Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Swapper

The Swapper videobemutató

PlayStationökre még pár napig ingyen letölthető ez a remek logikai platformjáték.

2015.01.30. 18:30 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Eredetileg még 2013-ban jelent meg PC-re a finn Facepalm Games független csapattól a The Swapper. Tavaly aztán a Curve Studios jóvoltából megérkezett a Sony konzoljaira, valamint Wii U-ra is a játék, hogy a puzzle-platformerek kedvelői még több platformon kipróbálhassák ezt az igen jó kritikákat kapott alkotást. A PlayStation Plus előfizetők idén januárban ezt a programot is megkapták ingyen, mégpedig mindhárom aktuális Sony gépre. Ez alkalomból mi is kipróbáltuk a PS4-es verziót.

Egy elsőre kihaltnak tűnő űrállomáson játszódik a The Swapper, ahol főhősünk egy különös kütyüvel indul neki a felfedezésnek. „Fegyverünk” klónjainkat állítja elő, legfeljebb négyet, és ha úgy tetszik, át is válthatunk másiknak az irányítására. Másaink aztán mindent ugyanúgy végeznek, ahogy mi: mennek jobbra-balra, ha megyünk, ugranak, ha ugrunk, mindezen tevékenységben maximum az útjukba eső falak akadályozzák meg, vagy például ha lezuhannak a mélybe. Ha egy klón meghal, visszakapjuk és újra létrehozhatjuk. A pályán mindenfelé gömböket találunk, ezeket kell begyűjtenünk, azonban mindegyik megszerzéséhez egy-egy logikai feladvány tartozik, amelyet klónjaink segítségével kell végrehajtanunk. Feladatunk elvégzését persze különböző akadályok nehezítik: kék fényben nem hozhatunk létre klónokat, piroson keresztül pedig nem válthatunk át rájuk. Az első pár könnyebb feladat után bizony már nem egyszer futunk bele olyan helyszínekbe, ahol igen pontos tervezést, és nem kevésbé precíz mozgást igényel egy-egy gömb megszerzése.
Mindeközben egy filozofikus sztori bontakozik ki, többek közt naplóbejegyzésekből, valamint a mindenfelé elszórt „gondolkodó” kövek üzeneteiből.

A The Swapper egy határozottan érdekes játék, legalább 4-5 óra kihívást kínálva a fokozatosan nehezedő pályákkal. A PS3-mal, PS4-gyel vagy PS Vitával rendelkező PS Plus előfizetők mindenképpen gyorsan szerezzék be maguknak! ■

hozzászólások (10)

SolidSnakeGH
SolidSnakeGH 2015.02.01. 13:00
Az AAA játékokra jellemző általános profitorientáltság az ötletgazdagság halála. Ilyen téren az indie játékok nagyobb fókuszt kapnak nálam (mondjuk már ez a lufi is kezd egyre több levegővel megtelni, manapság inkább retrózok és jobban tudok örülni egy régi klasszikus újrakiadásának).

A The Swapper-ben pont az a nagyon imponáló, hogy régi elveken alapul, gondolkodni kell benne, ami manapság AAA-játékoknál ritka.
thri77
thri77 2015.02.01. 14:52
Ezzel vitatkoznék kicsit. Tisztelet a kivételnek. Vannak fejlesztők, akik tudnak a játékaikba pakolni figyelemreméltó új, innovatív ötleteket. Biztos már mindenkinek uncsi lesz, de a Naughty Dog pl. ilyen. Nyilván a századik CoD-ban meg az EA futószalag termelte vackokban ilyet nem találni.
Lacroix89
Lacroix89 2015.02.01. 17:07
Utoljára a Limbo volt ilyen számomra. Leültem,hogy kipróbálom 10percre és fel se álltam előle 2-3 óráig
thri77
thri77 2015.02.01. 17:10
Viszont pont a AAA vs Indie cuccok esetéről beszéltünk. :)
SolidSnakeGH
SolidSnakeGH 2015.02.01. 17:50
A Naughty Dog valóban példaértékű ilyen tekintetben, eddig valóban nem lőttek mellé (mondjuk most volt kisebb mozgolódás még náluk is, az elkövetkezendő két üzleti év lesz érdekesebb, hogy az Uncharted 4-ből méltó siker lesz-e - anyagilag biztos, tartalmilag meglátjuk).
ajánlott olvasnivaló