Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Sennheiser PC 350 SE és PC 330 G4ME headsetek

A neves német gyártótól két gamer fejhallgató járt nálunk.

2013.11.04. 13:38 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Sennheiser 2003-ban hozta létre az elsődlegesen különféle headsetekre specializált alvállalatát, a Sennheiser Communicationst. Akkoriban ki is próbáltuk ezek némelyikét, amelyek közül kedvencünk egyértelműen a PC 150 volt, a szerkesztőségből többen vásároltak is maguknak belőle. A cég azóta is folyamatosan áll elő újabb modellekkel, nemrég ezekből járt nálunk forgalmazójától, az Audio Partner Kft.-től kettő, kifejezetten gamereket megcélzó termék.

Sennheiser PC 350 SE és PC 330 G4ME headsetek
Sennheiser PC 350 SE

A Sennheiser PC 350 SE headset dobozát kinyitva egy merevített falú, fekete hordtáskát találunk, magát a fejhallgatót ebbe hajtogatták bele. Ebből mindjárt kiderül, hogy bizony ezt a modellt hordozhatónak szánták a tervezők: ha valaki rendszeresen jár LAN-partyra, kényelmesen magával viheti, egyszerűen, mindössze egy-két forgatással a dobozba csomagolhatja a headsetet. Maga a fejhallgató igen kényelmes, a puha fülpárnák teljesen körülölelik hallószervünket, hosszú távon se volt zavaró a használata, fejünk tetejére pedig szintén szivacsos, bőrrel borított párna támaszkodik. A bal oldali részen kijövő kábel fonott borítású és igen hosszú: 3 méteres vezetéket kapunk, amelynek végén két 3,5-es jack csatlakozó (fejhallgató és mikrofon) kapott helyet, tároláskor pedig a rajta lévő tépőzáras szalag segítségével foghatjuk össze a drótot. A kábel nagyon rugalmas és masszív volt, furcsa volt utána visszatérni a hagyományos, gumiborítású vezetékkel ellátott fejhallgatóhoz. Kisebb fejtörést okozott a használat elején, hogy vajon miért ennyire halk ez a headset, kerestem a kábelen a hangerőszabályzót, de nem találtam, aztán igazából teljesen véletlenül vettem észre, hogy a jobb hangszóró külsején lévő Sennheiser logó elforgatható – ide rejtették el a designerek a potmétert. (Persze ha belenéztem volna a kézikönyvbe, erre hamarabb rájöhettem volna, de így mindenképpen meglepőbb volt a felfedezés, és még jobban tudtam értékelni ezt a jópofa ötletet.)

A headsetre egy elég nagyméretű, a fejpánt mellől lehajtható, közepén enyhén meghajlítható mikrofon került, amelyet zajszűrővel láttak el a minél jobb hangminőség érdekében. Ötletes megoldás, hogy külön kapcsoló helyett a némítás úgy lép életbe, ha felhajtjuk a mikrofont – kb. félúthoz érve halk kattanás jelzi, hogy mostantól nem hallanak minket a többiek.
A PC 350 SE mind játék, mind zenehallgatás közben kiváló hangminőséget nyújtott, és beszélgetőtársaim is azt jelezték vissza, hogy jó minőségben hallották, ha beszéltem hozzájuk. A három méteres kábel rugalmas használatot tesz lehetővé, akár tévénk előtt ülve is elég lehet. A prémium kategóriához azonban ennek megfelelő ár is társul: a két év garanciával kapható headset ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó 59900 Ft.

Sennheiser PC 350 SE és PC 330 G4ME headsetek
Sennheiser PC 330 G4ME

A tesztre érkezett másik headset a Sennheiser PC 330 G4ME volt. Ezt, mint már a neve is mutatja, elsődlegesen játékokhoz ajánlják. Fülpárnája méretében közelebb állt a PC 150-eséhez, talán valamivel nagyobb volt annál, ez is puha borítást kapott, igaz, így, hogy a fület nem vette körbe, fél óra-egy óra használat után már szorította a fület. Kábele szintén szép hosszú, 3 méteres, hagyományos gumiborítással. A bal oldalon hajtható le a zajszűrős mikrofon (a PC 350 SE-hez hasonlóan az elnémítás a felhajtásával történik), a jobb oldalon pedig a borítólapon lévő gyűrű forgatható a hangerő szabályzásához – tehát itt is elegáns, rejtett megoldással oldották meg ezt a funkciót. Extra ebben a termékben, hogy a jobb oldali hangszórót előre vagy hátra kihajthatjuk, hogy fülünk előtt/mögött támaszkodjon meg. Ezzel persze nem a DJ-kre gondoltak a tervezők, hanem azokra a játékosokra, akik környezetük hangjait – pl. épp játékban nem lévő csapattagjaikat – is hallani szeretnék.

A headset mellett egy 3D G4ME1 feliratú USB-s kütyüt (gyakorlatilag egy USB-s hangkártyát) is találtunk. A kis fekete dobozkához a kábel végén lévő két jack csatlakozót köthettük hozzá, a driver telepítése után pedig megjelent egy plusz opció a jobb alsó sarokban, amivel sztereó mellett 5.1-es és 7.1-es módok közül választhattunk. A Dolby különböző technológiáit használó eszköz jelentősen megnyitotta játék közben a hangteret, tényleg sokkal jobban szólt az egész, igaz, kicsit úgy éreztem, hogy egy valódi – azaz több külön hangszóróval megvalósított – 3D-s fejhallgató azért komplexebb térhatást tud nyújtani. (Továbbá beállítások terén is láttam már ennél jóval többet, például egy Razer headsetnél jelentős 3D-s finomhangolási funkciókat tartalmazott a driver, amelyben külön-külön állíthattuk a csatornák pozícióit.)
A PC 330 G4ME headsetre a gyártó szintén 2 év garanciát vállal, javasolt fogyasztói ára bruttó 29900 forint. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.