Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Pinball FX 2: Deadpool

Saját flipperasztalt kapott a nagydumás antihős.

2014.07.09. 17:13 | szerző: Malakai | Ismertető/teszt

A hazai Zen Studios évek óta élen jár a minőségi virtuális flipperjátékok gyártásában. Kapott már saját asztalt Thor, Hulk, a Szellemlovas, az X-Men univerzum, Vasember, Penge, Pókember, Rozsomák, de próbára tehettünk már magunkat a Star Wars univerzumában is. Most pedig a Marvel feketebáránya, Deadpool is beállt a díszes társaságba. A Zen Studios munkáit ismerve egyedül az volt kérdéses, hogy mennyire fogják tudni megfogni Deadpool karizmatikus karakterét, illetve kihasználni a szabad szájú, szarkasztikus és nemtörődöm antihős figurájában rejlő lehetőségeket. Ugyan nem csont nélkül, de a fejlesztők ezt a strigulát is be tudták húzni.

Pinball FX 2: Deadpool

A játékmenetet illetően nyilvánvalóan kár lenne forradalomra számítanunk, mégiscsak egy flipperszimulátorról van szó, de a jól bevált receptet épp annyival tudták megfűszerezni, amennyire feltétlenül szükség volt. Megmaradtak a küldetések, a képregényes látvány, az időnként felbukkanó animált karakterek, és persze a humor, ami nélkül egyébként is lehetetlen lenne elképzelni Deadpool karakterét. Ötletesre sikerültek a miniküldetések is, amelyek közül néhány Deadpool cimboráihoz kapcsolódik (Weasel, Blind Al). Így ezen a téren tulajdonképpen nem lehet okunk a panaszra, hiszen a fejlesztőknek sikerült a képregényhős jellegzetességeihez igazítaniuk legújabb flipperasztalukat.
Első ránézésre ugyan nem látszik, de Deadpool asztalán jó eséllyel nem fogunk a Zen korábbi flippereihez mérhető csúcsrekordokat döntögetni. Ugyanis a játék egyáltalán nem könnyű, így azok, akik már unják újra meg újra beállítani saját több százmilliós rekordjaikat, bőven találhatnak kihívást benne.

Pinball FX 2: Deadpool

A játékmenet kapcsán érdemes még néhány szót szólni animált főhősünkről, akinek ha kedve szottyan, besétál a pályára és dalra fakad, vagy különböző táncstílusokban próbálgatja tehetségét. Ez az első tizenöt percben még lekötheti a játékost, de utána kimondottan zavaró tud lenni, legfőképp amikor egy többmilliós menetnél a karakter kitakarja a golyót. Ide tartozik még – bár ez voltaképpen minden flipperjáték sajátja –, hogy a pálya két szélén könnyedén lecsúszhat a golyó anélkül, hogy bármi esélyünk lenne beavatkozni. Van továbbá többjátékos opció, ami lehetőséget ad arra, hogy barátainkkal labdamenetenként cserélgessünk. Ilyen módon legfeljebb négyen játszhatunk egymás ellen.

Pinball FX 2: Deadpool

Ami a látványt illeti, Deadpool asztalát aprólékosan kidolgozták, jól lekövetve a Marvel képregények stílusát, ez pedig önmagában is megteremti a játék sajátos atmoszféráját. A Pinball FX2 Deadpool asztalának leglátványosabb eleme a „Blind Al feature”, amikor az egész pálya elsötétedik, miközben csak a golyó és a flipperkarok világítanak. Üröm az örömben, hogy bár a Zen teljes sötétséget ígért, ehelyett legfeljebb csak félhomályt kapunk. Az animált figurák azonban egy flipperjáték lehetőségeihez mérten kifogástalanok, és a speciális effektek is kellően látványosak.
Hangok terén kimondottan jól teljesít a Pinball FX2 Deadpool. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy sikerült leszerződtetni Nolan Northot, akinek neve az elmúlt években olyan szorosan összenőtt Deadpooléval, hogy nem túlzás azt állítani, az ő jelenléte sokaknak már kapásból eladja a játékot. Szintén sokat dobnak a játék atmoszféráján a humoros és szarkasztikus beszólások, amelyekből azonban sajnos elég kevés van, így tíz-tizenöt percnyi játék után már csak önmagát – és a nyilvánvaló korhatár miatti családbarát – poénjait ismételgeti. Ez pedig egyértelműen csökkenti a játék újrajátszási faktorát. Ugyan a fejlesztők még így is meg tudták fogni Deadpool karakterét, de a cenzúra az egyik azon dolgok közül, amelyek egyáltalán nem állnak jól a Marvel antihősének. Hozzá kell tenni, hogy a Zen Studios munkatársai rendelkeznek kellő öniróniával is, ami Deadpool a fejlesztők korábbi játékaira tett explicit utalásaiban mutatkozik meg.

Pinball FX 2: Deadpool

Mindent egybevetve a Zen Studios ahol csak módja volt rá, kihasználta a Marvel licencben rejlő lehetőségeket, és újabb színvonalas asztallal bővítette a franchise-t. A flipper szerelmeseinek így mondhatni kötelező vétel, de azok sem foghatnak mellé vele, akik csak könnyed kikapcsolódásra vágynak, ráadásul hozzávetőlegesen 900 forintért már meg is kaphatják. Ugyan a Deadpool nem a fejlesztők legjobb flipperasztala, de egyértelmű hibái mellé tud annyi pozitívumot felsorakoztatni, amennyi elegendő ahhoz, hogy megérje tenni vele egy próbát. ■

A Deadpool asztal a Zen Studios összes flipperplatformján elérhető. A cikk a PC-s Pinball FX2-t használva készült.

Pinball FX 2: Deadpool
Pinball FX2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Pinball FX2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló