25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Crew videobemutató

Amerikába jöttem, mesterségem címere egy slusszkulcs.

Írta: Sityi 5 hozzászólás

Kopasz, mint Vin Diesel; autóbolond, mint Dominic Toretto – a volán mögött Sityi a The Crew című játékban:

The Crew Az Ivory Tower neve valószínűleg ismeretlenül cseng sokak számra, de ha azt mondom, hogy ex-Eden Games tagokból verbuválódott a csapat, akkor remélem, már dereng valami... Ha mégsem, akkor segítek: Test Drive Unlimited. Tulajdonképp máig az egyetlen olyan játéksorozat (már amennyire a sorozat jelölés használható két játékra), ami igazán sikeres tudott lenni az autóbolondok körében úgy, hogy a vezetési élményt próbálta kombinálni a nyílt világgal. Az Atari nehéz anyagi helyzete miatt az Eden Games tavaly bezárt, így több Test Drive Unlimited nem valószínű, hogy lesz, de a The Crew-t nyugodtan tekinthetjük egyfajta TDU 3-nak, hiszen az alapok nagyon hasonlóak itt is, csak épp továbbgondoltak sok mindent.

The Crew videobemutató

Hawaii és Ibiza után a játszóterünk a szinte teljes USA lesz – azért csak szinte, mert Alaszka és Hawaii hiányzik, illetve a mosásban kissé összement az Államok területe, de így is mintegy 5000 négyzetkilométeren száguldozhatunk. A táj változatosságára nem lehet egy rossz szavunk sem, ugyanis az összes jellegzetes amerikai tájtípuson meg fogunk fordulni a havas hegységektől kezdve a nagyvárosokon át a tengerpartig mindenhol. Mondjuk a látványvilágon lehetne még mit javítani, de ha figyelembe vesszük, mekkora teret mozgat a játék töltés nélkül, én úgy gondolom, egészséges kompromisszum van a csilli-villi, a sokszínűség és a teljesítmény között. És ha már a külsőségeknél tartunk, dicséret illeti a hangokért és zenéért felelős szakaszt is: jó pár rádióadó közül választhatunk, amik kellemes mennyiségű zenével vannak feltöltve, a szinkron remek lett (naná, hogy Troy Bakeré a főszereplő hangja), a hangeffektek pedig abszolút a helyükön vannak.

The Crew videobemutató

Adott tehát a világ egyik legnagyobb országa, no de mihez is kezdhet egy magunkfajta ámokfutó benne? Először érdemes a mintegy 20 órás történetet végigtolni. A sztori kitalálónak nem kell amiatt aggódniuk, mit vegyenek fel a legeredetibb történet legközelebbi díjátadójakor, de megállja a helyét: adott egy Alex Taylor nevű fazon, akinek a szeme láttára ölik meg a bátyját, aki egy autós banda fővezére volt, és még rá is kenik. 5 évvel később egy FBI ügynök felajánlja, hogy tiszta lapot kap, ha segít elkapni azt a korrupt FBI-ost, aki bátyánk gyilkosával működött együtt, és mellesleg ő dugott a dutyiba. Sanyikánknak nem kell több, ő megy és nagyon durván bosszút akar állni. A manapság oly sokat hangoztatott filmes élményt tovább fokozza Sanyika állandó kormányrángatása – tisztára mint egy rossz hollywoodi színész egy B kategóriás mozi autós-beszélgetős jelenetében. A motiváció adott, a kis csapatunkhoz folyamatosan csapódnak emberkék, akik spéci képességeiket fejlesztve tulajdonképp Sanyi karakterét is fejlesztjük. Képesség pedig sokféle van, a szimpla gyorsulás-fékezés hatékonyságának néhány százalékos növelésétől kezdve a seftereknél igénybe vehető némi kedvezményen át a felfedezési „látótávolságunk” növeléséig akad itt minden. Sanyi barátunk szintet is tud lépni a versenyek és a tevékenységei után kapott tapasztalati pontok alapján így újabb lehetőségek nyílnak meg, egész az 50. szintig (jelenleg ez a plafon). Persze ha kicsit unjuk a nagy hajszát a csúf és gonosz gyilkos után vagy épp farmolni kell a jobb cucchoz, esetleg befejeztük a sztorit, sok képességfejlesztő minijáték is van, emellett felfedezhetjük Amerika látványosságait is, emellett roncsokat keresgélve ajándék spéci járgányokhoz juthatunk, és persze a választott frakciónk versenyein is részt vehetünk.

