Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Witcher Adventure Game

Társasjáték nem csak witchereknek.

2014.12.17. 09:14 | szerző: Captain Balu | Ismertető/teszt

Ki ne szeretné a kártya- és dobókocka-alapú társasjátékokat? És mi a helyzet a The Witcher univerzummal? Mit szólnátok hozzá, ha ezt a kettőt egybefuzionálnák nekünk? Jól hangzik, igaz? Nos, valószínűleg a CD Projekt RED-es srácok fejében is ezek a gondolatok fordultak meg, amikor neki láttak a The Witcher Adventure Game megalkotásának.

The Witcher Adventure Game

Adva van tehát egy Andrzej Sapkowski által megteremtett és jól bejáratott világ, amit hála a hamarosan trilógiává bővülő nagytestvér The Witcher játékszériának, szélesebb körök is megismertek és megszeretettek. Ehhez vegyük hozzá a táblásjátékok minden erényét és szépségét. Az már csak külön hab a tortán, hogy a program digitális forma mellet (amely PC-re, Mac-re, iOS-re és Androidra jelent meg) a maga fizikai valójában, táblával és figurákkal is napvilágot fog látni. Egyértelmű, hogy lengyel barátaink nagyban gondolkodnak, nem véletlenül hegesztik gőzerővel a MOBA stílusú játékukat sem, a The Witcher Battle Arenát, amely szintén ugyanezt a világot veszi majd alapul.

The Witcher Adventure Game

Na de térjünk is vissza jelen tesztalanyunkhoz! A játék elindításakor minden alkalommal dönthetünk, hogy mesterséges intelligencia ellen szeretnénk játszani, vagy inkább a valódi játékosokat preferáljuk. A fejlesztők az utóbbit javasolják, hogy ott jön ki a játék igazi szépsége, de jó pár, a gép ellen lezavart meccs után bátran merem mondani, hogy remekül végzi a dolgát az MI is. Természetesen inkább gyakorlásra, belerázódásra fogjuk használni, hiszen élő-lélegző játékosok ellen játszani mindig nagyobb móka. Ezután kiválaszthatjuk, hogy hány küldetéses legyen az adott meccs, azaz kvázi, hogy milyen hosszúságú játékot szeretnénk játszani. Itt szembesülünk a The Witcher Adventure Game egyik remek tulajdonságával, mégpedig azzal, hogy ha sok időnk van, egy vagy akár több órás is lehet egy mérkőzés, ha pedig esetleg csak félóra szabadidőnk van, akkor az egyküldetéses opciót nekünk találták ki. Remek újítás – és a korábban bemutatótt béta verzióban még nem volt benne –, hogy amennyiben multiban játszunk, szavazhatunk az inaktivitás hosszáról, így nem kell félnünk, hogy míg mi bámuljuk a képernyőnket lépésre várva, addig ellenfelünk kiviszi a kutyát, lezuhanyozik és így tovább.

The Witcher Adventure Game

Amennyiben megvagyunk az alapbeállításokkal, jöhet a karakterválasztás, amit hot-seat módban testvériesen megbeszélhetünk, míg multiban egy kockagurítós sorsoláson dönthetünk el, hogy ki választ elsőként. Apropó hot-seat! Remekül működik itt is, akárcsak a Heroes játékokban az egy gép előtt ülős, körönként egeret passzolgató opció. De vissza a hősválasztáshoz. Yarpen Zigrin, a harcos törpe, Dandelion, a nagydumájú bárd, Triss Merigold, az elbűvölő mágus és riviai Geralt, a szörnyvadász áll a játékosok rendelkezésére. Mind a négyük eltérő különleges képességgel rendelkezik, ami jelentősen befolyásolja a játékban való haladásunkat. Geralt jól harcol, főzeteket és Jeleket hívhat segítségül a szorult helyzetekben, míg például Triss varázskártyákkal úszhatja meg a keményebb szörnyekkel való összetűzést.

