Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Never Alone

Never Alone

Puzzle-platformer egy alaszkai monda történetével.

2015.01.21. 09:52 | szerző: Bett.y | Ismertető/teszt

Nem éppen megszokott, hogy egy törzsi tanács rendeli meg egy játék fejlesztését. Pedig pontosan ez történt a Never Alone (vagy más néven Kisima Inŋitchuŋa) esetében: az az alaszkai benszülöttek érdekeit védő Cook Inlet Tribal Council bízta meg az E-Line Media csapatot, hogy az Upper Line Gamesszel együttműködve egy ismeretterjesztőnek is szánt játékot készítsenek. A puzzle-platformer stílust képviselő Never Alone az Iñupiaq törzs egy mondáját mutatja be, és egyúttal megismerkedhetünk az eszkimók életének egy kis részével is, mind a múlt, mind a jelen tekintetében – például hogy hogyan váltotta le a kutyaszánokat a motoros szán –, vagy a játékban szereplő törzs tagjaitól hallhatunk életvitelükről, szokásaikról.

Never Alone

A sztori főszereplője egy, az Iñupiaq törzsből származó lány, Nuna, valamint a mellé szegődő sarki róka – az ő kalandos útjukat kísérhetjük végig, amint elindulnak kideríteni, miért tombol a véget nem érő hóvihar. Lehetőségünk van kooperatív játékmódra is, ekkor a második játékos kontrollerrel irányíthatja a másik karaktert. Egyszemélyes módban társunk valamivel butább, mint mondjuk a LEGO játékokban a gép által vezérelt karakterek: lassabban reagál és lomhább is, és a kettejük közti váltogatás is macerás lehet (magától igazából nem is sokat tesz társunk: fut utánunk, esetleg átugrik kisebb akadályokon). Így aztán határozottan könnyebb, ha ketten játszunk.

Never Alone

Nunát a róka mellett szellemek is segítik, amelyek különböző állatformákban jelennek meg, madarak, halak és fák szellemei kelnek életre. Amikor az első megjelent, nem is voltam benne biztos, hogy megvárjam, mit tesz, vagy inkább szaladjak el előle. A szellemek hófehérek, mégis annak ellenére, hogy a táj nagyrészt hófedte területeken játszódik, nem olvadnak bele a környezetbe, elég feltűnő jelenségek. Itt megjegyezném, hogy a fejlesztők kevés színt használtak a játék elkészítése során, hiszen a történet mégiscsak a tundrán játszódik, így a fehér és a fekete dominál. A helyszínek ennek ellenére mégis elég változatosra sikerültek, és a pályaelemek sem ismétlődtek túl sűrűn. A hóvihar és a természet hangjai élethűre sikerültek, valóban olyan érzés, mintha éppen egy jégtömb törne darabokra a lábunk alatt vagy éppen hóvihar tombolna körülöttünk. A főszereplő karakterek grafikája nagyon szépen kidolgozott, a szőrmekabátos lány és a hófehér róka mozdulatai is aprólékosak, elég, ha csak arra gondolok, ahogy a hóviharban mozog a lány kabátjának szőrmés kapucnija vagy a róka farka.

Never Alone

A felszín nem csak hóból áll, különböző talajtípusok is nehezítik előrejutásunkat. Jégen és fából készült törmelékeken is meg kell állni a helyünket: az előbbi csúszik, utóbbi pedig beszakadhat. Ez pedig az egyszerűbbnek tűnő ugrabugrálást is meg tudja nehezíteni: nem elég például a víz felszínén úszó, a víz sodrása miatt amúgy is mozgó, ráadásul eltérő magasságú jégtömbökön átugrálni, de az erős szél is lesodorhat róluk, plusz még a felszínük is csúszós. De felkaphat a hóvihar is vagy elsüllyedhetünk a mély hóban, ha nem figyelünk. Mindeközben pedig folyamatosan azon kell gondolkodnunk, hogy merre kell továbbhaladnunk, vagy hogy hogyan játszhatjuk ki ellenfeleinket.

Never Alone

Nunával tárgyakat is mozgathatunk és fegyvert is használhatunk: egy bola nevű eszköz segítségével törhetunk utat maguknak. A bola egy hajítófegyver: szíjak egyik végére követ erősítenek, a másik végüket pedig összekötik. A játékbeli fegyverünkben hat kő van, de amúgy már kettőből is készítettek bolát a vadászok, akik régen a menekülő állat után dobták azt, zúzódásokat vagy akár csonttörést is okozva. Főhősünk egy ilyennel töri össze a jeget, vagy hívja fel magára a szellemek figyelmét. A róka gyorsabb a lánynál, jóval mozgékonyabb, két magas sziklafal között felváltva egyikről a másik falára ugrálva képes felmenni, de alacsonyabb falon fel is tud mászni és szűk helyeken is átfér, így aztán sokszor hasznos társ a kalandok során.

Never Alone

Kicsit meglepett, hogy nem számít a játékban, ha meghalunk, nincs game over, addig próbálkozhatunk, ameddig nem sikerül megoldani az adott pályaszakaszt. Folyamatosan haladhatunk a nyolc nagyobb fejezeten keresztül, de persze így sem egyszerű a pályákon végigmenni, a karakterek kombinált mozgása és irányítása nagyon feladja bárkinek a leckét, főleg egyszemélyes játék során, amikor néha igen gyorsan kell karaktert cserélni, majd visszaváltani és folytatni az utat.

Never Alone

A CITC ötlete tehát egy igazán hangulatos játékot eredményezett, a Never Alone izgalmasan meséli el az alaszkai mondát. Vajon hazánkban mikor jut eszébe valakinek, hogy a kalandos és fordulatos legendáinkból készítsen játékot? ■

értékelés

Never Alone

Never Alone
Pozitívumok
  • Érdekes ismeretterjesztő rész
Negatívumok
  • Egyedül elég nehéz két karakterrel kombináltan mozogni
Minimális rendszerigény: Intel Core 2 Duo E4500 2,2 GHz/AMD Athlon 64 X2 5600+ 2,8 GHz, 2 GB RAM, GeForce 240GT/Radeon HD 6570
Ajánlott konfiguráció: Intel Core 2 Quad Q9550 2,8 GHz/AMD Phenom II X4 955 3,2 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 650 Ti/Radeon HD 7790
8,0
grafika 9
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 8
Never AloneNever Alone
Never Alone
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Never Alone

hozzászólások (19)

Barthezz
Barthezz 2015.01.25. 18:53
Ebben a játékban nem kell egyszerre irányítani a két karaktert, hanem váltani kell közöttük, mint a LEGO játékok esetén, vagy anno a Lost Vikingsben. Így billentyűzettel is könnyedén kitolható sztem, bár én kontrollerrel játszottam.
SolidSnakeGH
SolidSnakeGH 2015.01.25. 21:26
Nekem eddig az volt a meggyőződésem, hogy élő kooperációs mód van, de a Lost Vikings-es váltó mechanizmustól sem zárkózom el. Mondjuk így nem nagyon lesz ez igazi kétjátékos élmény. :-/
Barthezz
Barthezz 2015.01.26. 00:42
A Lost Vikingstől eltérően itt aktív a másik karakter is, csak az AI irányítja. Úgy, ahogy a LEGO játékok esetén is. De ez sztem az itteni ismertetőben is benne volt.
SolidSnakeGH
SolidSnakeGH 2015.01.26. 07:28
Durván szétteszteltethették akkor az AI pathfindingját, máskülönben állandó pesztrálás és váltogatás kellene, hogy az AI nehogy szakadékba ugorjon véletlenül (mondjuk akkor sincs katasztrófa, reload és hajrá).

Szó mi szó: Brothers & Never Alone egyhuzamba megy majd, ha odajutok.
Barthezz
Barthezz 2015.01.26. 09:26
Néah fordult elő, hogy leesett az AI által irányított karakter, vagy eltántorgott tőlem. De összességében ezzel nem volt gond, a szakadékokat és az akadályokat megfelelően ugrálta át.
ajánlott olvasnivaló