Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Men of War: Assault Squad 2

Új, önállóan futó kiegészítővel bővült a 2009-ben indult sorozat.

2014.06.04. 11:12 | szerző: Morello | Ismertető/teszt

Ismét itt az egyik kedvenc játékcsaládom, az orosz 1C Company zászlója alatt futó II. világháborús Men of War újabb tétele. A már számos önállóan futtatható kiegészítővel rendelkező, amúgy 2009-es (!) alapjáték most az Assault Squad 2-vel gazdagodott (és amúgy önállóan futtatható). Kiegészítőktől persze nem kell nagy reformokat várni, de nem véletlenül hangsúlyoztam az eredeti játék megjelenési idejét, ugyanis meglehetősen öregecske program újabb ráncfelvarrásáról értekezünk most.

Men of War: Assault Squad 2

A maga korában a Men of War (illetve elődei) egészen kiváló játékok voltak, a sorozatra jellemző, stratégiai játékok körében gyakran szűken mért valósághűségi faktorból próbáltak a lehető legtöbbet kihozni. Az Assault Squad 2 igazából apróságokon kívül nem ad sokkal többet az eredeti játékélményhez. Kapunk egy rakás single player küldetést, de a hangsúly inkább a multiplayer lehetőségeken van. Egyébiránt pedig nem túlzás kimondani, hogy lényegében egy újabb rókabőréről van szó a sorozatnak.
A single player lehetőségnél nem kampányokat kell várni, hanem különálló skirmish küldetéseket kapunk, amelyek között nincs összefüggés. Ráadásul az idő és a színterek tekintetében is meglehetősen csapongó a sorrend. Cserébe rögtön a bőség zavarával küzdünk, ugyanis számos frakció oldalán indulhatunk csatába. Jelen vannak az amerikaiak, a németek, a szovjetek, valamint a nemzetközösség címen futó britek és a japánok. A küldetések számára sem lehet panasz, ráadásul az említett színterek változatossága azt is jelenti, hogy míg amerikaiként az egyik küldetésben a németeket szorongatjuk Falaise-nél, legközelebb már egy csendes-óceáni szigeten találjuk magunkat a japánok ellen.
Már a korábbi epizódoknál is fájlaltam, hogy a nagy terepek és a részletgazdag küldetések ellenére hajlamos ellaposodni a játékmenet az általában néhány alaptípusra leszűkíthető küldetések tekintetében. Ez most hatványozottan így van. Akármelyik színtéren és alaphelyzetben vagyunk, a célok szinte minden esetben ezek: foglald el a zászlóval jelölt stratégiai ponto(ka)t, illetve védd meg a sajáto(ka)t a rád törő ellenséges hordáktól. És persze ezek kombinációi. Örültem volna néhány speciális, vagy legalább komoly fordulatokban bővelkedő eseménynek.

Magát a játékmenetet nem akarom ragozni, hiszen ez igazából semmiben nem különbözik a Men of War eddigi részeitől. Azonban ami feltűnő volt, az az utánpótlás és erősítés fontossága. Szinte kizárt, hogy a pár alapegységünkkel daráljuk végig a pályákat. A zászlós célpontok elfoglalásakor utánpótláspontokat kapunk, amelyek segítségével (az elfoglalt bázis típusa alapján) egyre erősebb egységeket hívhatunk be a térképre és állíthatunk saját szolgálatunkba. Olykor légicsapás vagy más tüzérségi támogatás is lehetővé válik. Nyilván nem véletlenül van erre szükség, hiszen jó szereplésünket az ellenség is egyre keményebb harceszközökkel igyekszik majd letörni.
Mint látható, ez a módszer nem kicsit emlékeztet a nagy konkurensnek is nevezhető Company of Heroes területfoglalós rendszerére, sok hasonlóságot lehet felfedezni. Az utánpótlás és a zászlók védelme tehát kulcsfontosságú. Utóbbit azért fontos hangsúlyozni, mert (különösen ha a Fog of War opciót bekapcsoljuk), csúnya meglepetések érhetnek. A gépi (illetve humán) ellenfél ugyanis nem csak agyatlan droid, hanem bizony ellencsapásokkal, megkerülő hadműveletekkel is bepróbálkozik. Hiába vonulunk harckocsik hátán diadalmasan bázisról bázisra, a vonalakon átszivárgott pár kósza gyalogos simán elfoglal néhány hátsó, biztonságosnak hitt objektumot. Épp ezért igyekezzünk az egységeinket szétteríteni a front teljes hosszában, ne maradjanak észrevétlenül átszivárgó vagy épp ott maradó ellenségek a hátunkban.

Men of War: Assault Squad 2

A sorozat eddig is híres volt a mesterséges intelligenciájáról, ez most sem változott. A magas szintű fedezékkezelés, az óvatosan, fedezékről fedezékre rohamozó katonák, a több ponton is próbálkozó, esetenként megkerülős cselekkel operáló ellenlökések mindenképpen kihívást jelentenek. A dúsan részletezett terepen bármi lerombolható, bármi fedezékként használható, nemcsak a fixen telepített objektumok, hanem bármilyen menet közben keletkezett tereptárgy – szanaszét repült tank maradványok, kidőlt fák stb. – is.
Pozitív, hogy rendkívüli mennyiségű harceszközt vonultat fel a játék, a résztvevő felek számát tekintve is. A sorozat legnagyobb erénye, a páncélvédettség és a támadó kaliber illetve a találati szög alapján számolt becsapódás szintén elmaradhatatlan. Lesz tehát bőven lehetőségünk kiismerni az egyes harckocsik tulajdonságait. Természetesen a teljes kézi irányítást biztosító Direct Control lehetőség is jelen van. Szokás szerint a lőszerre és üzemanyagra is oda kell figyelnünk, szerencsére immár a katonáink felett megjelenő ikon jelzi, ha már szűkében vannak. Egy nagyobb roham előtt mindenképpen érdemes bespájzolni a terepen maradt elesettektől vagy utánpótlás-tárolókból, nehogy menet közben váljunk harcképtelenné. Néha az elesett katonáinkat is lehetőség van feléleszteni, ha van doki a csapatban és meglátjuk a vércsepp jelet.

A Men of War: Assault Squad 2-t inkább a multiplayerre hegyezték ki, ennek megfelelően rengeteg többjátékos térképet kapunk, valamint 1vs1-től kezdve egészen 8vs8 résztvevős gigászi csatákat vívhatunk. Hatféle multi játékmód közül választhatunk, akár kooperatív módban, egymást támogatva is teljesíthetjük az alapküldetéseket. A multiplayer akció persze pörgősebb az eredetinél, hiába próbáljuk óvni az egységeket, itt bizony hullani fognak, mint a legyek. Tehát az utánpótlás kérdése minden eddiginél fontosabb. Általában nincsenek ugyan túltelítve a multiplayer szerverek, de azért minden bizonnyal hamar fogunk találni olyan csatát, ahová behuppanhatunk.

Men of War: Assault Squad 2

Még mindig jó játék a Men of War sokadik kiadása, aki szerette a sorozatot, nem fog benne csalódni. A baj viszont az, hogy 2009 óta már jó lenne túl lenni a sokadik rókabőrön. A játék grafikája szép részletezettségű, még ma sem mondható csúnyának, de azóta eltelt már jó pár év. Az ígért grafikaimotor-fejlesztésből én nem sokat tapasztalok. Jó lenne most már nem a 25. kiegészítőt kiadni, hanem egy új sort nyitni és előre lépni.
Ráadásul találunk bosszantó, amatőr hibákat, amelyeket nem hiszem el, hogy ne lehetett volna kijavítani. A játékmenetet nem befolyásolja, de a megsemmisített, terepszínű harcjárművek visszatöltésekkor (részben vagy egészben) az alapszínükre festődnek vissza. Ami viszont tényleg zavaró, ugyancsak visszatöltéskor az éppen serénykedő (javító, barikádot, akadályt, aknamezőt telepítő) katonáink elvesztik a fonalat, és bambán várakoznak, amíg véletlenül észre nem vesszük és ki nem adjuk újra a parancsot. De nagyon felbosszantott az a hanyagság is, amikor a játék automatikusan update-elte magát, viszont az addigi mentéseim hirtelen nem indultak el a verziókülönbségre hivatkozva. Hát köszi... Nagy nehezen tudtam csak a neten kinyomozni, hogy ilyen esetben a mentések közötti státuszfájlban lehet kézzel átírni a verziószámot, és – ha szerencsénk van – így már működik. (Ezt azért láttam fontosnak ideírni, hátha más is belefut ebbe az amatőr problémába.)

Különösebben újat nem hozott a Men of War: Assault Squad 2 önálló kiegészítés, számos további kellemes órát viszont igen, és ez az, ami értékelhető benne. De én most már nagyon szeretnék valami teljesen újat kapni, ami persze támaszkodhat az eddig jól bevált és működő alapokra. ■

értékelés

Men of War: Assault Squad 2

Men of War: Assault Squad 2
Pozitívumok
  • Még mindig jó játék a Men of War
  • Számos frakció, rengeteg harceszköz
  • Széleskörű multiplayer lehetőségek
Negatívumok
  • Sokadik rókabőr
  • A grafikai motor mostanra öregecskévé vált
  • Bosszantó bugok
Minimális rendszerigény: 4 GHz-es egymagos vagy 2 GHz-es kétmagos processzor, 2 GB RAM, DirectX 10/11-es videokártya, 6 GB HDD, Windows Vista/7/8
7,5
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 7
Men of War: Assault Squad 2Men of War: Assault Squad 2Men of War: Assault Squad 2Men of War: Assault Squad 2Men of War: Assault Squad 2Men of War: Assault Squad 2Men of War: Assault Squad 2
Men of War: Assault Squad 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Men of War: Assault Squad 2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló