25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Pro Evolution Soccer 2014

A Konami idén nagyon igyekezett megújítani a sorozatot, amelyre szükség is volt. Az már más kérdés, hogy ez mennyire sikerült nekik.

Írta: GeryG

Idén sem maradhat el a nagy őszi videojátékos dömping már megszokott párharca, vagyis a FIFA és a Pro Evolution Soccer sorozatok aktuális epizódjainak összehasonlítása. Én jelen tesztemben kizárólag az utóbbi játékra koncentrálok, mivel a FIFA új epizódjához egyelőre nem volt szerencsém. A PES 2014-gyel a Konaminak nem titkolt szándéka a radikális megújulás volt, mivel az előző években a konkurens rendre maga mögé utasította a játékot. Emiatt most lecserélték a grafikus motort, és a játékmenetet is alaposan felforgatták.

Pro Evolution Soccer 2014

Az egyik legtöbbet emlegetett változás a grafikát érinti, így én is ezzel kezdeném beszámolómat. Bár összességében a korábbi látvánnyal sem volt semmilyen különösebb probléma, egy alaposabb vérfrissítés már azért elkélt. A teljes grafikus hátteret kukába dobták, helyére pedig nem is akármilyen motor került. A játék alatt annak a Fox Engine-nek az átalakított változata dolgozik, amely a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (pazar) látványáért is felelni fog. Ennek köszönhetően a játékosok egészen lenyűgöző modelleket kaptak, és ez igaz mind a híres, mind a kevésbé ismert futballistákra. Előbbiek esetében, ahogy az ma már elvárás is, mindenki tökéletesen felismerhető (persze a magyar focisták ebből mind kimaradtak). A játékosok mellett új szintre emelkedett a stadionok megvalósítása. A közönség a korábbi részekhez képest is sokkal részletesebb lett, sokkal élethűbben viselkedik, mozog.
Sajnos a játékból adódik, hogy ez a pazar megvalósítás a játékmenet 99%-ában egyáltalán nem jön át, hiszen messziről sem a játékosok, sem pedig a fű nem látszik igazán, a közönség pedig egyáltalán. Így a fejlődés igazából csak az „átvezető” animációk során érhető tetten.

Változásokon esett át a játékmenet is, ami leginkább az irányítást érinti. A fejlesztők e részre nagyon odafigyeltek, így a sorozatra jellemző jegyek nem változtak. Ismét a valóságnak megfelelő fizikai modellezést kapott a labda és a játékosok mozgása. Sokan úgy érezhetik, hogy az általuk irányított focista mintha korcsolyázna, ám ez egyszerűen a lendületnek köszönhető: egy-egy sprint után nem állnak meg azonnal, hiszen a lendület még egy-két méternyire tovább viszi őket. Ugyanígy a fordulások is sokkal körülményesebbek, vagyis kevésbé árkádosak. A labdakezelést szinte minden játékosnak újra kell tanulnia, mivel rengeteg apróságra oda kell figyelni, hogy a passz biztosan célba érjen. A kapura lövésnek számtalan formája van, ezeket is időbe telik mind kiismerni. Ez sok játékosnak elveheti a kedvét, mivel már gyengébb nehézségi szinten is komoly kihívásokat tartalmaz a játék, ugyanakkor kellő gyakorlás után bombagólokat lehet lőni. Igaz ez annak ellenére is, hogy a kapusok az esetek többségében talán túlságosan is jók, a távoli lövéseket szinte kivétel nélkül megfogják. Máskor viszont érthetetlen bakikat vétenek, szinte hazaadásokat is képesek beügyetlenkedni a kapuba.

Pro Evolution Soccer 2014

Sajnos a sorozat másik jellemzője sem változott, vagyis csak nagyon kevés licencelt csapat található meg a játékban. A teljes angol és olasz liga fiktív, a német ligának nyoma sincs, csupán a nagyobb csapatai találhatóak meg az egyéb csapatok menüpont alatt. Ez sajnos továbbra is nagyon rányomja a bélyegét a hangulatra, amelyen csak a rajongók által évek óta készített mod javít valamelyest. Itt illik ugyanakkor megemlítenem, hogy cserébe több olyan bajnokság is megtalálható, amely a konkurensnél nem.

Hangok terén különösebb gond nincs a játékkal, a nézők énekelnek, a kommentátorok pedig szorgalmasan ismételgetik saját magukat. Ezen a téren évek óta nem tapasztalható érdemi fejlődés egyik sorozat terén sem. Egyedül a zenék terén kaptam fel a fejem, mikor a menübe lépéskor a Nessum Dorma csendült fel, majd tipikus klasszikus focis zenék váltották.

Pro Evolution Soccer 2014

A Pro Evolution Soccer 2014 összességében hozta a sorozattól megszokott színvonalat, az újítások többségét jól beépítették. A látvány közelről valóban rendben van, messziről viszont akármelyik korábbi rész is lehetne. A menürendszer és a játékmódok a már jól megszokottak, itt érdemi újítás nem található. Az irányítást sikerült annyira megbolygatnia a fejlesztőknek, hogy a legrégebbi PES-veteránoknak is érdemes legyen újra végigcsinálnia az oktatómódot. A Pro Evolution Soccer aktuális részét úgy lehetne jellemezni, mint egy epizódot, amellyel a régi rajongók ismét jól ellesznek, de valószínűleg nem sokakat fog átcsábítani a konkurenstől.

A Pro Evolution Soccer 2014 PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jelent meg. A cikk a PC-s változat alapján készült.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

70%
grafika
8
hangok
7
játszhatóság
8
hangulat
6
Pozitívumok
 • Az új grafikus motor közelről valóban pazar látványt produkál
 • A stadionok megteltek élettel
 • Sok gyakorlás után jól működik az irányítás
 • Még mindig sokkal inkább szimuláció a PES mint a FIFA
Negatívumok
 • A grafikai fejlődés csak nagyon ritkán érhető tetten
 • A licencelt csapatok száma még mindig elenyészően kevés

További képek

 • Pro Evolution Soccer 2014
 • Pro Evolution Soccer 2014
 • Pro Evolution Soccer 2014
 • Pro Evolution Soccer 2014
 • Pro Evolution Soccer 2014
 • Pro Evolution Soccer 2014
 • Pro Evolution Soccer 2014

Pro Evolution Soccer 2014

Platform:

Fejlesztő: PES Productons

Kiadó: Konami

Megjelenés:
2013. szeptember 20. PC
n/a: PS2, PS3, PSP, X360, 3DS

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!