Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Pro Evolution Soccer 2014

A Konami idén nagyon igyekezett megújítani a sorozatot, amelyre szükség is volt. Az már más kérdés, hogy ez mennyire sikerült nekik.

2013.10.05. 12:20 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Idén sem maradhat el a nagy őszi videojátékos dömping már megszokott párharca, vagyis a FIFA és a Pro Evolution Soccer sorozatok aktuális epizódjainak összehasonlítása. Én jelen tesztemben kizárólag az utóbbi játékra koncentrálok, mivel a FIFA új epizódjához egyelőre nem volt szerencsém. A PES 2014-gyel a Konaminak nem titkolt szándéka a radikális megújulás volt, mivel az előző években a konkurens rendre maga mögé utasította a játékot. Emiatt most lecserélték a grafikus motort, és a játékmenetet is alaposan felforgatták.

Pro Evolution Soccer 2014

Az egyik legtöbbet emlegetett változás a grafikát érinti, így én is ezzel kezdeném beszámolómat. Bár összességében a korábbi látvánnyal sem volt semmilyen különösebb probléma, egy alaposabb vérfrissítés már azért elkélt. A teljes grafikus hátteret kukába dobták, helyére pedig nem is akármilyen motor került. A játék alatt annak a Fox Engine-nek az átalakított változata dolgozik, amely a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (pazar) látványáért is felelni fog. Ennek köszönhetően a játékosok egészen lenyűgöző modelleket kaptak, és ez igaz mind a híres, mind a kevésbé ismert futballistákra. Előbbiek esetében, ahogy az ma már elvárás is, mindenki tökéletesen felismerhető (persze a magyar focisták ebből mind kimaradtak). A játékosok mellett új szintre emelkedett a stadionok megvalósítása. A közönség a korábbi részekhez képest is sokkal részletesebb lett, sokkal élethűbben viselkedik, mozog.
Sajnos a játékból adódik, hogy ez a pazar megvalósítás a játékmenet 99%-ában egyáltalán nem jön át, hiszen messziről sem a játékosok, sem pedig a fű nem látszik igazán, a közönség pedig egyáltalán. Így a fejlődés igazából csak az „átvezető” animációk során érhető tetten.

Változásokon esett át a játékmenet is, ami leginkább az irányítást érinti. A fejlesztők e részre nagyon odafigyeltek, így a sorozatra jellemző jegyek nem változtak. Ismét a valóságnak megfelelő fizikai modellezést kapott a labda és a játékosok mozgása. Sokan úgy érezhetik, hogy az általuk irányított focista mintha korcsolyázna, ám ez egyszerűen a lendületnek köszönhető: egy-egy sprint után nem állnak meg azonnal, hiszen a lendület még egy-két méternyire tovább viszi őket. Ugyanígy a fordulások is sokkal körülményesebbek, vagyis kevésbé árkádosak. A labdakezelést szinte minden játékosnak újra kell tanulnia, mivel rengeteg apróságra oda kell figyelni, hogy a passz biztosan célba érjen. A kapura lövésnek számtalan formája van, ezeket is időbe telik mind kiismerni. Ez sok játékosnak elveheti a kedvét, mivel már gyengébb nehézségi szinten is komoly kihívásokat tartalmaz a játék, ugyanakkor kellő gyakorlás után bombagólokat lehet lőni. Igaz ez annak ellenére is, hogy a kapusok az esetek többségében talán túlságosan is jók, a távoli lövéseket szinte kivétel nélkül megfogják. Máskor viszont érthetetlen bakikat vétenek, szinte hazaadásokat is képesek beügyetlenkedni a kapuba.

Pro Evolution Soccer 2014

Sajnos a sorozat másik jellemzője sem változott, vagyis csak nagyon kevés licencelt csapat található meg a játékban. A teljes angol és olasz liga fiktív, a német ligának nyoma sincs, csupán a nagyobb csapatai találhatóak meg az egyéb csapatok menüpont alatt. Ez sajnos továbbra is nagyon rányomja a bélyegét a hangulatra, amelyen csak a rajongók által évek óta készített mod javít valamelyest. Itt illik ugyanakkor megemlítenem, hogy cserébe több olyan bajnokság is megtalálható, amely a konkurensnél nem.

Hangok terén különösebb gond nincs a játékkal, a nézők énekelnek, a kommentátorok pedig szorgalmasan ismételgetik saját magukat. Ezen a téren évek óta nem tapasztalható érdemi fejlődés egyik sorozat terén sem. Egyedül a zenék terén kaptam fel a fejem, mikor a menübe lépéskor a Nessum Dorma csendült fel, majd tipikus klasszikus focis zenék váltották.

Pro Evolution Soccer 2014

A Pro Evolution Soccer 2014 összességében hozta a sorozattól megszokott színvonalat, az újítások többségét jól beépítették. A látvány közelről valóban rendben van, messziről viszont akármelyik korábbi rész is lehetne. A menürendszer és a játékmódok a már jól megszokottak, itt érdemi újítás nem található. Az irányítást sikerült annyira megbolygatnia a fejlesztőknek, hogy a legrégebbi PES-veteránoknak is érdemes legyen újra végigcsinálnia az oktatómódot. A Pro Evolution Soccer aktuális részét úgy lehetne jellemezni, mint egy epizódot, amellyel a régi rajongók ismét jól ellesznek, de valószínűleg nem sokakat fog átcsábítani a konkurenstől. ■

értékelés

Pro Evolution Soccer 2014

Pro Evolution Soccer 2014
Pozitívumok
  • Az új grafikus motor közelről valóban pazar látványt produkál
  • A stadionok megteltek élettel
  • Sok gyakorlás után jól működik az irányítás
  • Még mindig sokkal inkább szimuláció a PES mint a FIFA
Negatívumok
  • A grafikai fejlődés csak nagyon ritkán érhető tetten
  • A licencelt csapatok száma még mindig elenyészően kevés
7,0
grafika 8
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 6

A Pro Evolution Soccer 2014 PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jelent meg. A cikk a PC-s változat alapján készült.

Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014
Pro Evolution Soccer 2014
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Pro Evolution Soccer 2014

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló