25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Invizimals: The Alliance

A Sony Pokémonja új epizóddal bővült PS Vitán.

Írta: gregmerch

A barcelonai illetőségű Novarama Technology 2003-ban alakult. Egy PC-s és egy Nintendo DS-es próbálkozás után készítették el PSP-re az első Invizimals játékot, amely a legismertebb alkotásuk lett. Az akkoriban éppen szárnyait bontogató augmented reality (magyar nevén kiterjesztett valóság) technológiát hozta el a Sony kézikonzoljára, használatához pedig PlayStation Portable kamerájára is szükség volt. A játék lényegét az adta, hogy a lakás, vagy a minket körülvevő tér különféle pontjain csak a konzol optikáján keresztül látható és észlelhető lények találhatók, amelyek ennek segítségével becserkészhetők, megszelídíthetők, idomíthatók, nem utolsó sorban pedig különféle egy- és többszemélyes, online, illetve offline arénákban ereszthetők egymásnak.

Invizimals: The Alliance

A játék 2009-ben jelent meg, és azóta több folytatás is követte, többek között egy gyűjtögetős kártyajáték is, amelynek immár PlayStation Vita portja is volt. Idén egyszerre két új epizód is megjelenik a szériában, amelyek egyike, az Invisimals: The Alliance képezi jelen ismertetőnk alanyát, és amely – a cross-play funkció segítségével – kompatibilis annak nagygépes testvérével, a szintén mostanában napvilágot látó Invizimals: The Lost Kingdom címre keresztelt kalandjátékkal.

Az Invizimals: The Alliance a PlayStation Portable epizódok hagyományait követi, így a játékosok kereshetik meg, fedezhetik fel és képezhetik ki a mindenfelé fellelhető kisebb-nagyobb teremtményeket. Ezek ereje és képessége különböző, amelyet az alaptulajdonságaikat meghatározó elementálok (föld, szikla, óceán stb.) révén kapnak. Ki-ki megalkothatja így a maga hadseregét, amelyet az MI, vagy más játékosok által vezérelt kreatúrák ellen vethet be. A cross-play segítségével importálhatjuk is harcosainkat a PlayStation 3-ra megjelenő Invazimals: The Lost Kingdom című játékba, így erősítve seregünket az Elveszett Királyság megmentésére.

Invizimals: The Alliance

A játék megvalósítása annak lényegéből fakadóan a valós- és az animált környezet keverékéből álló képi világot prezentál, és annak hangzása is a különféle lények effektjeiből tevődik össze leginkább. A vezérlés szintén nem meglepő módon alkalmazza a PlayStation Vita adottságait, amire szükség is van egy ilyen alkotás esetében.

Bevallom, jómagam nem vagyok hatalmas rajongója a Pokémon jellegű programoknak, de – számomra – újszerű megoldásaival kellemesen elszórakoztam az Invizimals: The Alliance-szel. Remekül elvoltam vele, főleg, amikor a gyerekeknek mutattam, hogy bizony mi is lakik az ágy alatt. (Ez utóbbi húzás később nem bizonyult a legszerencsésebbnek...) Az mindenesetre újfent bebizonyosodott, hogy a Sony jár talán legelőrébb a kiterjesztett valóságra építő applikációk és játékok terén, már ami a játékkonzolok világát illeti. Ez pedig mindenképpen dicséretes!

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

70%
grafika
7
hangok
7
játszhatóság
7
hangulat
7
Pozitívumok
  • Cross-play támogatás a nagygépes epizóddal
  • Remek példája a kiterjesztett valóság alkalmazásának...
Negatívumok
  • ...amelyet azonban leginkább azok tudnak értékelni, akik kedvelik az ilyen stílusú játékokat.
gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!