25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Football Manager 2014

Az előző évihez képest rengeteg újítással érkezett a focimenedzser-széria újabb tagja.

Írta: Rawir Balchor

A stílus szerelmesei ebben az évben sem maradtak focimenedzser-játék nélkül, hiszen az EA Sports szériájának utolsó darabja, a FIFA Manager 14 mellett a SEGA konkurens sorozatának újabb epizódja, a Football Manager 2014 is a boltokba került. Az utóbbit fejlesztő Sports Interactive ígéreteihez hűen jelentős változások történtek a játékban az előző részekhez képest. Szerencsére maga a kezelőfelület lényegében nem változott, tehát akik már régóta játszanak a szériával, azoknak nem lesz nagy meglepetésben részük, hogy mit hol találnak meg a játékban, de a több ezer finomság, amivel újítottak, sokkal realisztikusabbá teszik a játékot, mint ezt megelőzően. Aki azonban először játszik ezzel a sorozattal, annak mindenképpen ajánlom, hogy használja és alaposan tanulmányozza át a Tutorials menüpontot, mielőtt önálló ténykedésbe kezdene.

Football Manager 2014

Nézzük hát azokat a dolgokat, amelyek újdonságnak számítanak a játékban!
Fejlesztettek a 3D-s motoron, sokkal valósághűbbé téve a meccsek megjelenítését. Az átdolgozott megvilágítási szisztéma, vagy a játékosok mozgása mindjárt a legelején remekül példázza ezt. Valamennyi játékos egyéni személyiséggel rendelkezik, ami nagyon sokat dob a program hangulatán, de valljuk azért be őszintén, nem ez adja a játék sava-borsát. Nagy előny az igazi világutazó rajongóknak, hogy az új, felhő alapú mentési technológiával a világ bármely pontján irányíthatják aktuális csapatukat. A taktikai motorban is rengeteg változást eszközöltek: az egyes játékosok egyéni, illetve a csapat játékfelfogásának szerepe jelentősen megnőtt, így ezúttal a futballistáknak konkrét szerepköreik lesznek posztonként. Nem mindegy tehát, hogy például egy támadó középpályással mélységi támadót (regista) vagy egy árnyék éket játszatunk. Egy szó, mint száz, rengeteg odafigyelés, a sport alapos ismerte és komoly taktikai érzék szükséges ahhoz, hogy komolyabb eredményeket érjünk el ebben az igen komplex és nagyon is összetett játékban, de ha egyszer ráérez az ember, akkor megállíthatatlan lesz.

Football Manager 2014

Az új epizódban a kommunikációra is nagyobb hangsúlyt fektettek, jóval részletesebb lett ezen rész. Beszélhetünk immár a játékosokkal aktuális formájukról, avagy jövőjükről a csapatban. A csapatkapitánnyal arról is értekezhetünk, hogy az éppen rossz lelkiállapotban lévő csapattársával beszéljen, hogy az jobb kedvvel játsszon, és ezáltal eredményesebb legyen. A menedzserasszisztenssel az edzésről, a játékosok fejlődéséről ejthetünk szót, az igazgatósággal pedig arról folytathatunk eszmecserét, hogy mennyire bíznak éppen bennünk, vagy hogy például szeretnénk növelni az átigazolásokra vagy a fizetésekre való keretösszeget. És persze az elmaradhatatlan újságírók is állandóan bombáznak bennünket a meccsek előtt és után. Az interjúk során megkérdeznek minket a többi menedzserhez való viszonyunkról, vagy a róluk kialakult véleményünkről. A szezon végi megbeszélés alkalmával pedig értékelhetjük a játékosokat, és beszélhetünk a következő évi, csapatunkkal kapcsolatos elképzeléseinkről is.

Football Manager 2014

Újragondolták az átigazolási rendszert is, amely szintén sokkal realisztikusabb lett, rengeteg új opciót adtak ehhez a részhez. A már megvásárolt játékost immár vissza lehet küldeni „kölcsönbe” az előző csapatába, és számos, a való életben is használt záradékot írhatunk be egy-egy játékos szerződésébe, mint például azt, hogy meccsenként is kapjon plusz pénzt gólonként, vagy például ha nem kap a csapat gólt. Ezek persze levonódnak majd a kifizetésekre szánt összegekből, tehát okosan kell gazdálkodnunk.

