely gyakorlatilag mindent tud, amit az asztali verzió tudott. Az persze nem szerencsés, hogy ez a problémák nagy részére is igaz, mégis, mindennek ellenére engem magával tudott ragadni Miki és Oswald kalandja Wastelandben. Én úgy vélem, valahol azért ez a lényeg egy játék esetében. És mire ezeket a sorokat írom, Warren Spector két játékot megélt csapata már a játékfejlesztők örök vadászmezején pihen, a nagy öreg pedig továbbállt „új koroknak új dalait” megkomponálni. Kíváncsian várjuk hát az „új lemezt”.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

70%
grafika
8
hangok
8
játszhatóság
6
hangulat
7
Pozitívumok
  • Bájos grafika és játékvilág
  • Kiváló hanganyag
  • Magyar felirat
  • Minden megvan benne, ami az asztali verzióban megvolt...
Negatívumok
  • ...annak legtöbb hibájával egyetemben

Epic Mickey: The Power of Two

Platform:

Fejlesztő: Junction Point

Kiadó: Disney Interactive Studios

Forgalmazó: PlayON

Megjelenés: 2012. november 23.

» Tovább a játék adatlapjára

gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!