The Witcher Adventure Game

A The Witcher Adventure Game-ben ugyanis a célunk nem A-ból B-be való eljutás, hanem az adott idő minél eredményesebben való eltöltése lesz. Ezt pedig úgy tudjuk elérni, hogy mászkálunk a táblán a városok között, szörnyeket ölünk, vagy esetleg a paklinkból kártyáink segítségével fejlesztjük magunkat. Döntsünk akárhogy is, az biztos, hogy minden kör végén történni fog valami a régiókra osztott térképen, megjelenik egy erős szörny vagy a sors szól közbe kalandozásainkba, amit a Witcher világában már megszokhattunk, hogy nem kimondottan jó és nem is kifejezetten rossz, sokkal inkább valami árnyaltabb dolog lesz. Ezt a fajta stílust sikerült nagyszerűen a húzható kártyákra is átültetni a készítőknek. Pontosan ebből következik, hogy cikkünk alanya egy igazi szerencsejáték, ahol nincs igazán jó taktika, sokkal inkább az a fontos, hogy Fortuna kegyeltjei legyünk.

The Witcher Adventure Game

A külcsín a béta óta nem igazán változott, de már akkor is nagyon rendben volt, az aprólékosan megrajzolt világ és a remek hangulat minden The Witcher rajongó szívét garantáltan megfogja dobogtatni. A zene már egy kicsit más kérdés, Vismayor kollégám (akinek ezúton is köszönöm a tesztelésben való segítséget) szerint nem igazán idézi fel a The Witcher játékok eddigi hangulatát, szerintem teljesen rendben vannak, azt leszámítva, hogy ilyen volumenű játékidő alá én egy kicsit soványnak érzem.

Zárásképp tartozom egy korrigálással, ugyanis a fentebb említett béta előzetesben azt írtam, hogy a The Witcher Adventure Game egy egyszerű játék lett. Nos, ez némiképp így is van, de tény és való, hogy a mélysége idővel, jó pár meccs után elő fog jönni. Egyedüli problémának maximum azt tudnám be neki, hogy megfelelő nyelvtudás nélkül néhány helyzet nehezen átlátható. A CD Projekt RED munkatársai így is egy nagyszerű játékkal leptek meg minket, ami kellőképp okos és időrabló tud lenni. Abszolút ajánlom nektek, így talán szemet hunyunk a harmadik rész ismételt csúszása miatt. :-) ■

értékelés

The Witcher Adventure Game

Pozitívumok
  • Lebilincselő játékmenet
  • Rugalmas meccsek
  • Hot-seat mód
  • Pazar hangulat
Negatívumok
  • Angoltudás nélkül kicsit kaotikusan átlátható
  • Kevés zene
8,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 9

A The Witcher Adventure Game PC-re, Mac-re, iOS-re és Androidra jelent meg (később pedig hagyományos táblás verzió is várható belőle). A cikk a PC-s verzió alapján készült.

The Witcher Adventure Game
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Witcher Adventure Game

hozzászólások (3)

Keelia
Keelia 2014.12.17. 13:45
"Angoltudás nélkül kicsit kaotikusan átlátható"

Ezt most kicsit megmosolyogtam, mert nos igen, egy angol nyelvű játékhoz nem árt tudni angolul :D
Yaho0
Yaho0 2014.12.17. 17:02
Egy angol nyelvű FPS-hez, sőt, még egy MMORPG-hez (van több ismerősöm is, akik minimális angol tudás nélkül is 100%ig elboldogultak a WoWval hogy csak egy példát mondjak) sem feltétlenül szükséges angol tudás. Szerintem kevesebb az olyan játékok részaránya, ahol feltétlenül szükséges az angol tudás, mint ahol ez csak egy olyan feltétel, ami nem megy a teljes szórakozás kárára.
Captain Balu
Captain Balu 2014.12.17. 23:04
Igen, vagy itt a témában hasonló Hearthstone, ami olyan szinten szájbarágós, hogy jóformán angol nélkül is vígan elboldogulsz vele. Jelenesetben néhány kártyánál ez kivitelezhetetlen.
ajánlott olvasnivaló