25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Grand Theft Auto V

Mit is várhatnánk minden idők legdrágább játékától? Hatalmas nyitott világot, végtelennek tűnő időtöltési lehetőségeket és persze mindezt kiváló tálalásban. Ez lett a GTA V.

Írta: GeryG 14 hozzászólás

Minden kezdet nehéz, de végül csak beindult a szekér
A világ talán legsikeresebb videojáték-szériája 1997-ben indult világhódító útjára, de kevesen tudják, hogy első része meglepően közel állt hozzá, hogy sose készüljön el. A fejlesztők között sok volt a súrlódás, nehéz volt megtalálni az arany középutat az egyes készítők elképzelései között. Végül a Grand Theft Auto óriási siker lett, amely két évvel később meg is kapta a szintén felülnézetes folytatást. A második rész szebb és tartalmasabb lett, amelyben egy várost uraló bandák küldetéseit kellett végrehajtanunk.
A nagy áttörést a 2001-es harmadik epizód hozta el, amely a felülnézetet hátsó kameraállásra cserélte, és sikeresen átültette a szériát a 3D világába. Liberty City város akkor óriásinak hatott, a játék pedig hosszú órákra lekötötte az embert (emlékszem, csak azzal napokat töltöttem, hogy megtanuljak a lefűrészelt szárnyú repülővel repülni). Ezt követte a Vice City, amelyben visszaugrottunk a '80-as évekbe. Érdemi fejlődés az előző részhez képest nem sok volt, de a hangulat miatt sokan máig az egyik legjobb fejezetnek tartják. 2004-ben a San Andreas egyik nagy újdonsága a több város és az őket összekötő vidék megjelenése volt. A városokban kismillió időtöltési lehetőségünk volt, karakterünket tetőtől talpig átszabhattuk (legalábbis ruházkodás, testalkat, frizura szintjén). A 2008-as Grand Theft Auto IV már erősen megosztotta a rajongókat. Bár a látványvilág óriási fejlődésen ment át, a játék valahogy nem nyerte el mindenkinek a tetszését, igaz, ebben jelentősen közrejátszott a PC-s port pocsék minősége is. Ennek ellenére igazi kasszasiker lett a játék.
A legújabb epizódról, a most bemutatásra kerülő GTA V-ről már 2009-ben lehetett hallani pletykákat, ám a hivatalos bejelentésre 2011-ig kellett várni. Az azóta eltelt két évben a Rockstar minimális marketingkampányt folytatott, sokáig alig árultak el valamit a játékról, a képek is csak nagyon lassan szivárogtak, trailerből pedig messiásként vártuk az újat. Végül eljött 2013. szeptember 17., és megérkezett a sok tekintetben újító Grand Theft Auto V.

Grand Theft Auto V

Michael, Franklin és Trevor – a triumvirátus
A GTA V legszembetűnőbb újítása a főszereplőt érinti. Pontosabban a főszereplőket, ugyanis a sorozat történetében először nem egy, hanem mindjárt három karaktert is irányíthatunk. Mindhármuk életét a Rockstarra jellemző aprólékossággal építették fel, megismerhetjük a múltjukat, motivációjukat és általános gondolkodásmódjukat.
A játékban először (leszámítva a prológust, de erről majd egy picit később) Franklint ismerhetjük meg. Ő a banda legfiatalabb, színes bőrű tagja, aki Los Santos szegénynegyedében tengeti napjait. Igazából a tengeti nem jó kifejezés, hiszen bár a gettó kellős közepén lakik, mégis van munkája, otthona. Egy autókereskedőnél dolgozik, hiszen él-hal a gyors kocsikért. Egy picit azért túloztam, mikor azt mondtam, hogy „rendes” munkája van, ugyanis többnyire minden megbízása egy-egy autó el-, néha pedig visszalopásában merül ki. Így találkozik Michaellel is, de ennek pontos körülményeit inkább nem árulom el.

A sorozat történetében először nem egy, hanem mindjárt három karaktert is irányíthatunk.Michael a trió talán legérdekesebb tagja, és a történet szempontjából is az igazi központi figura. Meglehetős jólétben él a gazdag negyed peremén, egy akkora házban, amilyet nálunk csak a Rózsadombon lát az ember. Hivatalosan nyugdíjas éveit élvezi, ám az igazság kevésbé rózsás. Valójában egy tanúvédelmi program keretében került Los Santosba, ezért kell meghúznia magát, családja pedig gyakorlatilag romokban hever: felesége épp mikor kivel csalja, fia egy semmirekellő kocka, lánya pedig mindenáron a város lotyójává kíván válni. Nem csoda, hogy Michael egyetlen barátja Dr. Friedlander, a pszichológusa (legalábbis amíg nem találkozik Franklinnel).
Trevor a hármas – számomra – legmókásabb tagja egy igazi elmebeteg. Ahogy egy beszélgetés során Michael fogalmazott: „Trevor a két lábon járó pokol.” Első ránézésre leginkább Jack Nicholsonra hasonlít a Ragyogásból, de nála százszor őrültebb. Képes egyik pillanatról a másikra dühöngő pszichopatává válni és gondolkodás nélkül végezni egy teljes motoros bandával csak azért, mert ledudálták a sztrádán. Csendes hétköznapjait droglaborjának menedzselésével (értsd: a konkurencia módszeres felszámolásával, vagyis lemészárlásával) tölti. Életfilozófiáját leginkább a nyakára tetovált szaggatott vonal és az „Itt vágd el!” felirat összegzi.

Grand Theft Auto V

Mindhárom karakter tehát saját élettel és történettel rendelkezik, de nem csak ebben különböznek. A játék egyik nagy újítása, hogy némi szerepjátékos vonulatot is becsempészve, mindhárman ugyanazokkal a képességekkel rendelkeznek, de másban jók. Míg Franklin kimagasló autóvezető, addig Michael a lopakodás terén jeleskedik, Trevor pedig kiváló pilóta. Ezek a képességek azonban minden esetben fejleszthetőek, ehhez elég csak a megfelelő dolgokkal elütnünk az időnket: repülős iskolába járhatunk, lőtéren csiszolhatjuk célzóképességünket, triatlonon indulhatunk, hogy állóképességünket fejlesszük stb. A három karakter fő- és mellékküldetései is erősen képességeik szerint épülnek fel: Franklinnel illegális autóversenyeken indulhatunk, míg Trevor gyakran keveredik mészárlásba torkolló tűzharcokba.
Michael, Franklin és Trevor mind rendelkeznek egy-egy speciális képességgel, amely bizonyos esetekben jelentős előnyhöz juttatja őket. Franklin autóvezetés közben képes belassítani az időt, ezáltal sokkal jobban tud manőverezni. Michael akció közben tud hasonlót, vagyis lövöldözés közben lassíthatjuk le vele az időt, hogy amolyan Max Payne módra (persze ugrálás nélkül) levadászhassuk ellenségeinket. Trevoré a legérdekesebb, ő ugyanis bekattanni képes. Ez lényegében annyit tesz, hogy mindenkit egyetlen lövéssel likvidálhat, miközben szinte sebezhetetlenné válik. Itt is van némi időlassulás, valamint a célkereszt is sokkal gyorsabban és pontosabban ugrik a célpontokra (a játékban egyébként is van automatikus célzási opció).
A játék folyamatosan értékeli teljesítményünket, és különböző medálokkal díjazza. Legyen szó a fő küldetésekről vagy a szabadidős tevékenységekről, mindig van valami kis cél, amit el kell érni. Akkor sem kell kétségbe esni, ha egy-egy küldetésért csak bronzérmet kapunk, hiszen bármikor újrajátszhatjuk bármelyik missziót (ez nincs hatással a történet haladására), hogy jobb eredményt érjünk el. Ilyenkor kisebb feladatokat kell elvégeznünk: ölj meg x számú ellenséget, ne bukj le, ne törd össze az autót, bizonyos időn belül fejezd be a küldetést stb.

Bár a három karakter a játék elején egymástól független életet él, idővel szépen összejön a banda és onnantól kezdődik csak az igazi balhé.Az egész egy bankrablással kezdődött...
Hogy a történetről is ejtsek néhány szót, az egész kilenc évvel korábban, egy balul elsült bankrablással kezdődött. A négyfős banda bár el tud menekülni, de a rendőrség végül bekeríti őket és egyikükkel végeznek is. Michael is megsebesül, egyedül Trevor tud olajra lépni. Eltelik kilenc év, Michael egyezséget kötött a hatóságokkal, így tanúvédelmi programba került. Trevor és a banda egyetlen börtönbe került tagja abban a szent meggyőződésben élik életüket, hogy Michael halott. Ám mikor különböző okokból Michael úgy dönt, visszatér a régi szakmához (és kirabol egy ékszerüzletet), Trevor azonnal rájön, hogy régi barátja nagyon is életben van, ezért felkerekedik, hogy tisztázza a régi dolgokat.
Bár a három karakter a játék elején egymástól független életet él, idővel szépen összejön a banda és onnantól kezdődik csak az igazi balhé. Hozzá kell tenni, hogy remek csapatot alkotnak, igazi mesterei a szakmának. Ennél többet nem érdemes elárulni a történetről, hiszen azzal megannyi fordulatot és poént lelőnék.

Grand Theft Auto V

A lehetőségek tárháza igen széles, rengeteg órát bele lehet ölni csak az ámokfutásba Los Santos városában.Los Santos, a lehetőségek otthona
A GTA V-ben a San Andreashoz hasonlóan szinte bármivel elüthetjük az időt, amikor éppen nem a fő sztori mentén haladunk. Rögtön ott vannak a mellékküldetések is, amelyeket általában idegenektől kapunk. Ezeket persze mindig az adott szereplőhöz igazítják: Franklinnel autókat szállíthatunk el, Trevorral hírességek csecsebecséit lopkodhatjuk össze, míg Michael tesz egy tiszteltkört a Saints Row világában, amikor egy füves cigitől hallucinálni kezd.
A mellékküldetések mellett persze kismillió lehetőséget találunk a városban és környékén: vidámparkba mehetünk, sportolhatunk, búvárkodhatunk, lőtérre járhatunk, túrázhatunk stb. Franklin még a kutyájával is játszik néha. Ezen tevékenységek persze mind jótékony hatással vannak képességeink fejlődésére is. Ezek mellett kevésbé hasznos dolgokat is művelhetünk, így például sztriptízbárba mehetünk, betéphetünk, berúghatunk. De a város tele van üzletekkel is, ahol feltölthetjük ruhatárunkat, elmehetünk tetoválószalonba vagy fodrászhoz.
Járművek terén egészen bámulatos a kínálat. Összeszámolni is nehéz, hány típus került a játékba csak személyautókból, mellettük ott van számtalan teherautó és speciális jármű. Motorok és biciklik mellett motorcsónakokat, jet ski-t, tengeralattjárót vezethetünk, de repülőkből és helikopterekből is akad bőven választék. Autónkat alaposan feljavíthatjuk a műhelyekben: páncéllal, bukókerettel erősíthetjük meg, sportos lökhárítókat és küszöböket tehetünk rá, felhúzhatjuk a motor teljesítményét, lecserélhetjük a felniket. Igazi tuningverdát rakhatunk össze, amellyel állva hagyhatjuk a többi versenyzőt egy-egy futamon.
A játékhoz – egyelőre kizárólag iOS-re – elérhető egy külső alkalmazás is, az iFruit, amelyen keresztül bármikor fejleszthetjük autóinkat, illetve egyfajta tamagochiként kutyánkat is trenírozhatjuk.
A Grand Theft Auto V-ben is adott ugyanakkor a jól ismert hangulat is, amikor az embernek nincs kedve semmi konkrétat csinálni, csak kocsikázik a városban, véletlenszerűen beleköt a járókelőkbe, őrült kaszkadőrmutatványokat csinál és hasonlók. A lehetőségek tárháza igen széles, rengeteg órát bele lehet ölni csak az ámokfutásba Los Santos városában. És ez még mindig remek móka.

Eufórikus motor
A játék alatt a Rockstar által előszeretettel használt Euphoria motor dolgozik, amelyet már megcsodálhattunk a GTA IV és a Red Dead Redemption esetében is. Persze ez a motor csak a fizikáért, valamint az animációkért felel, de azt valami egészen brutális részletességgel teszi. A PhysX és a Havok elbújhat mögötte, az egészen biztos. A karakterek mozgása nagyon élethű, érezni, hogy mindennek tömege van, minden anyagnak mások a tulajdonságai. Nehéz összefoglalni, hogy mi mindenben nyilvánulnak meg a motor képességei, hiszen a játék minden elemében felfedezhetőek.
De beszéljünk a látványról is, amelyért a RAGE, vagyis a Rockstar Advanced Game Engine felel. A fejlesztők 2006 óta használják a motort, ezzel futott többek között a GTA IV, a Red Dead Redemption és a Max Payne 3 is. A Grand Theft Auto V ezek közül látványban leginkább utóbbira hasonlít, de mivel egészen más műfajban indul, ezért annál azért egy fokkal csúnyább. Ez persze mindössze annak köszönhető, hogy a GTA V-ben egy gigantikus méretű nyitott világot kell egyszerre megjelenítenie a motornak. Összességében nézve már a negyedik részhez képest is hatalmas a fejlődés, szinte össze sem lehet hasonlítani a két játék grafikáját. Az effektek nagyon szépek, a textúrák is tökéletesen megfelelnek egy ilyen játék elvárásainak. Az embereket, állatokat, tereptárgyakat, használati eszközöket, autókat és házakat mind szépen lemodellezték, nem nagyon érheti őket kritika. Nekem ugyanakkor a legjobban a víz tetszett a játékban, amely az általam látott eddigi legszebb animációt kapta. Az óceán hullámzása, a víz habzása rendkívül élethű, a shadereknek köszönhetően pedig a látvány is pazar. Ahogy motorcsónakunkkal szeljük a vizet, az hullámokat kelt pont, mint a valóságban. Végre nem csak egy textúrát kapunk, hanem ténylegesen hatással vagyunk a vízre.

Grand Theft Auto V

A feketeleves
Persze a Grand Theft Auto V sem tökéletes, de az is igaz, hogy beszámolóm legrövidebb bekezdése következik. A játék kizárólag konzolokra jelent meg, amelyek bizony nem egyszer megizzadnak alatta. Én PlayStation 3-on játszottam, amely szerencsére csak ritkán, de azért meg-megakadt a játék alatt. Érezhető, hogy az utolsó utáni erőtartalékokat is kihasználták. Ennek megfelelően akadnak néha kisebb hibák is: előttünk megjelenő tereptárgyak és textúrák a leggyakoribb problémák. Kevésbé technikai kérdés, de nekem az autók törésmodellje nem nyerte el a tetszésemet. Sokszor hiába rohantam neki egy oszlopnak 150-nel, maximum a fényszóróm tört be. Máskor viszont egy kisebb koccanástól is kitört valamelyik autó kereke. Ezek mellett az autók irányítását is szokni kell, mert a szokásosnál is arcade-osabbra sikerült. És nagyjából ennyi, ennél többe nem nagyon tudok belekötni.

GTA Online és végszó
Az online rész az, amelyről egyelőre nem tudok beszámolni, az ugyanis október 1-től válik elérhetővé. Ezt a fejlesztők azzal magyarázták, hogy a játékosoknak előbb meg kell ismernie a GTA V világát, mielőtt bevetik magukat a multi mókába. De ha csak fele annyira lesz szórakoztató, mint az egyszemélyes kampány, akkor nagy baj már nem lehet. Hamarosan kiderül...

Grand Theft Auto V

A GTA V a sorozat többi részéhez hasonlóan ismét komoly eséllyel indul az év játéka címért.A Grand Theft Auto V nem véletlenül lett minden idők legdrágább játéka. A bejárható világ valóban hatalmas, időnket pedig számtalan dologgal tölthetjük el benne. A látvány pazar, a történet hozza a Rockstar minőséget. A három karakter megjelenése és az eltérő képességek kellően felfrissítették a játékmenetet, ahogyan teljesítményünk folyamatos értékelése is. Vannak ugyan kisebb hibák, de a végeredmény összességében lenyűgöző lett. A GTA V a sorozat többi részéhez hasonlóan ismét komoly eséllyel indul az év játéka címért.
Persze nem készülhet róla beszámoló anélkül, hogy el ne játsszunk a PC-s és következő generációs konzolra készülő változatok gondolatával. Ha csak azt nézzük, hogy alig három nap alatt a PS3-as és X360-as kiadások 1 milliárd dollár bevételt hoztak a Rockstarnak, akkor elképzelhetjük, mennyivel fog végül zárni. Ezt pedig egy jól időzített PC-s kiadással még alaposan meg tudná fejelni a kiadó, nem beszélve egy esetleges PlayStation 4-es, Xbox One-os kiadásról. Nagy öngól lenne, ha kihagynák ezt a ziccert...

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

95%
grafika
8
hangok
9
játszhatóság
10
hangulat
10
Pozitívumok
  • Ismét a jól ismert GTA hangulat
  • A három karakter megjelenése kellően felrázza a játékmenetet
  • Los Santos környékén sosem merül ki a szabadidős tevékenységek tárháza
  • Hatalmas bejárható terület, amelyet aprólékosan építettek fel
Negatívumok
  • Néha meg-megakad a játék
  • Kisebb grafikai hibák, semmiből feltűnő tárgyak és textúrák

Grand Theft Auto V

Platform:

Fejlesztő: Rockstar Games

Kiadó: Rockstar Games

Megjelenés:
2013. szeptember 17. PS3, X360
2014. november 18. PS4, X1
2015. április 14. PC
2022. március 15. PS5, XSX

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Creativ3Form
Creativ3Form [33858]
Nem. Tény, hogy erőszakosak, de nem ennyire. :-D Plusz simán ki lehet cselezni őket.
totyak
totyak [445]
Az 5-t sajnos még nem próbálhattam ki, de azt határozottan állíthatom, hogy a 4-ben nem kretének a zsaruk. Kis körözésnél még meg lehet lógni, de ha valami csúnyát csinálsz, ledarálnak.
Gobiakos
Gobiakos [13218]
Ez tényleg így van? :-D
Raistlin666
Raistlin666 [4735]
Inkább az a bosszantó, hogy nem vagy képes a 4 soros hozzászólásodat átolvasni mielőtt közkincsé teszed...
tomes
tomes [29]
Szomorúan vettem észre, hogy a GTA5-ben nem mozognak a fák, pl helikopter mellett, nem lobog a lomb, vagy a fű.
Pedig ezt a problémát, úgy nagyjából már megoldotta BF4. Valamint előfordulnak bosszantó grafikai hibák is, pl: vezető közlekedés autó nélkül.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (14 db)