Football Manager 2014

A Football Manager 2014 legnagyobb erőssége az – a megítélésem szerintem elképesztően durva – óriási méretű adatbázis, amelyet a készítők beleépítettek. Megtalálhatók akár a magyarországi, akár a külföldi megyei szintű csapatok is, méghozzá valós adatokkal és szakmai állománnyal, ami – véleményem szerint – nagyon nagy szó! És ha ez még nem volna elég, az eleve brutális méretű, alapból megtalálható adatállomány mellett nagyon sok újabb csapat adatbázisát töltik fel folyamatosan a rajongói oldalakra, amelyekkel bátran lehet, sőt kötelező bővíteni egy-egy bajnokság osztályainak a számát.

Football Manager 2014

A taktikai lehetőségeinket szinte végtelenül hosszú listán lehetne összeírni, mert ezerféle felállásban játszathatjuk csapatunkat. Megtalálható támadó és védekező felállások tömkelege is, de magunk is eloszthatjuk a csapatot saját elképzelésünk szerint, viszont eközben nagyon figyelnünk kell arra, hogy a csapat egy új felállásban mennyire tud majd eredményesen játszani. A játékosoknál pedig minden egyes poszton beállíthatjuk, hogy milyen stílusban játsszon az adott futballistánk. Egy középpályás játszhat például védekező, támadó, vagy akár középpályás poszton, de akár árnyék éket is.

Football Manager 2014

Egy felhasználó egyszerre több csapatot is irányíthat, de ezt csak az igazán profiknak ajánlom, mert már egyetlen klub ügyes-bajos dolgainak igazgatása is nem kevés kihívást jelent. A PC-s verzió ezúttal Steam Workshop támogatást is kapott, ezáltal az új Challenge Editor módban könnyen és gyorsan oszthatjuk meg a saját magunk által kreált kihívásokat, vagy büszkélkedhetünk eredményeinkkel a világhálón. Ezen kívül természetesen az interneten is megmérettethetjük magunkat barátaink vagy bárki ellenében.

Football Manager 2014

A program képi, hangi, és irányításbeli megvalósításáról részben már szót ejtettem a fenti bekezdésekben. A grafikai motor ezúttal részletesebb lett ugyan, de azért virtuális orgiára a játék természetéből adódóan senki ne számítson. A hangok azt hozzák, amit egy ilyen jellegű játéktól elvárhatunk, se többet, se kevesebbet, a vezérlés pedig nem is annyira annak fizikai, mint a számtalan opció, és táblázat miatt fellépő szellemi-taktikai aspektusa miatt lehet bonyolult – ám ez utóbbi már a játékmenet számlájára írható.

Football Manager 2014

Számos újításával, bőséges tartalmával és remek megvalósításával a Football Manager 14 összességében nagyon kellemes játék lett. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a remek programot, akik vágynak arra, hogy egy kicsit beleéljék magukat, milyen is igazi sportmenedzsernek lenni, és mennyi mindenre oda kell figyelni a győzelem érdekében, vagy hogy mennyi erőfeszítést igényel akár egy keservesen elszenvedett vereség is. Mindenképpen tanulságos lehet az a stílus kedvelői, vagy az avval eddig csak kacérkodó játékosok számára is.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

85%
grafika
7
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
10
Pozitívumok
  • Hatalmas adatbázis
  • Rengeteg taktikai lehetőség
  • Részletes kommunikáció
  • Továbbfejlesztett MI
  • Grafikai effektek javítása
  • Nagyon sok hasznos újítás
  • Némiképp átdolgozott, de ismerős menürendszer
Negatívumok
  • Egy kezdőnek kicsit nehézkes az eligazodás a játékban
  • Az oktató mód lehetne kicsit alaposabb is

További képek

  • Football Manager 2014

Football Manager 2014

Platform:

Fejlesztő: Sports Interactive

Kiadó: Sega

Megjelenés:
2013. október 31. PC
n/a: Mac, Linux

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!