25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Mercenary Kings

Retro platformozás nem csak régi motorosoknak.

Írta: Zoo_Lee

Az indie játékok térhódításának egyik legnagyobb előnye, hogy így olyan műfajokból/játékstílusokból is kaphatunk újabb címeket, amelyekkel nagyon régen nem találkozhattunk már nagykonzolon vagy PC-n. A Mercenary Kings is ezt a kategóriát erősíti. A Scott Pilgrim díjnyertes játékváltozatának készítői álltak elő ezzel a Kickstarteren indult kis 2D-s platformozós lövöldével, amely olyan nagy klasszikusok előtt hajt fejet, mint a Metal Slug, a Contra és a Metal Gear szériák, miközben görbe tükröt is tart eléjük, és finoman parodizálja azok főbb jellemzőit.

Mercenary Kings

A címszereplő Mercenary Kings a világ legismertebb és legkeményebb zsoldos csapata, akiknek legújabb feladata visszafoglalni egy szigetet az elvetemült CLAW seregtől. Akciójuk azonban gyorsan véget is ér, miután a CLAW felfegyverzett ügynökei rögtön az érkezésüket követően kivégzik az egész csapatot. Szerencsére sikerül a csapat néhány tagjának testét visszaszerezni, akiket ráadásul a szigeten fejlesztett titkos mandragóraszérum segítségével még erősebb szuperkatonákként fel is támasztanak, így közülük választva elindulhatunk, hogy bosszút álljunk a CLAW-on, elkapjuk az azt vezető őrült Bárót és visszafoglaljuk a szigetet.

A régi 8-bites éra nagyjaihoz hasonlóan kell platformoznunk, lövöldöznünk és végrehajtanunk a feladatot, mielőtt az időkorát lejárna...A játékot egy rövid oktatópályát követően csapatunk táborában kezdjük, ahol különböző karakterekkel beszélhetünk, felszereléseket készíthetünk és vásárolhatunk, összeállíthatjuk szerelésünket (egy távolsági, egy közelharci fegyver és két speciális tárgy lehet nálunk a bevetéseken), majd parancsnokunknál választhatunk a rendelkezésre álló küldetések közül. A játék jól elkülönített nehézségi szintekre/fejezetekre van osztva, amelyek mindegyike 2-3 nagyobb, hasonló pályából áll, meghatározott ellenfelekkel és főellenfelekkel. Az aktuális küldetés elvállalása után egy ilyenre kerülünk helikopterünkkel, és amíg a képernyő tetejét elfoglaló óra le nem jár, el kell végeznünk feladatunkat – egy szövetséges karakter megmentését, megadott nyersanyagok begyűjtését vagy épp egy-egy pályaszakasz megtisztítását. Maga a játékmenet nem mutat újat a nap alatt, a régi 8-bites éra nagyjaihoz hasonlóan kell platformoznunk, lövöldöznünk és végrehajtanunk a feladatot, mielőtt az időkorát lejárna, vagy elhalálozásainkkal kimerítenénk a küldetésenkénti három nekifutásunkat.

Mercenary Kings

A feladatok nagyon változatosak, az egyes nehézségi szintek helyszínei és ellenfelei is kellően különböznek ahhoz, hogy ne unjuk el magunkat (ráadásul több mint száz ellenséges egységgel futhatunk össze a szigeten), a játék egyik legjobb eleme azonban a zseniális crafting rendszer. A küldetések végrehajtása során tucatjával vehetünk fel különböző fémeket, bőröket, egyéb tárgyakat a leölt ellenfelektől és vadállatoktól, és bázisunkra visszaérve a megfelelő szakembereknél ezekből tudjuk elkészíteni új felszereléseinket, akik ráadásul minden fejezet teljesítése után újabb receptekkel várnak minket. A karakterünkre rakott tárgyakkal pedig remekül lehet kísérletezni, fegyverünket például a tártól kezdve a lövedék típusáig testre szabhatjuk, használhatunk különböző biomodokat, amelyek megnövelik a ritka tárgyak szerzésének esélyét, lassítják a zuhanásunkat, sőt az életerőnk mennyiségét is az általunk hordott, szintén craftolható páncél határozza meg. Ha pedig valaki mégis megtalálná a tökéletes, univerzális szerelést, akkor is érdemes folytatnia a gyűjtögetést, a felesleges nyersanyagokból ugyanis eleinte meglehetősen romos bázisunkat is fejleszteni, csinosítgatni lehet.

A négy játékost összefogó offline és online multi pedig nagyon jól emeli a játékélményt.A grafika stílusos, aprólékosan kidolgozott, a zenék kellemesek és fülbemászóak, a négy játékost összefogó offline és online multi pedig nagyon jól emeli a játékélményt (ráadásul nagyon könnyű neten is társakat találni). Az irányítás kényelmes billentyűzettel és gamepaddel is, utóbbit a játék automatikusan felismeri akár menet közben is. Egyetlen problémám volt csak a szigeten eltöltött számtalan óra során: néha, amikor egy új feladattípussal kellett megbirkóznom, előfordult, hogy nevetségesen kevés információt kaptam vele kapcsolatban, például az első túszejtés során arról, hogy mikor és hogyan kell használni a kulcsfontosságú sokkgránátokat. Illetve, bár az ellenfelek viszonylag gyors respawnjával nem volt semmi problémám, az sokkal jobban idegesített, hogy a főellenfelek, ha nem győzzük le őket egy megadott időn belül, hajlamosak átvándorolni a pálya egy másik, távoli részére, ameddig ismét el kell küzdenünk magunkat – ha pedig későn érkezünk, jó, ha két lövést bevihetünk az újabb vándorlás előtt.

Mercenary Kings

Az említett kis szépséghibákat leszámítva a Mercenary Kings egy nagyon jól eltalált, szórakoztató játék, mind újoncoknak, mind a műfaj rajongóinak rengeteg kellemes percet tartogat.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

80%
grafika
8
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
 • Kellemes, humoros retroélmény
 • Nagyon jó a crafting rendszer
 • Kellően magas kihívás, mégsem frusztráló
Negatívumok
 • Sovány felvilágosítás a bonyolultabb küldetéstípusokról
 • A főellenfelek vándorlása a pályákon

További képek

 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings
 • Mercenary Kings

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!