The Crew videobemutató

Magukra a kocsikra rátérve az Ivory Tower erősen szokatlan módon közelítette meg mind az autóválasztékot, mind a vezetési élményt, mind a tuningolást. Az alap verdaválaszték a Test Drive Unlimitedekhez képest kicsit soványnak tűnik, de a legtöbb autót többféleképp át lehet építeni: utcai aszfaltszaggató, a csúcsteljesítményű és a pályaautó variációk között olyan egetrengető különbség nincs, de a rally és a terepjáró már markánsabban különbözik a többitől – előbbi földutakon verhetetlen, utóbbival kétszáz fölött vághatunk át tökön-paszulyon. Meglepő lehet, de az autók vásárláskor olvasható statisztikái egészen addig a pillanatig élnek, amíg valamelyik tuningmester nem jön a flex-szel megfaragni a járgányt, onnantól csak és kizárólag az autó és a belehány alkatrészek szintje határozza meg a menetteljesítményt és –tulajdonságokat. Maga a vezetés egy jobbfajta árkád lett, már ha gamepaddel próbálkozunk (én ezzel vezettem a legtöbbet) – nálam a jó öreg Logitech Driving Force Pro kormányomat először 180 fokos kormányzárra állította be, majd miután ezt a Logitech vezérlőprogramjával 900 fokra kényszerítettem, utána sem adta olyan jól. Országúton tét nélkül egész hangulatos kormánnyal cirkálni, de versenyeken inkább hátrány. A mesterséges intelligencia olyan Need for Speedes lett, azaz eszük nincs sok, és az akció is valahogy mindig körülöttünk zajlik. Ami pedig a fakabátokat illeti, ők viszont nagyon durvára sikerültek – szerintem túlságosan is. Hihetetlen, hogy a standard járőrkocsik képesek a mi tuningolt verdáinkkal lépést tartani, plusz nehezebb őket leamorizálni, mint a többi autót, így olyan jó esélyünk soha nincs ellenük, de azért némi szerencsével és sok kitartással és ügyességgel meg lehet előlük lépni.

The Crew videobemutató

Alapvetően sok negatívumot nem tudok felhozni a The Crew ellen, inkább csak apróságokat. Szerintem sikerült a Test Drive Unlimited fölé nőni tartalomban és külsőségekben is – az más kérdés, hogy a TDU inkább szimulátoros megközelítéséből itt egy ízig-vérig árkád vezetési modellt sikerült ennek a tetejébe csapni, ez pedig nem mindenkinek nyerheti el a tetszését. A másik dolog, ami a szemem szúrja, az az online mód: egyszerre csupán 8 játékos lehet egy játékmenetben, ami bárhogy nézem is, nagyon kevés. Nem mindenki akar feltétlenül bandázni, így némileg nehéz egy csapatot összerakni, de ha 8 barát esetleg úgy dönt, hogy együtt szeli át Amerikát, akkor sem egyszerű a két csapatnak egy játékmenetbe kerülni. Az egyik leginkább hangoztatott jellemzője a játéknak pont a közösségi élmény volt – ezt én valahogy nem érzem, még akkor sem, ha szinte mindegyik versenyt, küldetést többedmagunkkal is megcsinálhatjuk, mert sokszor nincs jelentkező a meghívásunkra: 8 emberrel ez így nem könnyű.

The Crew videobemutató

Akiket alaposan megcsapott a benzingőz és imádják a Halálos iramban filmeket, ők garantáltan jól fognak szórakozni, ha adnak egy esélyt a The Crew-nak. Akik viszont egy grandiózus autós MMO-t vártak, ők elképzelhető, hogy csalódni fognak. Ezek után viszont az Electronic Artsnak nagyon fel kell kötnie azt a bizonyos alsóneműt, mert a The Crew azt nyújta, amit hiába vártunk évek óta a Need for Speed sorozatban!

A The Crew PC-re, PlayStation 4-re, valamint Xbox 360-ra és One-ra jelent meg. A cikk a PC-s verzió alapján készült.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

70%
grafika
6
hangok
7
játszhatóság
6
hangulat
8
Pozitívumok
 • Van egyfajta sajátos Halálos iramban hangulata
 • Bőséges tartalom
 • Árkád autókázásnak elsőrangú
Negatívumok
 • Az MMO rész korlátai miatt pont a közösségi része csalódás kicsit a játéknak
 • Méretéhez képest kissé szerény autóválaszték alapesetben

További képek

 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew
 • The Crew

The Crew

Platform:

Fejlesztő: Ivory Tower

Kiadó: Ubisoft

Megjelenés:
2014. december 2. PC
n/a: PS4, X360, X1

Minimális rendszerigény: Intel Core 2 Quad Q9300 2,5 GHz/AMD Athlon II X4 620 2,6 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX260/Radeon HD4870 512 MB memóriával, 18 GBHDD, Windows 7 SP1/Windows 8/8.1 (csak 64 bites)

Ajánlott konfiguráció: 30 fps: Intel Core i5-750 2,66 GHz/AMD Phenom II X4 940 3 GHz, 60 fps: Intel Core i7-2600K 3,4 GHz/AMD FX--8150 3,6 GHz, 8 GB RAM, 512 MB-os, DirectX 11 kompatibilis videokártya, 18 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

DervisHUN
DervisHUN [208]
Esetleg ha valaki PS4-en tolná, és próbálta a driveclubot is akkor részletességben hogy áll a kettő? Videók alapján semmi extra, inkább a nagy pálya meg a sok módosítási lehetőség meg hogy MMO állnak mellette.
Gépen próbáltam a bétát, de nem volt olyan eget verően szép játék és az irányítás sem jött be annyira.
Ice2k811
Ice2k811 [4]
7:34 nél hogy lehet, hogy full egy kézzel vezet a csávó? :D
gregmerch
gregmerch [3766]
Nagyon jó kis videoteszt lett, gratulálok Kolléga! :-)

Hála a Ubisoft bűnbánatának, az ACU SP megvásárlásáért cserébe ingyen szereztem be a játékot. Még nem telepítettem fel, de azt hiszem, hamarosan megtörténik: az ismertető elérte a célját kedvcsinálás terén :-).
Sityi
Sityi [1614]
Úgy tűnik, a korlát nem kapta meg a forgatókönyvet, és elfelejtett kidőlni. Vagy csak bakizott egyet, a rendező meg nem vette észre. :D
szbszig
szbszig [33590]
1:49-nél csak úgy keresztülment a korláton?... :D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (5 db)