Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Sennheiser PC 350 SE és PC 330 G4ME headsetek

A neves német gyártótól két gamer fejhallgató járt nálunk.

2013.11.04. 13:38 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Sennheiser 2003-ban hozta létre az elsődlegesen különféle headsetekre specializált alvállalatát, a Sennheiser Communicationst. Akkoriban ki is próbáltuk ezek némelyikét, amelyek közül kedvencünk egyértelműen a PC 150 volt, a szerkesztőségből többen vásároltak is maguknak belőle. A cég azóta is folyamatosan áll elő újabb modellekkel, nemrég ezekből járt nálunk forgalmazójától, az Audio Partner Kft.-től kettő, kifejezetten gamereket megcélzó termék.

Sennheiser PC 350 SE és PC 330 G4ME headsetek
Sennheiser PC 350 SE

A Sennheiser PC 350 SE headset dobozát kinyitva egy merevített falú, fekete hordtáskát találunk, magát a fejhallgatót ebbe hajtogatták bele. Ebből mindjárt kiderül, hogy bizony ezt a modellt hordozhatónak szánták a tervezők: ha valaki rendszeresen jár LAN-partyra, kényelmesen magával viheti, egyszerűen, mindössze egy-két forgatással a dobozba csomagolhatja a headsetet. Maga a fejhallgató igen kényelmes, a puha fülpárnák teljesen körülölelik hallószervünket, hosszú távon se volt zavaró a használata, fejünk tetejére pedig szintén szivacsos, bőrrel borított párna támaszkodik. A bal oldali részen kijövő kábel fonott borítású és igen hosszú: 3 méteres vezetéket kapunk, amelynek végén két 3,5-es jack csatlakozó (fejhallgató és mikrofon) kapott helyet, tároláskor pedig a rajta lévő tépőzáras szalag segítségével foghatjuk össze a drótot. A kábel nagyon rugalmas és masszív volt, furcsa volt utána visszatérni a hagyományos, gumiborítású vezetékkel ellátott fejhallgatóhoz. Kisebb fejtörést okozott a használat elején, hogy vajon miért ennyire halk ez a headset, kerestem a kábelen a hangerőszabályzót, de nem találtam, aztán igazából teljesen véletlenül vettem észre, hogy a jobb hangszóró külsején lévő Sennheiser logó elforgatható – ide rejtették el a designerek a potmétert. (Persze ha belenéztem volna a kézikönyvbe, erre hamarabb rájöhettem volna, de így mindenképpen meglepőbb volt a felfedezés, és még jobban tudtam értékelni ezt a jópofa ötletet.)

A headsetre egy elég nagyméretű, a fejpánt mellől lehajtható, közepén enyhén meghajlítható mikrofon került, amelyet zajszűrővel láttak el a minél jobb hangminőség érdekében. Ötletes megoldás, hogy külön kapcsoló helyett a némítás úgy lép életbe, ha felhajtjuk a mikrofont – kb. félúthoz érve halk kattanás jelzi, hogy mostantól nem hallanak minket a többiek.
A PC 350 SE mind játék, mind zenehallgatás közben kiváló hangminőséget nyújtott, és beszélgetőtársaim is azt jelezték vissza, hogy jó minőségben hallották, ha beszéltem hozzájuk. A három méteres kábel rugalmas használatot tesz lehetővé, akár tévénk előtt ülve is elég lehet. A prémium kategóriához azonban ennek megfelelő ár is társul: a két év garanciával kapható headset ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó 59900 Ft.

Sennheiser PC 350 SE és PC 330 G4ME headsetek
Sennheiser PC 330 G4ME

A tesztre érkezett másik headset a Sennheiser PC 330 G4ME volt. Ezt, mint már a neve is mutatja, elsődlegesen játékokhoz ajánlják. Fülpárnája méretében közelebb állt a PC 150-eséhez, talán valamivel nagyobb volt annál, ez is puha borítást kapott, igaz, így, hogy a fület nem vette körbe, fél óra-egy óra használat után már szorította a fület. Kábele szintén szép hosszú, 3 méteres, hagyományos gumiborítással. A bal oldalon hajtható le a zajszűrős mikrofon (a PC 350 SE-hez hasonlóan az elnémítás a felhajtásával történik), a jobb oldalon pedig a borítólapon lévő gyűrű forgatható a hangerő szabályzásához – tehát itt is elegáns, rejtett megoldással oldották meg ezt a funkciót. Extra ebben a termékben, hogy a jobb oldali hangszórót előre vagy hátra kihajthatjuk, hogy fülünk előtt/mögött támaszkodjon meg. Ezzel persze nem a DJ-kre gondoltak a tervezők, hanem azokra a játékosokra, akik környezetük hangjait – pl. épp játékban nem lévő csapattagjaikat – is hallani szeretnék.

A headset mellett egy 3D G4ME1 feliratú USB-s kütyüt (gyakorlatilag egy USB-s hangkártyát) is találtunk. A kis fekete dobozkához a kábel végén lévő két jack csatlakozót köthettük hozzá, a driver telepítése után pedig megjelent egy plusz opció a jobb alsó sarokban, amivel sztereó mellett 5.1-es és 7.1-es módok közül választhattunk. A Dolby különböző technológiáit használó eszköz jelentősen megnyitotta játék közben a hangteret, tényleg sokkal jobban szólt az egész, igaz, kicsit úgy éreztem, hogy egy valódi – azaz több külön hangszóróval megvalósított – 3D-s fejhallgató azért komplexebb térhatást tud nyújtani. (Továbbá beállítások terén is láttam már ennél jóval többet, például egy Razer headsetnél jelentős 3D-s finomhangolási funkciókat tartalmazott a driver, amelyben külön-külön állíthattuk a csatornák pozícióit.)
A PC 330 G4ME headsetre a gyártó szintén 2 év garanciát vállal, javasolt fogyasztói ára bruttó 29900 forint. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló